Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Δήλωση Κώστα Αραβανή: “Δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για δήμαρχος”

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση για τα πεπραγμένα της δημοτικής του παράταξης ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής  ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Mαϊου στον δήμο Λευκάδας. Στο δελτίο τύπου που διανεμήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ  σήμερα τρεις μόλις ημέρες μετά από την έλευση του νέου έτους, είναι διάχυτη η συγκινησιακή φόρτιση αλλά και η πικρία από την οποία διακατέχεται ο συντάκτης του. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κείμενο αφήνει και αιχμές (στο υστερόγραφο) για “παράκεντραεξουσίας που λειτουργούν στη Λευκάδα κι αποφάσισαν την αποπομπή του. “Παράκεντρα” που όμως κατά την δική μας πολιτική ερμηνεία τον στήριξαν για την ανάδειξή του και που φιλοδοξούν να συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια ν’ αποφασίζουν για λογαριασμό της Λευκαδίτικης κοινωνίας, αλλά κι εμμέσως και του Μεγανησίου, αφού ,ως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο απαράδεκτος “νόμος του Καλλικράτη” φρόντισε να μας  εμπλέξει σε κοινή μοίρα μέσω του γεγονότος ότι ο δήμος μας δεν μπορεί να υποβάλλει καμία χρηματοδοτική πρόταση σε προγράμματα χωρίς την συνδρομή της Λευκάδας.  Το δελτίο τύπου  με την δήλωσή του αναφέρει :

Στα τρία χρόνια θητείας μας ως Δημοτική Αρχή :

-Διαχειριστήκαμε τον Καλλικρατικό Δήμο (5 πρώην Δήμοι καί-2 πρώην Κοινότητες), σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, για την Λευκάδα, για τους δημότες, για όλους μας.

Ανασυγκροτήσαμε και ενιαιοποιήσαμε τις υπηρεσίες  του Δήμου μας ,με νέο οργανόγραμμα. Στεγαστήκαμε στο  καινούργιο Διοικητήριο για την καλύτερη  εξυπηρέτηση των δημοτών και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Δανειστήκαμε με πολύ ευνοϊκούς όρους (έως 7,8 εκ. Ευρώ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (την Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης),για να εξοφλήσουμε τα χρέη που παραλάβαμε, ύψους 12 εκ. Ευρώ, και να κινηθεί η αγορά.

-Οργανώσαμε την Οικονομική Υπηρεσία και βάλαμε τάξη στα οικονομικά σε μια περίοδο με πολλές περικοπές πόρων από το κεντρικό κράτος (περικοπές 60%) και  με πολλές στερήσεις και οικονομίες.

Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του Δήμου στην αγορά και έχουμε την δυνατότητα να προμηθευόμαστε υλικά , να μην δεσμεύονται οι λογαριασμοί μας, με αποτέλεσμα την στάση πληρωμών και την  αναστολή λειτουργίας του Δήμου.

Δεν δημιουργήσαμε νέα χρέη από 1 Ιαν. 2011 και είμαστε συνεπείς στις οικονομικές μας υποχρεώσεις.

Εκτελέσαμε με ευλάβεια τα τρία πρώτα χρόνια τον προϋπολογισμό ,και συντάξαμε προϋπολογισμό για το 2014 σε πραγματική βάση και όχι με πλασματικές  εγγραφές.

Διαχειριστήκαμε με πλήρη διαφάνεια όλες τις υποθέσεις του Δήμου και εφαρμόσαμε όλες τις αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου.

Με σκληρή δουλειά των υπηρεσιών μας ωριμάσαμε μελέτες και αναμένουμε την ένταξη σημαντικών έργων και παράλληλα δημοπρατήσαμε έργα ύψους πολλών εκ. Ευρώ,  σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου μας και την ευημερία των πολιτών, με χρηματοδότηση  από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τολμήσαμε και δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των  7 ανεξέλεγκτων χωματερών (Αλυκές και άλλες 4 στην Λευκάδα και από μία στον Κάλαμο και τον Καστό), κατασκευάζονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άμεσα εντάσσεται και δημοπρατείται η Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ,ώστε το μεταφερόμενο υπόλειμμα να είναι κατά 50% μειωμένο, με αντίστοιχα μειωμένο κόστος για τον δημότη.

Δίνουμε μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών ,έχοντας αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες ,με ελάχιστο προσωπικό και μειωμένες δαπάνες αλλά με την σημαντική συμβολή των εργαζομένων (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός, άμεσες παρεμβάσεις κ.α.).

Εκτελέσαμε έργα μικρού προϋπολογισμού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αλλά άμεσης προτεραιότητας ,χωρίς  όμως να έχουμε οικονομικά την δυνατότητα να παρέμβουμε καλύπτοντας όλες τις ανάγκες.(Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η χρηματοδότηση ΣΑΤΑ το 2011 ήταν 2,4 εκ ευρώ , το 2012 2,2 εκ. Ευρώ ,το 2013  1,2 εκ. Ευρώ και το 2014 μόλις 0,66 εκ ευρώ.).Αυτοί ήταν οι πόροι  μας για έργα, μελέτες, και πληρωμές χρεών που παραλάβαμε, πριν πάρουμε το δάνειο .Με το ενοίκιο της Μαρίνας καλύψαμε μισθοδοσίες εργαζομένων και άλλες άμεσες ανάγκες, γιατί και η χρηματοδότηση λειτουργικών και μισθοδοσίας των υπαλλήλων περικόπηκε δραστικά.

-Παρά τις προσδοκίες και προβλέψεις κάποιων δεν κλείσαμε, μείναμε όρθιοι δίπλα στον δημότη και τα προβλήματα, δίνοντας άμεσα λύσεις, τιμώντας την εμπιστοσύνη των δημοτών μας.

Καταγγείλαμε και κάναμε κριτική για την επίθεση της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση , τον φορέα που σε αυτή την δύσκολη περίοδο για την χώρα και τους πολίτες θα μπορούσε να εγγυηθεί για την κοινωνική συνοχή.

Δεν αναλωθήκαμε μόνο σε ένα στείρο καταγγελτικό και αντιπολιτευτικό λόγο, γιατί ο ρόλος μας ήταν και είναι, ο Δήμος να είναι ανοικτός, να παρέχονται υπηρεσίες, να εξυπηρετείται ο δημότης και  να μισθοδοτούνται οι υπάλληλοι.

Λειτουργήσαμε όλες τις Κοινωνικές Δομές υπερβαίνοντας τις δυσκολίες (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ -ΜΕΑ ,ΚΗΦΗ ,Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί) και δημιουργήσαμε νέες δομές παρέμβασης για την εξυπηρέτηση των κοινωνικά αδύναμων (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό χωριό).

Κρατήσαμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τις Πολιτιστικές και Αθλητικές μας δράσεις, θεσμοθετήσαμε νέες δράσεις για τους νέους, μειώνοντας όμως δραστικά τους προϋπολογισμούς.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν αποφασιστικά οι συνεργάτες μου δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι, από οποιαδήποτε θέση ευθύνης και αν υπηρέτησαν και υπηρετούν (Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Εντεταλμένοι, Μέλη) αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την αυτοδιοίκηση και για όλους μας.
Τέλος, οι δημότες μας βλέποντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Δημοτική Αρχή, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, παρά την επίθεση που έχουν δεχθεί με χαράτσια, φόρους, μειώσεις μισθών, απολύσεις. Αυτή η συνέπεια τους και ανταπόκρισή τους μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε.
Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι 31/8/2014 με τον  ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα, για να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα προς όφελος της Λευκάδας μας, των συμπολιτών μας, όλων μας.

Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Μάιο του 2014, δεν θα είμαι υποψήφιος  Δήμαρχος.
Υ.Γ. Όσον αφορά αυτούς που θέλουν να κανονίζουν και τις υποψηφιότητες των άλλων ,αυτό αποτελεί το άλλοθί τους για τις δικές τους πράξεις, όπως άλλωστε το συνηθίζουν…

Η  Λευκάδα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, όπως φανερά πλέον εξελίσσονται τα πράγματα, θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα της δεκαετίας: Ή θ΄απαλλαγεί μια για πάντα από την διαπλοκή και τα συμφέροντα ή θα συνεχίσει τον κατήφορο με καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο και τους δημότες της. Μένει οι ίδιοι οι δημότες της μέσω της κάλπης ν΄ απαντήσουν!

Όσο για τον ίδιο τον Κώστα Αραβανή, του ευχόμαστε καλή τύχη από δω και πέρα και  περιμένουμε να τον φιλοξενήσουμε -τώρα που  εκ των πραγμάτων θα έχει περισσότερο  χρόνο-  ν΄ “ανακαλύψει”  από κοντά  το νέο νησί της  “τοπικής Πολυνησίας” του  που ακούει στο όνομα Μεγανήσι!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *