Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Απρίλιος 2021

Για το Συνέδριο με θέμα «Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα

Το Επιμελητήριο Λευκάδας και ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), στο πλαίσιο της πολύ-συνεδριακής και εκθεσιακής εκδήλωσης “Money Show Athens 2013”, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα την «Νησιωτικότητα και επιχειρηματική δραστηριότητα», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Galaxy του ξενοδοχείου Hilton, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου  2013, από ώρα 18:00 έως 20:00.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι κ.κ. Κωστής Μουσουρούλης, Βουλευτής Χίου και τέως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Νίκος Συρμαλένιος Βουλευτής Κυκλάδων ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ζούρας καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νησιωτικά Γαιοπάρκα και Τουριστική Ανάπτυξη, Κώστας Μουτζούρης τ. Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Θρασύβουλος Καλογρίδης Πρόεδρος Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Επιμελητηρίου Λέσβου, Σωτήρης Σκιαδαρέσης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας και Μέλος Δ.Σ. ΕΟΑΕΝ.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Πολίτης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδης αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και στις πολιτικές που επιβάλλεται να  εφαρμοστούν για  μια αειφόρο νησιωτική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ευημερία στους νησιώτες, με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον και θα εξαλείφει της ανισότητες με τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές που επιβάλλεται να υλοποιηθούν σε επιμέρους σημαντικούς τομείς για τις νησιωτικές οικονομίες, όπως τις μεταφορές (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες),  τον μειωμένο Φ.Π.Α. και τις φοροελαφρύνσεις, την νησιωτική επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, την γεωργία-αλιεία-κτηνοτροφία, το περιβάλλον και τέλος επισήμανε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥΝΗΠΟ).

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, στην εισήγησή του υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού και των εξαγωγών ως των σημαντικότερων τομέων στους οποίους επιβάλλεται να βασιστεί η επιχειρηματικότητα, για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα Επιμελητήρια. Στο τομέα του τουρισμού ανέφερε την ανάγκη του τεχνοκρατικού σχεδιασμού και της συνεργασίας με παράλληλη προβολή των τοπικών προϊόντων, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας επεσήμανε ότι καταλυτική είναι η σημασία των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την σωστή ενημέρωση των επαγγελματιών, που πρέπει να στοχεύουν στην διαφοροποίηση, ώστε να γίνονται ανταγωνιστικοί.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο οποίος στην ολιγόλεπτη ομιλία του ανακοίνωσε την δημιουργία παραρτημάτων του ΟΓΑ στα νησιά. Τέλος, εκ μέρους των Λευκαδίων της Αττικής παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, κ. Θεόφιλος Λογοθέτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής, κ. Απόστολος Αντύπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Εγκλουβησάνων «Ο Προφήτης Ηλίας», κ. Χαράλαμπος Κοντογιώργης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αηγκιωτών Αττικής, κ. Δημήτρης Σκυριάννης και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κ. Γρηγόρης Χρυσικός.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και αρκετοί Λευκαδίτες επιχειρηματίες.

Για τη Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Ποιός ανακάλυψε την Αμερική;” από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας

Η παράσταση ΄΄Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός». ΄΄Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;΄΄ […]

Στην Λευκάδα ο Αλέκος Δεσύλλας

Αυτή τη στιγμή σε δείπνο με Πετρόπουλο, Μαλακάση, Βουκελάτο κ.α. Στην Λευκάδα  έφτασε σήμερα το απόγευμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος  Περιφερειάρχης […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *