Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

“Παρών” δηλώνει λίγο πριν την εκπνοή του 2013 ο Σπύρος Σπύρου στις επερχόμενες εκλογές για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση – “dum spyro spero” για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με σημερινό δελτίο τύπου ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος Σπύρου, δηλώνει, με αφορμή το εθιμοτυπικό μήνυμα για τη νέα (μνημονιακή) χρονιά, “παρών” στην διεκδίκηση της Περιφέρειας στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές.

Αφού αναφέρεται στο τι έχει επιτύχει η Περιφέρεια μέχρι σήμερα, κάτι σαν ένα είδος μίνι-απολογισμού λίγο πριν την εκπνοή του μνημονιακού έτους 2013, επισημαίνει,

“Θα ήθελα να δηλώσω παρών στις εξελίξεις, στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Περιφέρειας, στην ανάπτυξή της και στην πρόοδό της.”

χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει, ενδεχομένως για λόγους τακτ, αν θα ήθελε να προσφέρει από τη θέση του Περιφερειάρχη ή του απλού Περιφερειακού Συμβούλου. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο ευνοϊκές για τα κόμματα του συγκυβερνητικού μνημονιακού μπλοκ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού “δίνουν” την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις η επιθυμία για υποψηφιότητα συνοδεύεται με την εκτίμηση, ίσως  a priori, ότι θα επανεκλεγεί παμψηφεί, όπως είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Σενάρια που ήθελαν τον κ. Σπύρου να αποτελεί κοινή επιλογή των κομμάτων της συγκυβέρνησης και κατόπιν προκάλεσαν αντιδράσεις, τουλάχιστον στη βάση, αν δεν αναζητούν αφελείς αποδέκτες, όχι μόνο αναζωπυρώνονται, αλλά τείνουν να επιβεβαιωθούν, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει στο σημερινό δελτίο τύπου εύσχημα την επιθυμία του μόνο και όχι την επιλογή του από την ΝΔ.  Αυτό εξυπηρετεί και έναν ακόμα σκοπό: Αφενός μπορεί να είναι ο μοναδικός πρόθυμος που θέλει να εκτεθεί με την ΝΔ, με δεδομένη την συμμαχία της με το ασθενές έτερον ήμισυ, το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου δεν θα επιθυμούσε να επιβεβαιώσει με την απουσία του την αδυναμία του κόμματός του να καταλήξει σε άλλον πρόθυμο που πιθανόν δεν είναι κι εύκολο να βρεθεί. Διότι, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, μπορεί ακόμα και το ΠΑΣΟΚ να μην αποσκοπεί στο να δώσει χρίσμα, αλλά ρώτησαν και κανέναν αν θέλει; Το ίδιο και με την ΝΔ.

Βέβαια δεν αποκλείεται ο ίδιος να επιχειρεί να προκαταλάβει τις όποιες δεύτερες σκέψεις έχουν στο Μαξίμου, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα εκ των προτέρων (να ασφαλίσει τον περίγυρο), με στόχο σε κάθε περίπτωση το πολιτικό κεφάλαιο που θα κατορθώσει να συγκεντρώσει να το ρευστοποιήσει αναλόγως, αν χρειαστεί.

Ο χρόνος, το είχαμε πει και σε άλλη παλαιότερη ανάρτηση, μέχρι τις αυτοδιοικητικές είναι οριακός. Η τακτική του κ. Σπύρου στοχεύει συν τοις άλλοις

α) στην όποια εσωκομματική αντισυσπείρωση, ώστε να μπορεί συν τω χρόνω να είναι διαχειρίσιμη (ας μην ξεχνάμε τα προβλήματα και την π.χ. παραίτηση του Περιφερειακού του Συμβούλου κ. Φώτη Τσίπη),

β) να προκαλέσει την αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ (και τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις), με την ανακοίνωση του υποψηφίου του, προκειμένου ο κ. Σπύρου να μπορεί να χαρτογραφήσει καλύτερα το τοπίο, να μετρήσει δυνάμεις και να χαράξει την επικοινωνιακή του στρατηγική με την όποια δυνατή αισιοδοξία (έχει ανοίξει και μέτωπο με τους εκπαιδευτικούς), από τη στιγμή που η θητεία τού ιδίου και των Περιφερειακών του Συμβούλων είναι καταγεγραμμένη και αξιολογημένη, τουλάχιστον από την αντιπολίτευση και

γ) να “δέσει” από τώρα πιθανούς πρόθυμους συνοδοιπόρους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, που το κόμμα τους  δεν τολμά να κατέλθει ως ΠΑΣΟΚ ούτε στις ευρωεκλογές, πόσο μάλλον όταν η “Ελιά”, πριν ακόμα τη φυτέψουν,  “χτυπήθηκε” εν τη γενέσει της από τον …δάκο, που όσο και να ήθελαν κάποιοι να την δουν να πλέει (και) στο αρχιπέλαγος του Ιονίου, δεν θα ευτυχήσουν να την δουν. Οπότε το μόνο (κοινό) που απομένει στα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης ακούει στο … «dum spyro spero».

Τα παραπάνω βέβαια “πάσχουν”, αν δεν συμπεριληφθεί σε έντιμη ανάλυση και το γεγονός ότι, οι εκλογές που έρχονται (προσώρας αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) είναι πλήρεις πολιτικού περιεχομένου και μηνύματος και θα αναμετρηθούν δύο πολιτικές: Η πολιτική των μνημονίων και της κοινωνικής εξαθλίωσης και η πολιτική της δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                                                            Κέρκυρα 30 Δεκεμβρίου 2013

49100, Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη νέα χρονιά

Φίλες και φίλοι,

Επτανήσιες και Επτανήσιοι,

Από την αρχή της θητείας μας είχαμε υποσχεθεί στους Επτανήσιους αλλά και στον εαυτό μας, να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με όλες μας τις δυνάμεις, με υπέρτατο αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, με μοναδικό στόχο την ευημερία των πολιτών.

Όλες οι μέρες που ακολούθησαν μας βρήκαν να προσπαθούμε συνεχώς στην κατεύθυνση αυτή, παρά το γεγονός ότι η έναρξη της θητείας μας συνέπεσε με μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Χώρας μας.

Προτού καν εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», διαπιστώσαμε ότι οι δυσκολίες που προέκυπταν καθημερινά συνεχώς αυξάνονταν εξαιτίας των περικοπών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η προσαρμογή στις δυσμενείς για το θεσμό αλλαγές, λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν και το δυσκολότερο τμήμα της μέχρι τώρα πορείας μας.

Η αναπροσαρμογή ήταν αναγκαία αλλά όχι η οπισθοχώρηση από τις βασικές αρχές μας, να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, ρεαλιστικό, αφού λάμβανε υπόψη τη νέα κατάσταση.

Από κοινού, όλοι μας, επικεντρώσαμε την προσπάθειά μας σε δυο τομείς:

Α. Να καλλιεργήσουμε την επτανησιακή συνείδηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε ό, τι καλύτερο για την Περιφέρειά μας και να αποκτήσουμε μια ουσιαστική ενότητα, με την επίγνωση ότι η θάλασσα του Ιονίου είναι αυτή που μας ενώνει ιστορικά και πολιτισμικά αλλά και μας δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια περιοχή που έχει μέλλον.

Β. Να αξιοποιήσουμε το 100% των πόρων του ΕΣΠΑ, που, παρά το γεγονός ότι δεν το σχεδιάσαμε εμείς εξαρχής, χρειάστηκε να το αναδιαμορφώσουμε, να παρακολουθούμε στενά την πορεία του και να ξεπεράσουμε όλες τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί.

 Ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος στην απορρόφηση των κονδυλίων, στην κατασκευή των προγραμματισμένων έργων, στην ένταξη νέων και ώριμων και, στην ουσία, να επανακινήσουμε μια διαδικασία που ήταν επί πολύ καθηλωμένη.

  • Από τις 30 Ιουνίου 2011, που αναλάβαμε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, διπλασιάσαμε τα έργα που εντάξαμε στο πρόγραμμα και πετύχαμε σημαντική πρόοδο στις συμβάσεις και πληρωμές.

Έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ 80 έργα συνολικού προϋπολογισμού 121,1 εκ. €.  

  • Από την 1 Ιανουαρίου 2011 και μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2013 έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 35 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 39.069,876 ευρώ.

Από αυτά έχουν εγκριθεί 14 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 13.700.116 ευρώ. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησής τους, ενώ στο στάδιο ελέγχου νομιμότητας βρίσκονται ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια.

  • Αναγνωρίζοντας το αρκετά υψηλό ποσοστό ανεργίας, κυρίως των νέων αλλά και τα δύσβαχτα βάρη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εφαρμόσαμε προγράμματα απασχόλησης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής οργάνωσης, προχώρησε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει την ψηφιακή διακίνησης εγγράφων και τη χρήση συστημάτων ψηφιακής υπογραφής.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται η ταχύτερη, ασφαλέστερη, και το σημαντικότερο, σαφώς οικονομικότερη διακίνηση διοικητικών εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του Οργανισμού μας, αλλά και με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με αυτές.

  • Ενταχτήκαμε, ως Περιφέρεια σε ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής και διασυνοριακής συνεργασίας, με κυριότερη ένταξη στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου.

H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρακολουθεί και συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της Μακροπεριφερειακής στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου, που θα επιτρέψει την πλαισίωση και συγκέντρωση της ευρωπαϊκής, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας δράσης, γύρω από κοινές διακυβεύσεις, στη λεκάνη Αδριατικής- Ιονίου. 

  • Είναι, πλέον, σε όλους γνωστό ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω των υδρογονανθράκων. Ήδη οι έρευνες έχουν προχωρήσει σημαντικά και ο καθορισμός της ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, θα αλλάξει – τα προσεχή χρόνια – την οικονομική κατάσταση της περιοχής μας, που θα αποκτήσει μια νέα σημαντική πηγή εσόδων.   
  • Το έτος 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μία Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020).  Η μετάβαση αυτή απαιτεί εντατική προετοιμασία και μεθοδικό σχεδιασμό από όλους μας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις που έγιναν για την προετοιμασία της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) (δηλ. του νέου ΕΣΠΑ).

Με βάση το σχέδιο του ΣΕΣ που υπεβλήθη από την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με  199,1 εκ. € από το ΕΤΠΑ, 18,8 εκ. € από το Ταμείο Συνοχής και 33,3 εκ. € από το ΕΚΤ. Στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ θα εκχωρηθεί επίσης από το Υπουργείο Γεωργίας ένα ποσό της τάξεως των 30,0 εκ. € για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΠΕ. Συνολικά 281,2 εκ. € περίπου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει, ανεξάρτητα αλλά και σε σχέση με την εθνική πολιτική, τη δυναμική που στηρίζεται στο παρελθόν της, στο παρόν της αλλά και το μέλλον της. Θέσαμε, ως Περιφερειακή Αρχή, τα θεμέλια για την επίτευξη σοβαρών στόχων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, κινηθήκαμε με έμβλημα την ενότητα, την αγαστή συνύπαρξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων και πορευτήκαμε τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μας.

Το 2014 είναι για μας μια συνέχεια με προοπτική, με ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, με διάθεση να εργαστούμε σκληρά, όπως άλλωστε το πράξαμε μέχρι σήμερα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

Θα ήθελα να δηλώσω παρών στις εξελίξεις, στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Περιφέρειας, στην ανάπτυξή της και στην πρόοδό της.

Θα σταθούμε, παρά τις δυσκολίες, όρθιοι στις προκλήσεις της εποχής, θα διεκδικήσουμε μαζί καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας και μας.       

Το 2014 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και οφείλουμε όλοι να χαιρετίσουμε την επέτειο αυτή ως την απαρχή ενός νέου δημιουργικού κύκλου για τα Ιόνια Νησιά. 

Καλή και Δημιουργική Χρονιά

Σπυρίδων Σπύρου

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Update: Την Τοπική Αυτοδιοίκηση “φωτογραφίζει” για τις ευθύνες σε απάντησή του στο δημοσίευμα του Μeganisi News ο Βουλευτής Λευκάδας

Προς την ηλεκτρονική εφημερίδα, «MeganisiNews» Ο βουλευτής ενήργησε ώστε να μη χαθούν οι πολύτιμες για τη Λευκάδα ποσότητες άμμου που […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *