Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Οι Δήμαρχοι σε ρόλο … “Πουαρώ” και “εισπράκτορα”. Στους δήμους περνά η φορολογία ακινήτων με σταδιακή κατάργηση των ΚΑΠ (αναν.)

– Θα ελέγχουν κομμάτι-κομμάτι την περιοχή τους

– Το κράτος ουσιαστικά “ξεφορτώνεται” τους δήμους με σταδιακή κατάργηση των ΚΑΠ

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ανακοίνωσε (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα περάσει σύντομα στην τοπική αυτοδιοίκηση και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει αυτό μέσα στο 2014. Ο Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο ο φόρος θα είναι περισσότερο δίκαιος, γιατί οι δήμαρχοι μπορούν να ελέγξουν κομμάτι-κομμάτι την πόλη τους και την περιοχή τους, ώστε να επιμεριστούν τα βάρη ανάλογα με την περιουσία και τα εισοδήματα καθενός. Δηλαδή θα επιβάλλουν τους φόρους.

Το κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αυτοτέλεια των δήμων, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα ελλείμματά τους και ενισχύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του φόρου ακινήτων, αφού μπορεί να γίνει περισσότερο δίκαιος και αναλογικός με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Βέβαια αυτό δεν είναι καινούριο. Συζητείται ήδη από πέρυσι, τον Σεπτέμβριο του 2013, με βασικό επιχείρημα (των παραγόντων της αγοράς)  ότι οι δήμοι δεν θα είναι δέσμιοι της κρατικής χρηματοδότησης. Κρατήστε το αυτό.

Από την άλλη, λένε, οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από την κεντρική κυβέρνηση τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και φυσικά την αξία τους, αν και γεννάται το βάσιμο ερώτημα προς τι η παρέμβαση από την κεντρική εξουσία της εκτίναξης των αντικειμενικών αξιών στα ύψη. Με βάση αυτό, λοιπόν, συμπεραίνει κανείς ότι η κεντρική εξουσία δεν είχε πλήρη και σαφή εικόνα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους δημάρχους, να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις, προς τα κάτω. Όμως, από τη στιγμή που οι πολίτες θα πρέπει να υιοθετήσουν και να κάνουν κτήμα τους (αυτοματοποίηση) την έννοια της συμμετοχικότητας στα βάρη των δήμων, προκειμένου να είναι σε θέση να απολαμβάνουν την ανταποδοτικότητα (υπηρεσίες, καθαριότητα, κοινωνικές δομές κλπ), δεν θα πρέπει να είναι και πολύ αισιόδοξοι για μια τέτοια εξέλιξη. Πόσο μάλλον όταν στο σημερινό καλλικρατικό και μνημονιακό καθεστώς η πολιτική εξακολουθεί να επικαθορίζεται από την αντίληψη της οικονομίας των “Σικάγο μπόυς” και της συγκυβέρνησης, αλλά πολύ πιο σκληρά και ανελέητα.

Το επιχείρημα ότι ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιβάλει χαμηλούς συντελεστές, προκειμένου να προσελκύσει στην περιοχή επενδύσεις και να γίνει πιο ανταγωνιστικός, αυτή πάλι η θεωρία δεν μπορεί να σταθεί, αφού είναι κοινός τόπος ότι για να επενδύσει κάποιος πρώτον πρέπει να έχει τα χρήματα για να το κάνει και η ζήτηση να μην υπερκαλύπτει την προσφορά, αλλά το αντίστροφο. Οπότε αν περιμένει κανείς να αποκτήσει το ακίνητό του μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη αξία μέσω του επενδυτικού πυρετού που θα έρθει, (αν, όποτε και πως), θα πρέπει να περιμένει πολύ, πάρα πολύ˙και οι δημότες-πολίτες των δήμων θα καλούνται συνεχώς να σηκώνουν περισσότερα (δημοτικά) βάρη.

Αυτό αφορά τους φτωχούς ή και τους μικρούς δήμους, ορεινούς, νησιωτικούς που λόγω έλλειψης ή καλύτερα παύσης της κρατικής χρηματοδότησης, για να μπορούν να ανταπεξέρχονται και να εξακολουθούν να συντηρούν αναγκαίες δομές, θα οδηγηθούν πιθανόν στο να επιβάλλουν ηψηλούς συντελεστές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό, ή  θ΄ αναγκαστούν σε περιστολή των ανταποδοτικών υπηρεσιών (το δεύτερο το είχε δηλώσει, ως ενδεχόμενο (δηλ. δεν το απέκλεισε) ο δήμαρχος Μεγανησίου  στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 , εδώ η σχετική ανάρτηση).

Βέβαια δεν είναι όλοι οι δημότες που έχουν την κατοχή ή τη νομή ενός ή και πλέον ακινήτων του ελέους. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι στην περίπτωση που επιβληθούν κατόπιν εκτιμήσεως και αναγκών υψηλοί συντελεστές (φόροι) από την δημοτική αρχή σε ακίνητα της περιοχής της, θα συμβούν δύο τινά: πρώτον η δημαρχιακή θητεία θα είναι σύντομη (μιας χρήσης) και δεύτερον ο μικροιδιοκτήτης και έχων πενιχρό εισόδημα που δεν επαρκεί για να διασφαλίζει πλήρη άρτον επιούσιον, θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει το ακίνητό του, το οικόπεδό του, το χωραφάκι του και στο τέλος να πάρει ως ανάμνηση ένα κουντρί τής πάλαι ποτέ ιδιοκτησίας του ως ενθύμιο. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι έχοντες και οι κατέχοντες, στους οποίους και θα περάσει συγκεντρωτικά μεγάλο μέρος της γης, αφού θα είναι σε θέση να πληρώνουν τις υψηλές φοροεισφορές˙όμως θα καταβάλλουν και ένα τίμημα στον εαυτό τους, να ανησυχούν για το μέλλον της εκάστοτε δημοτικής αρχής που θα εφαρμόζει πιστά τα κελεύσματα των αγορών (και των εχόντων), που σε τελευταία ανάλυση υπαγορεύουν την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθείται. Θα είναι πράγματι πολύ λυπηρό να ερμηνεύεται η πορεία μιας κοινωνίας ως αναπτυξιακή από τη στιγμή που οι αντικειμενικές συνθήκες αποδίδουν στη βούληση χαρακτηριστικά συντεχνίας.

Και δεν προεκτείνουμε το θέμα σε υποδομές, χρηματοδότηση που σημαίνουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και “συνέργειες” λόγω έλλειψης, μάλλον οριστικής διακοπής της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το θετικό του πράγματος είναι ότι οι δημότες-πολίτες έχουν καταλάβει και εμπεδώσει ποιο μέλλον τους ορίζουν αυτοί που ανεξάρτητα από την “προβιά”, την “κολυμβήθρα” και το “τοτέμ” του υπεραινώβιου καρποφόρου δένδρου, τους ζητήσουν το όνομά τους στην κάλπη.

Το συμπέρασμα είναι, σε τελευταία ανάλυση, οι δήμοι να έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων τον φόρο αυτόν και να αποκοπεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κρατική επιχορήγηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Το meganisinews είχε αναρτήσει στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 την είδηση με τίτλο “Ευριπίδης Στυλιανίδης: Οι δήμοι θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση“. Ενδεικτικά αναδημοσιεύουμετο παρακάτω, άκρως δηλωτικό αυτού που συμβαίνει σήμερα:

«Εξαντλήθηκε πλέον ο παραδοσιακός ρόλος του Κράτους ως κεντρικού χρηματοδότη. Ο ρόλος του πρέπει να είναι συμπληρωματικός: να δίνει την πρώτη ώθηση, να διαμορφώνει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και να υποστηρίζει τεχνοκρατικά τις προσπάθειες που γίνονται».

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας:

“Στουρνάρας για φόρο ακινήτων: Σήμερα δίνουμε το 11,3% στους δήμους, στο μέλλον το 100%

Στο μέλλον παρέπεμψε «την περίπτωση εκχώρησης όλων των εσόδων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντίστοιχη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων» που είχε εξαγγείλει σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης ότι «προκειμένου να εξασφαλιστεί ισοδύναμο ποσό με αυτό που αποδιδόταν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας», πρόκειται να αποδοθεί ποσοστό 11,3% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων στους δήμους.”

Σχετικό δημοσίευμα από την ιστοσελίδα myota.gr:

Την σταδιακή μεταβίβαση του Φόρου Ακινήτων στους δήμους και την κατάργηση των ΚΑΠ εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά την εισήγηση του τελευταίου όπως είπε νομοσχεδίου του 2013. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» αναλύοντας τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο Υπουργός ανέφερε ότι «ο φόρος επί των ακινήτων αποτελεί ένα πρόσφορο μέσο για την εξασφάλιση πολύτιμων πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» Στο νομοσχέδιο προβλέπεται απόδοση ποσοστού 11,3% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που αποτελεί ισοδύναμο ποσό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που αποδιδότανε στους δήμους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να διερευνήσει την περίπτωση εκχώρησης όλων των εσόδων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντίστοιχη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

ΠΗΓΕΣ: aftodioikisi.gr,  myota.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights