Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Ιανουαρίου 2022

Τι είδαν ή καλύτερα τι δεν είδαν οι «Υδροναύτες» στο Μεγανήσι

Γράφει ο Γ. Γαβρίλης

Εκτεταμένη οικολογική καταστροφή διαπίστωσαν οι εθελοντές προσκεκλημένοι του δήμου Μεγανησίου.  Φειδωλοί κι ευγενικοί στις δηλώσεις τους,  σε μια προσπάθεια να μην διαταράξουν την καλή σχέση και τους κανόνες δεοντολογίας λόγω φιλοξενίας τους, φρόντισαν δημόσια να πουν αυτό που ήθελαν να πουν, αλλά με τρόπο… Έτσι στο επίσημο δελτίο τύπου μας ενημερώνουν για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι πανέμορφοι κόλποι του Μεγανησίου.  Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν :

«Οι καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές: Βαθύ, Σπήλια, Αθερινός, Πασουμάκι και Πόρτο Κουτελάδες. Εντύπωση προκάλεσαν τόσο οι ποσότητες όσο και τα είδη των ρύπων που συγκεντρώθηκαν, τα οποία περιελάμβαναν από αλιευτικά εργαλεία, ποδήλατα και έπιπλα, μέχρι χαλιά και μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές. Ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η διαπίστωση της ύπαρξης πολλών ανθρωπογενών ρύπων σε φυσικούς κόλπους με μοναδική ομορφιά, οι οποίες επιλέγονται κυρίως ως αγκυροβόλια τουριστικών σκαφών αναψυχής τους θερινούς μήνες.»

Αυτό, λοιπόν, που είδαν οι «Υδροναύτες» είναι αυτό που ο καθένας μας γνωρίζει, αλλά κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. Σίγουρα δεν είδαν τον  βυθό,  είδαν   βούρκο,  είδαν λάσπη, είδαν εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση, αποτέλεσμα της έλλειψης  σχεδιασμού  χρόνων στο Μεγανήσι σχετικά με την διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων του.  Είδαν τ’ αποτελέσματα μιας  άναρχης, μονόπλευρης και καταστροφικής  ανάπτυξης η οποία συνεχίζεται, απουσία του βασικού εργαλείου για την αντιμετώπισή της που είναι τι άλλο, ο ΣΧΟΟΑΠ.  Χιλιάδες ευρώ κι εκατοντάδες μελέτες για να βρισκόμαστε σήμερα στην κυριολεξία, ας μου επιτραπεί  η λέξη,  «ξεβράκωτοι»  στις ορέξεις των επενδυτικών κεφαλαίων που ψάχνουν διέξοδο στην περιοχή μας για επενδύσεις ( βλ.  Κεφάλι).  Θα είχαμε ένα βασικό εργαλείο και θα μπορούσαμε να το πετάξουμε πάνω στο τραπέζι του εκάστοτε Υπουργού και να του πούμε: «ορίστε τι έχουμε αποφασίσει για το νησί μας και  χεστήκαμε  για τις επενδύσεις, τα  fast track και τα τοιαύτα».

Όμηροι  της μικροκομματικής πολιτικής διαχρονικά των εκάστοτε κομματικά ελεγχόμενων δημάρχων που δημιούργησαν την «αυλή» και τον δικό τους  κομματικό ή και  ετερόκλητο, αλλά πάντα  με ιδιοτελή κίνητρα  «στρατό», δεν  μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το αυτονόητο! Και ποιό είναι το αυτονόητο; Η  απολύτως δικαιολογημένη αξίωση να  εισπράττουμε κάτι για την διανυκτέρευση των χιλιάδων σκαφών που διανυκτερεύουν στο νησί μας, ένα έστω ελάχιστο ποσό απολύτως ανταποδοτικό και δίκαιο για την επιβάρυνση στο φυσικό μας περιβάλλον! Αντί λοιπόν να δημιουργήσουμε Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως είχαμε κι ακόμα έχουμε το δικαίωμα να δημιουργήσουμε, εκχωρήσαμε το δικαίωμά μας αυτό, για άγνωστους λόγους, στη Λευκάδα,  χαρίσαμε  κάτω από τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε στον ιδιώτη το μισό Βαθύ, αφήσαμε τα λιμάνια μας  Ρόκα, Αθερινό και υπόλοιπο  Βαθύ να χαρακτηριστούν «ορφανά»,  ανοίγοντας  διάπλατα  την πόρτα  στην ιδιωτικοποίησή τους με ελάχιστα έως καθόλου έσοδα για την τοπική κοινωνία.

Δεν θα γράψω άλλα,  γιατί  δεν σας έχω συνηθίσει με μεγάλα κείμενα και μπορεί αργότερα να θέλετε να δείτε «χαζοκούτι»  ή να “σερφάρετε” σε ιστοσελίδες που “χαϊδεύουν  αυτιά”  για να κοιμηθείτε ήσυχοι, ότι τα νερά του Μεγανησίου  «καθάρισαν» χάρι στις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων σπουδαίων παιδιών που αγαπάνε τα νησιά μας σαν να είναι δικά τους νησιά.  Ε, όχι λοιπόν, τα νερά του Μεγανησίου δεν καθάρισαν, σας την έχουν «στημένη» και σας περιμένουν τον Αύγουστο να σας το υπενθυμίσουν   με τις γνωστές «φουσκάλες». Ξέρετε πότε θα καθαρίσουν;

Θα καθαρίσουν, όταν το ίδιο το Μεγανήσι και οι άνθρωποι του «καθαρίσουν» με την νοοτροπία που σας περιέγραψα πιο πάνω. Εάν δεν τα καταφέρουν,  θα «κολυμπάνε»για πολλά χρόνια στον βούρκο σε στεριά και θάλασσα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *