Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Ιουνίου 2023

Στις Περιφέρειες η διαχείριση του 35% του νέου ΕΣΠΑ 2014 -2020

Τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 9,6 δισ. ευρώ, συν τα περιφερειακά ύψους 5,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

Τη μερίδα του λέοντος θα αποσπάσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με συνολικά κονδύλια 3,8 δισ. ευρώ, που θα απορροφήσει το 25% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ.

Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα, τα logistics, τη φαρμακευτική βιομηχανία (γενόσημα και βιοτεχνολογία), το περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής, καθώς και της δημιουργικής βιομηχανίας (ελληνικό design). Θα χρηματοδοτηθούν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτηριστικά, ενώ εκτός παραμένει για μία ακόμα φορά το εμπόριο, εκτός αν επιμέρους επιχειρήσεις ή κλάδοι μπορούν να χρηματοδοτούνται έμμεσα (π.χ. εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την τεχνολογία διπλασιάζονται, από το 4% στο 8%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλι είναι για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον/ Μεταφορές» με 3,7 δισ. ευρώ ή το 24% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ. Με το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι το 2020, καθώς επίσης και εκκρεμή έργα όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια, λιμάνια, και επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων.

Αυξημένα θα είναι τα κονδύλια στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση», όπου θα διατεθούν 2 δισ. ευρώ (13% του συνολικού προϋπολογισμού) σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία, την έκδοση κουπονιών για ανέργους, την άσκηση-μαθητεία, καθώς και τα προγράμματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα συνεχιστούν κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Συνολικά το σχετικό τμήμα των δαπανών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού ταμείου είναι αυξημένο σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, από το 26% στο 31%. Η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των δράσεων για την απασχόληση, ώστε να διατεθούν περί τα 1,9 δισ. ευρώ την τριετία 2014-2016.

Το τέταρτο επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά τη μεταρρύθμιση του δημοσίου με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και θα αφορά σε δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χρηματοδότηση μελετών για την οργάνωση της διοίκησης του Δημοσίου, αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, ψηφιοποίησης δικαστηρίων, δράσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού, μελέτες για την αλλαγή μοντέλου στις υπηρεσίες υγείας κ.ά.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ έχει να κάνει με τα κεφάλαια που θα διαχειριστούν πλέον οι περιφέρειες της χώρας. Σε αυτές αναλογούν 5,4 δισ. ευρώ, ή το 35% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ, από 22% του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το σύστημα διαχείρισης κονδυλίων στις περιφέρειες απλοποιείται και κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα, όχι μόνο με δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά συνολικά και του Αγροτικού Ταμείου (το 1/3 των κονδυλίων) κ.ά.

Συνολικά οι περιφέρειες θα διαχειριστούν τουλάχιστον 12% περισσότερα κονδύλια σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, ενώ ένα σημαντικό μέρος από αυτά θα αφορά στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών από τους Δήμους.

Σε επίπεδο περιφερειών τα περισσότερα χρήματα θα πάρει (εκτίμηση δημόσιας δαπάνης) η περιφέρεια Αττικής με 1,4 δισ. ευρώ, η περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας (1,0876 δισ. ευρώ), η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (528,7 εκατ. ευρώ), η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (489,5 εκατ. ευρώ), η Κρήτη (452 εκατ. ευρώ), Θεσσαλία (447,8 εκατ. ευρώ) κλπ.

Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος -το οποίο ουδέποτε τηρήθηκε μέχρι σήμερα- προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014 η Κομισιόν θα δώσει τις τελικές εγκρίσεις για το νέο ΕΣΠΑ, μέχρι το Μάρτιο θα γίνει η σταδιακή υποβολή από το ΥΠΑΑΝ των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2014 αναμένεται η σταδιακή έγκριση των προγραμμάτων από την Ε.Ε.

Σε επίπεδο διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ δημιουργείται μία επιτελική μονάδα ΕΣΠΑ σε κάθε υπουργείο, ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένες προτάσεις προς τις τέσσερις διαχειριστικές αρχές για να «τρέξει» πιο γρήγορα και συγκροτημένα η διαδικασία.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr (Βασίλης Γεώργας)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights