“Στον αέρα” ξανά οι φοιτητές που βλέπουν ν΄αναζωπυρώνονται σενάρια υποβάθμισης των σπουδών τους αυτή τη φορά με εισήγηση από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς το υπουργείο Παιδείας.
Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετακινήσεις ακαδημαϊκών μονάδων μεταξύ τμημάτων ή και ιδρυμάτων, αλλά και «υποβάθμιση» πολλών ΤΕΙ σε επαγγελματικά σχολεία 2ετούς ή 3ετούς φοίτησης, περιλαμβάνονται στις προτάσεις για την τριτοβάθμια εκ παίδευση που ήδη βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με το Έθνος, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης προτείνει στην ετήσια έκθεσή της, την πλήρη αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται παρακολούθηση του εκπαιδευτικού έργου των διαφόρων εκπαιδευτικών μονάδων. Επιπλέον χρειάζεται ενίσχυση της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού μέσω συμμετοχής με συνέδρια, μετακινήσεις για ερευνητικούς σκοπούς, φιλοξενία ερευνητών από αλλά ιδρύματα. Τρίτον θέσπιση της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων από τους φοιτητές και ενδυνάμωση αμοιβαίων δεσμών συνεργασίας με επαγγελματικές ενώσεις και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Οι δέκα δείκτες ελέγχου της ποιότητας/βιωσιμότητας των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Αναλογίες φοιτητών – διδασκόντων
- Αποφοιτήσαντες ανά έτος
- Βαθμολογική βάση εισαγωγής και ελκυστικότητα (% 1 προτίμηση)
- Κόστος ανά φοιτητή
- Διαθέσιμες εγκαταστάσεις
- Ερευνητική δραστηριότητα και διεθνής οργάνωση
- Απορρόφηση αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο
- Μεταπτυχιακές σπουδές και απονεμόμενα διδακτορικά
- Αξιολόγηση από τους φοιτητές του Τμήματος
- Συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και αποδοχή από την τοπική κοινωνία
Σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται παραπάνω, η απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΕΙ στη Λευκάδα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ένα μόλις χρόνο από τους πανηγυρισμούς τοπικών παραγόντων για την οριστική παραμονή κι αναβάθμισή του, αφού από τα δέκα κριτήρια μόλις μετά βίας φαίνεται να τηρούνται τα τρία. Κυρίως αποτρεπτικό είναι το κόστος που αποτελεί βασικό κριτήριο για το μέλλον της απρόσκοπτης λειτουργίας του, με τα κριτήρια της Τρόικας, και δείχνει να είναι ο βασικός μπούσουλας του νέου γύρου συγχωνεύσεων.
Το νέο μέτωπο που αναζωπυρώνεται στη Λευκάδα αναμένεται να προσθέσει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα σε βουλευτή, δήμαρχο και τοπικούς παράγοντες και φέρνει το εκλογικό σώμα και στη Λευκάδα ένα βήμα προ των τεράστιων ευθυνών του μερικούς μήνες προ των εκλογών, αφού ψήφο σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ευρωβουλευτές και πολύ πιθανόν και σε βουλευτές της συγκυβέρνησης θα ερμηνευτεί ως επικρότηση της συνέχισης της εξοντωτικής πολιτικής της λιτότητας, υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, περαιτέρω συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου σε τοπικό επίπεδο, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση των βασικών δημόσιων παροχών, “στραγγάλισμα” της μεσαίας τάξης και των φτωχών οικογενειών.