Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2023

Για να φανούν τα… πλεονάσματα και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έρχονται αυτά που όλο «διαψεύδονται»

Βαθύ «χέρι» σε άδειες τσέπες βάζει με τον (προσωρινό) προϋπολογισμό για το 2014 η κυβέρνηση: κοντά 13 δισ. (έναντι 11,5) προσδοκά να εισπράξει από τον φόρο εισοδήματος, κοντά 4 δισ. (από 2,8 δισ.) από τον φόρο ακινήτων, ενώ μειώνει κατά 3,14 δισ. τις δαπάνες για τις στοιχειώδεις κοινωνικές πρόνοιες (ασφάλιση-υγεία) και κατά 443 εκατ. τις καταναλωτικές δαπάνες.«Η χώρα παραμένει βαθιά μέσα στην “παγίδα χρέους”», το σχόλιο του Ευκλ. Τσακαλώτου.

Προϋπολογισμός λιτότητας και στόχευσης των αδυνάμων κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, με τον οποίο οι έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν επιπλέον βάρος 6 δισεκατομμυρίων προκειμένου να «επιτευχθεί» πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση 11.5%), από τον φόρο περιουσίας (και ιδίως τον νέο φόρο στα ακίνητα) κατά 1,1 δισ. ευρώ (41,5%), ενώ προβλέπονται δραστικές περικοπές σε κρίσιμα υπουργεία  Ειδικότερα, οι δαπάνες του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης θα μειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ, του Υπ. Υγείας κατά 1 δισ. ευρώ και του Υπ. Παιδείας κατά 300 εκατ. ευρώ – πάνω από το 80% των περικοπών προέρχεται από αυτά τα 3 Υπουργεία. «Με άλλα λόγια,  τα υπολείμματα του κοινωνικού κράτους θυσιάζονται στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής», …

Συνέχεια (left.gr)

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights