Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Ο κύβος ερρίφθη! Στον ΟΑΕΕ οι μικροεπαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Για στρεβλώσεις κάνει λόγο ο κ. Βρούτσης που αφορούν και σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων –

Σε νέες… ασφαλιστικές περιπέτειες μπαίνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, καθώς στην προσπάθεια «διάσωσης» του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, προωθείται η μεταφορά τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο μελετά όλες τις πτυχές του καθεστώτος ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών, σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Δεν αποκλείεται, οι σχετικές διατάξεις να ενταχθούν τελικά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, κατατίθεται ίσως και σήμερα στη Βουλή, «εξοικονομώντας» τελικά 640 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που τελικά δέχθηκε η Τρόικα να εγγραφεί στον προϋπολογισμό, για να επανεξεταστεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014.

Ο υπουργός πάντως, στο έγγραφο που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη* για τη «μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ», αναφέρεται στο υφιστάμενο πλαίσιο για τον προσδιορισμό του φορέα ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών ή εμπόρων που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, ή 1.000 στους έξι νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, με το οποίο λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος εισοδημάτων της πρώτης τριετίας από την έναρξη του επαγγέλματος, καθώς και ο τρόπος άσκησης της δραστηριότητάς τους.

«Ενόψει των ανωτέρω και δοθέντος ότι από την εφαρμογή, της ως άνω ισχύουσας νομοθεσίας έχουν διαπιστωθεί ζητήματα ως προς το καθεστώς ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών στις περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, καθώς και για τη διασφάλιση μιας μόνιμης ασφαλιστικής σχέσης των προσώπων αυτών με τον ασφαλιστικό τους φορέα, το Υπουργείο μας, με βάση τις προτάσεις του ΔΣ του ΟΑΕΕ, ήδη μελετά όλες τις πτυχές του θέματος προκειμένου να προβεί με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες στη λήψη μέτρων για τη θέσπιση, το συντομότερο δυνατόν, ενός σαφούς και απλού θεσμικού πλαισίου», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι «γνώμονας θα είναι, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της εισφοροαποφυγής-εισφοροδιαφυγής και την αναγκαιότητα βιωσιμότητας του Οργανισμού, η άρση των στρεβλώσεων που έχουν ανακύψει και η εξασφάλιση διαρκούς και μόνιμης σχέσης ασφάλισης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια με το φυσικό τους ασφαλιστικό φορέα που είναι ο ΟΑΕΕ».

Να σημειωθεί πάντως, ότι με τη μεταφορά αυτή, στον ΟΑΕΕ θα εισρεύσουν περίπου 80 εκατ. ευρώ, που θα λείψουν από τον ΟΓΑ, την ώρα που το έλλειμμα του ταμείου του ΟΑΕΕ υπερβαίνει τα 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα δε, θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα και σε όποιες μικρές επιχειρήσεις της επαρχίας λειτουργούν ακόμη και καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ.

Μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι και η πληρωμή των εισφορών στον ΟΑΕΕ σε μηνιαία βάση, που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφαρμογή, καθώς πρέπει να προσαρμοστεί το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΕ και αυτό απαιτεί χρόνο.

Παράλληλα, εξετάζεται η πιθανότητα να επιβάλλεται η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν πλήρη απασχόληση (και συνεπώς πλήρη ασφάλιση).

ΠΗΓΗ: capital.gr (Ρούλα Σαλούρου)

* Σημ. ΜΝ: Να θυμίσουμε ότι ο κ. Αναγνωστάκης είχε καταθέσει  περί τα τέλη του φετινού Ιουνίου επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα λειτουργίας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών

Ακολουθεί η ερώτηση

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας

Θέμα: « Μεταφορά ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ»

Κ. Υπουργέ Εργασίας,

Έντονη ανησυχία διακατέχει αγρότες και επαγγελματίες των κοινοτήτων με λιγότερους από 2000 κατοίκους, αν θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ ή στον ΟΑΕΕ.

Στις μικρές αυτές κοινότητες λειτουργούν μικροεπιχειρήσεις  και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, αυτοί δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις εισφορές, με αποτέλεσμα να σβήσει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα

Γνωρίζουμε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλύψει το έλλειμμα που έχει προκύψει στον ΟΑΕΕ. Η στόχευση για την κάλυψη του ελλείμματος είναι σε συνάρτηση με την επιβολή ή όχι του 2 τις χιλίοις στις εισφορές των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια με την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων, όπως αυτό της μεταφοράς ασφαλιζομένων από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους. Βέβαια το μέτρο αυτό υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 80 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, ενώ το έλλειμμα του ταμείου του ΟΑΕΕ υπερβαίνει τα 600 εκ ευρώ για το τρέχον έτος.

Το θέμα της ασφάλισης των επαγγελματιών των περιοχών με λιγότερους από 2000 κατοίκους είναι πολύ σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσδιάκριτα τα όρια για το τι ισχύει, και δυστυχώς, πολλοί επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι αυτό το καθεστώς, μεταφέρουν την έδρα τους, σε ένα μικρό χωριό, αλλά έχουν υπερτοπική δραστηριότητα και λειτουργούν σε ένα πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με εκείνους που έχουν την έδρα στουςν στην πόλη.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1)Τι θα γίνει με όσους ασκούν δραστηριότητα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή που ασκούν τοπικά την δραστηριότητά τους, θα παραμείνουν στον ΟΓΑ;

2)Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διευκρινισθεί ποιες είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών που θα ενταχθούν στον ΟΑΕΕ;

3)Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας χαμηλότερης κατηγορίας ασφάλισης στον ΟΑΕΕ η  οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ζητήσει εξαίρεση και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ;

   Ο ερωτών βουλευτής

Αναγνωστάκης Δημήτρης

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights