Πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει η δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ research στην Δυτική Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 2 έως 4 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.400 ατόμων, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!
Η δημοσκόπηση έγινε ενόψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ωστόσο υπήρξε και ερώτηση για τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στα κόμματα. Η μεγάλη έκπληξη έχει σχέση με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που κάποτε όχι απλά ήταν το πρώτο κόμμα στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, αλλά κατέγραφε υψηλά ποσοστά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει πέσει στο 4,5%. Υψηλά ποσοστά καταγράφει η Χρυσή Αυγή (πάνω από 9%) ενώ πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση στα ποσοστά και της ΝΔ. Θα πρέπει να επισημανθεί το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων. Αναλυτικά η μέτρηση κατέγραψε τα εξής ποσοστά για τα κόμματα:
ΣΥΡΙΖΑ | 19% |
ΝΔ | 15,1% |
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ | 9,3% |
ΚΚΕ | 5,4% |
ΠΑΣΟΚ | 4,5% |
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ | 3,4% |
ΔΗΜ.ΑΡ. | 2% |
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ | 35% |
Το ποσοστό των αναποφάσιστων οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι τα τρία πρώτα κόμματα θα έχουν αυξημένα ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές. [ ΠΗΓΗ]
Σύμφωνα τώρα με ανεπίσημη δημοσκόπηση για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας στην Λευκάδα πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 27% ακολουθούν μακράν η ΝΔ που φαίνεται να φυλλοροεί προς την Χρυσή Αυγή που ενισχύει τα ποσοστά της στον Νομό, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ που στην κυριολεξία αφανίζεται, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ. Σε υψηλά ποσοστά και οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι, όμως, θεωρητικά όσο βαθαίνει η κρίση τόσο θα βρίσκουν διεξόδους στα λεγόμενα “αντιμνημονιακά” κόμματα.
Συμπερασματικά, στη Λευκάδα τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δέχονται μεγάλο πλήγμα και φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρει μαζί του στον όλεθρο και την ΝΔ. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι τελευταίες επιλογές στην στρατηγική των δύο κομμάτων να στηρίζουν σε κάθε πολιτικό επίπεδο το ένα το άλλο -και κυρίως η εμμονή τους και τα δύο μαζί να στηρίζουν την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές στον λαό μας, σε μια ύστατη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης με κάθε τρόπο.