Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Ιουνίου 2024

Απάντηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας στην ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας για τo θέμα της Lidl

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Δήμου Λευκάδας αναφορικά με το θέμα της αίτησης της εταιρείας LIDL HELLAS Ο.Ε. για την αύξηση των τετραγωνικών μέτρων του χώρου λιανικής πώλησης στο κατάστημα τους, το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα παρακάτω.

Αρχικά, οφείλουμε για πολλοστή φορά να υπογραμμίσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα κατά τόπους Επιμελητήρια είναι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι φορείς που επιβάλλεται να προνοούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τόπο δραστηριότητάς τους. Ένας από τους ρόλους τους συνίσταται στο να γνωμοδοτούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας προκειμένου να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους.

Το θέμα που προέκυψε με την αίτηση του συγκεκριμένου υποκαταστήματος ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά σημαντικό. Με ενέργειες των Νησιωτικών Επιμελητηρίων κατά το παρελθόν απαγορεύτηκε να δίδεται άδεια πάνω από 500 m2 στα πολυκαταστήματα του νομού Λευκάδας και αυτό έγινε για να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες μέλη μας. Μια τυχόν θετική εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είχε ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες και θα έδινε την χαριστική βολή στους επιχειρηματίες του τόπου μας που μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν προκειμένου να μη προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων……

Θεωρήσαμε χρέος μας να επισημάνουμε την σπουδαιότητα του θέματος δημοσιεύοντας το στα τοπικά ΜΜΕ και διανέμοντας ανακοινώσεις στα καταστήματα της πόλης, για να ξεκαθαρίσουμε τις απόψεις μας στους συναδέλφους μας! Η ανακοίνωση του Δήμου Λευκάδας μας επιρρίπτει ευθύνες γιατί ουσιαστικά πράξαμε το καθήκον μας!

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Δήμου ότι υπήρχε πρόθεση από την πλευρά τους να καταψηφίσουν την αίτηση του LIDL, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η διοίκηση του φορέα έχει βάσιμους λόγους να μην εμπιστεύεται τις προθέσεις του Δήμου έναντι των επιχειρηματιών. Και για να εξηγούμαστε προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης θέτουμε στην κρίση των συναδέλφων μας τα εξής στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσουν από μόνοι τους την τελευταία παρατήρηση της ανακοίνωσης του Δήμου για το αν «είναι δυνατόν ο επιχειρηματικός κόσμος της Λευκάδας, άνθρωποι του μόχθου, που μέσα σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία αγωνίζονται να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, να εκπροσωπούνται με τέτοιες τακτικές»;

Καταρχήν πρέπει να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας που ο Δήμαρχος ανακάλυψε τον επιχειρηματικό κόσμο της Λευκάδας, τους ανθρώπους του μόχθου που ταλανίζεται στις παρούσες συνθήκες! Αναρωτιόμαστε όμως αν αυτό δεν το γνώριζε, όταν:

Α) Αποφάσιζε να  δώσει την άδεια για διεξαγωγή έκθεσης βιβλίου διάρκειας ενός ολόκληρου μήνα το καλοκαίρι που πέρασε, γεγονός που μείωσε σε δραματικό βαθμό τα έσοδα των βιβλιοπωλών της πόλης!

Β) Ενέκρινε  είκοσι πέντε νέες άδειες πλανοδίου εμπορίου -εκτός από τις δώδεκα που ήδη υφίσταντο-, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι οι ομοειδείς επιχειρήσεις των συναδέλφων μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους δυσβάστακτους φόρους!  Το Επιμελητήριο μας γίνεται δέκτης εντονότατων παραπόνων από τα μέλη του, (οπωροπώλες, ιχθυέμπορους, κλπ), τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται και έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που έχει επικρατήσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν.

Γ) Έστειλε τη Δημοτική Αστυνομία σε καταδρομικές επιχειρήσεις στους επαγγελματίες του Νυδριού, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έκανε για το παραεμπόριο.

Δ) Ζήτησε να γίνουν αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης από 31% έως 300%.

Για όλους αυτούς τους λόγους σπεύσαμε να προλάβουμε δυσάρεστα επακόλουθα αναφορικά με το θέμα του LIDL πράττοντας ουσιαστικά μόνο αυτό που είχαμε υποχρέωση να κάνουμε με μοναδικό γνώμονα των πράξεων μας το συμφέρον του συνόλου των συναδέλφων μας και την ανάπτυξη του τόπου μας ανεξάρτητα από κομματικά συμφέροντα και πολιτικές πεποιθήσεις, που δεν χωρούν στον φορέα που εκπροσωπούμε…….

 

Για την Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights