Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

“Έφυγε” ο Νέλσον Μαντέλα, ένας Φιλέλληνας

Η εμβληματική φυσιογνωμία της Αφρικής που ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο πέθανε σήμερα πριν λίγο, στα 95 του χρόνια. Πάλευε με προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες.

Ο θάνατος του Μαντέλα θα βυθίσει στο πένθος τη χώρα που 18 χρόνια πριν οδήγησε από το Απαρτχάιντ στη πολυφυλετική δημοκρατία. Οι αγώνες του για δημοκρατία έχουν γραφεί με ανεξίτηλα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία. Για αυτούς τους αγώνες πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή. Αφού οδήγησε το κόμμα του στην εξουσία παραιτήθηκε μετά από μόλις μία θητεία, χωρίς να γαντζωθεί στην εξουσία.

Το 1993 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ της Ειρήνης. Φέτος το καλοκαίρι, όταν ο Μαντέλα έκλεισε τα 95 του χρόνια, η πατρίδα του το γιόρτασε με δημόσιες εκδηλώσεις. [ΠΗΓΗ]

Ο φιλέλληνας Μαντέλα!

Τι έλεγε ο Μαντέλα για την Ελλάδα; Γιατί την θαύμαζε; Και με ποιόν τρόπο στήριξε την Αθήνα για τους ολυμπιακούς αγώνες; Γράφει ο Β. Γαλούπης. 

«Χρωστάμε τόσα πολλά στην Ελλάδα. Είναι ένας ιστορικός τόπος. Η χώρα που γεννήθηκαν η δημοκρατία και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Οι φιλόσοφοί της έχουν επηρεάσει την σκέψη του κόσμου», είχε πει το 1990 στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ο Νέλσον Μαντέλα. Είχε βγει πια από την φυλακή, έχοντας ήδη αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο των καταπιεσμένων όλης της Γης.

Για το ποιος ήταν σαν παγκόσμια προσωπικότητα ο Μαντέλα, αλλά και για την σύνδεσή του με τον αθλητισμό έχει ήδη δημοσιεύσει από χθες εκτεταμένα ρεπορτάζ το gazzetta. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η τελευταία δημόσια εμφάνισή του είχε γίνει σε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός, στον τελικό του μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010.

Ο φιλελληνισμός του Μαντέλα, λοιπόν, ουδέποτε κρύφθηκε. Ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον περίγυρό του. Ο Γιώργος Μπίζος, εξάλλου, ήταν προσωπικός του φίλος και ο άνθρωπος που τον υπερασπίστηκε όσο κανένας την περίοδο του Απαρτχάιντ. Ήταν ο δικηγόρος του, αλλά και το στήριγμά του, που τον επισκεπτόταν συνέχεια στην φυλακή.

Εδώ, λοιπόν, έχει μια κάποια ιστορική αξία να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο τάιμινγκ και μια ενδιαφέρουσα και ξεχασμένη ιστορία που έχει να κάνει με τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Τους οποίους ίσως και να μην έπαιρνε η Ελλάδα αν δεν είχε στο πλευρό της τον Μαντέλα. Τι συνέβη τότε;

Όπως είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο του 1997 οι 107 αθάνατοι της ΔΟΕ θα ψήφιζαν για την διοργανώτρια των ολυμπιακών αγώνων 2004. Στην ψηφοφορία αναμενόταν σκληρή μάχη, αφού πιθανότητες είχαν τόσο το Κέιπ Τάουν, όσο και η Ρώμη.

Η Ελλάδα είχε ήδη μια αποτυχημένη υποψηφιότητα για τους αγώνες του 1996 και είχε ρίξει μεγάλο βάρος στο 2004, όπως θυμόμαστε. Για το Κέιπ Τάουν ο Μαντέλα ήταν το ισχυρό ατού αφού είχε αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την καμπάνια, με την παρουσίαση της υποψηφιότητας να γίνεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. «Δώστε τη δυνατότητα σε μια ήπειρο να ξαναγεννηθεί, να πορευτεί σε ένα νέο μέλλον» ήταν το συγκινητικό μήνυμα του Μαντέλα προς τα μέλη της ΔΟΕ.

Η ψηφοφορία ήταν σκληρή. Από τον πρώτο και τον δεύτερο γύρο πετάχτηκε εκτός του Μπουένος Άιρες. Στον γ’ γύρο ήρθε η σειρά της Στοκχόλμης.

Κι έτσι μείνανε οι τρείς πόλεις που εξ’ αρχής ήταν στα φαβορί. Στον δ’ γύρο η Αθήνα πήρε 52 ψήφους, η Ρώμη 35 και το Κέιπ Τάουν 20. Άρα, η μονομαχία ήταν μεταξύ Αθήνας – Ρώμης. Από το πού θα πήγαιναν τα κουκιά της Ν. Αφρικής θα καθοριζόταν ποια θα ήταν η διοργανώτρια χώρα. Αν, δηλαδή, οι 20 ψήφοι του Κέιπ Τάουν… όδευαν προς Ρώμη, οι αγώνες του 2004 θα γίνονταν στην Ιταλία.

Στην ψηφοφορία – τελικό η Ελλάδα πήρε 66, η Ρώμη 41 κι έτσι έγινε ό,τι έγινε. Με τον κόσμο στην χώρα μας, όπως θυμόμαστε, να πανηγυρίζει τότε στην συντριπτική του πλειοψηφία για την ανάληψη. Τώρα το πώς διαχειρίστηκε η ελληνική πλευρά από εκεί κι έπειτα τους ολυμπιακούς αγώνες και πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό, είναι μια άλλη ιστορία. Και είναι κάτι που, άλλωστε, το έχω ήδη αναλύσει εκτεταμένα σε παλιότερη ανάρτηση στο gazzetta με στοιχεία – φωτιά. Σήμερα, όμως, το θέμα μας είναι ο Μαντέλα.

Τι αποδείχθηκε, λοιπόν, μετά την ψηφοφορία; Ότι η ελληνική πλευρά είχε κάνει συμφωνία αλληλοϋποστήριξης με τον Μαντέλα. Ο αθάνατος Νίκος Φιλάρετος, δηλαδή, είχε δηλώσει στον Τύπο: «Είχαμε κάνει συμφωνία να αλληλοϋποστηριχθούμε με το Κέιπ Τάουν σε περίπτωση που κάποιος από τους δυο έμενε εκτός μάχης». Έτσι μετακινήθηκαν αυτόματα προς την… Αθήνα αρκετοί ψήφοι των υποστηρικτών της νοτιοαφρικανικής υποψηφιότητας.

Όσο για την πρώτη δήλωση του Μαντέλα μετά την ψηφοφορία; Μεγαλόψυχη: «Αντιμετωπίζουμε την ήττα με αξιοπρέπεια. Η Αθήνα άξιζε να διοργανώσει αυτή τους ολυμπιακούς αγώνες και την συγχαίρουμε». Κάποια στιγμή, μάλιστα, όπως βλέπουμε κι από την φωτό, θα κρατούσε και την ολυμπιακή φλόγα στα χέρια του.

Πέντε χρόνια αργότερα από την δραματική ψηφοφορία του 1997, το 2002, θα έκανε επίσκεψη για πρώτη φορά στην χώρα μας, πάντα στο πλαίσιο ανάληψης των ολυμπιακών αγώνων του 2004, έχοντας πάλι έναν καλό λόγο να πει από καρδιάς για την Ελλάδα. [ΠΗΓΗ]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944.

Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής.

Ήταν ο πρώτος μαύρος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress).

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών.

Aποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις.

Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994.

Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αποκλειστικό: Διαβάστε το 9σέλιδο πόρισμα-φωτιά με το οποίο στοιχειοθέτησε τις κατηγορίες ο εισαγγελέας

Διαβάστε αποκλειστικά στο newsbomb.gr ολόκληρο το συγκλονιστικό πόρισμα, με το οποίο ο Εισαγγελέας «τύλιξε» την Χρυσή Αυγή Γιάφκες με όπλα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *