Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Οι “Υδροναύτες” στο Μεγανήσι (αναν.)

Διήμερο εθελοντικών δράσεων (23-24.11.2013) στο Μεγανήσι Λευκάδος

Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας και την ομάδα εθελοντών Μεγανησίου “ώρα για δράση”, διοργανώνουν διήμερο εθελοντικών υποβρυχίων καθαρισμών στο Μεγανήσι, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013.

Η οργάνωσή μας ανταποκρίνεται έμπρακτα στην πρόσκληση του Δήμου Μεγανησίου και επισκέπτεται ένα νησί – κόσμημα του Ιονίου φιλοδοξώντας να συμβάλλει με τις δυνάμεις της  στην διαρκή προσπάθεια των κατοίκων του για διατήρηση της ομορφιάς του νησιού τόσο στην στεριά όσο και στους βυθούς του.

Για τον σκοπό αυτό θα ταξιδέψουν 15 εθελοντές των οποίων τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής  θα καλυφθούν από τον Δήμο Μεγανησίου.

Καλούμε τα μέλη της οργάνωσής μας και τους εθελοντές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της οργάνωσής μας, info@ydronaftes.gr μέχρι και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013.

Η μεταφορά των εθελοντών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με μισθωμένο πούλμαν το οποίο θα αναχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή 22/11 στις 18.00 και θα επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής.
Οι εθελοντές που θα δηλώσουν την συμμετοχή τους θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του διημέρου και θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για τον εξοπλισμό τους.

Σας περιμένουμε να κάνουμε ακόμα πιο δυνατή την «φωνή βυθού» *  που ακούραστα και αδιάκοπα μεταφέρουμε από την πρώτη κιόλας στιγμή ίδρυσης της οργάνωσής μας.

________________________________________________

* ΦΩΝΗ ΒΥΘΟΥ Το δικό μας «Μνημόνιο» με το βυθό

Το πρόγραμμα «Φωνή Βυθού» αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν κύριο στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων ρύπανσης στους Ελληνικούς βυθούς αλλά και την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. H εκστρατεία μας υποστηρίζεται από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, αλλά και φορείς που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση αυτών.

Όπως ακριβώς και το όνομα της αφήνει να εννοηθεί, στόχος του είναι η μεταφορά της «φωνής» των βυθών στην επιφάνεια, μέσω των ανθρωπογενών ρύπων που θα συγκεντρωθούν από τους αυτοδύτες και από τους εθελοντές επιφανείας. Η «Φωνή Βυθού» δεν έχει κανένα απολύτως γεωγραφικό προσδιορισμό ενώ είναι η καλύτερη απόδειξη για τον τρόπο που μπορούν να συμπράξουν φορείς με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό δραστηριοτήτων, στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας και ενός κοινού οράματος.

________________________________________________

Ακολουθεί η πρόσκληση από τον δήμο Μεγανησίου

19/11/2013

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

          Ο Δήμος Μεγανησίου σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Υδροναύτες», υλοποιεί δράση με στόχο τον καθαρισμό του βυθού των ακτών μας, και καλεί όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν σε εθελοντική βάση αυτή την προσπάθεια να δηλώσουν συμμετοχή.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφορίες

Καββαδά Έλλη 2645361318 – 6982481529

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

________________________________________________

Ποια είναι η ΜΚΟ Υδροναύτες

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Υδροναύτες, ιδρύθηκε το 2010 από μια ομάδα ανθρώπων που επί σειρά ετών πραγματοποιούσε έναν μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών δράσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια που προκάλεσαν ιδιαίτερα μεγάλη αίσθηση καθώς αυτές επικεντρώνονται στον βυθό των θαλασσών και λιμνών. Η ιδιαιτερότητα των δράσεων αυτών έχει αναδείξει τους «Υδροναύτες» στην συνείδηση του κόσμου ως «φρουρούς» των βυθών της Ελλάδας. Η συχνότητα με την οποία πραγματοποιούνται οι δράσεις μας, αλλά και τα αποτελέσματα αυτών έχουν κάνει απολύτως ξεκάθαρο τον χαρακτήρα της οργάνωσής μας αλλά και την πίστη στο όραμα μας. Η οργάνωση μας βασίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική ενίσχυση από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ενώ οι δραστηριότητες μας πραγματοποιούνται με ιδία μέσα, και περιλαμβάνουν:

 • Οικολογικές δράσεις
 • Ομιλίες και σεμινάρια
 • Ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις
 • Έρευνες και μελέτες
 • Ραδιοφωνικές εκπομπές
 • Επιμορφωτικές εκδηλώσεις
 • Αρθρογραφία
 • Οπτικοακουστικές παραγωγές
 • Εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα

Το όραμα των Υδροναυτών περιλαμβάνει τρείς αρχές.

Την ανάδειξη: 

Της Ελληνικής θαλασσινής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που κρύβουν οι Ελληνικές θάλασσες, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης μιας ιδιαίτερα αναπτυσσόμενης μορφής τουρισμού, αυτής του καταδυτικού τουρισμού. Τα οφέλη από μια ενδεχόμενη ανάπτυξη του είναι πολλαπλά, και δεν έχουν μόνο να κάνουν με την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς θεωρούμε πως περισσότερο ωφελημένο θα βρεθεί το ίδιο το περιβάλλον.

Του ρόλου θεματοφυλακής που μπορούν να έχουν οι αυτοδύτες, και της κοινωνικής προσφοράς που προκύπτει από την πολυδιάστατη καταδυτική δραστηριότητα. Η οργάνωση μας, πέραν των οικολογικών δράσεων, έχει συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος καταγγέλλοντας  παράνομες δραστηριότητες, έχει εντοπίσει επικίνδυνα αντικείμενα, (πολεμικό υλικό, αντικείμενα που αποτελούν σπουδαίο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια )και έχει συνεργαστεί με τις αρχές για την καταγραφή και εξουδετέρωση τους) και έχει εργαστεί σε έρευνες διάσωσης οπουδήποτε ζητήθηκε η συνδρομή της.

Την προώθηση:

 • Των πρακτικών ασφαλούς κατάδυσης, την ανάπτυξη της καθώς και την προώθηση της ως μια από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες, που προσφέρει πραγματικά μοναδικές συγκινήσεις στους ενασχολούμενους με αυτήν.
 • Του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της συμμετοχής σε ενέργειες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο.
 • Της ανάγκης για οικολογική ευαισθητοποίηση, για αλλαγή κάθε νοοτροπίας και πρακτικής που λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος , της βιοποικιλότητας και του υδάτινου οικοσυστήματος.

Την Προστασία

 • Της υδάτινης χλωρίδας και πανίδας, αναδεικνύοντας κάθε επιβαρυντικό για αυτήν παράγοντα
 • Της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, των Ελληνικών ναυαγίων και κατ επέκταση της ίδιας της ναυτικής ιστορίας μας
 • Της ίδιας της ασφάλειας των αυτοδυτών από ιδιαίτερα επικίνδυνους παράγοντες, όπως οι παράνομοι τρόποι αλιείας και η μη τήρηση των κανόνων ναυσιπλοΐας .

Διακρίσεις της Οργάνωσής μας 

Η οργάνωσή μας έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Κάρολο Παπούλια, με την απονομή του βραβείου «Νησίδες Ποιότητας 2011», που αφορά οργανώσεις με πρωτοποριακή, διαρκής και πρωτότυπη εθελοντική κοινωνική προσφορά.

Προβολή στα ΜΜΕ 

Η ιδιαιτερότητα των δράσεων που πραγματοποιούμε και ο ανιδιοτελής χαρακτήρας αυτών, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των ΜΜΕ και οι δράσεις μας προβάλλονται μέσω αυτών διαρκώς. Μεγάλος αριθμός τηλεοπτικών εκπομπών έχουν κατά καιρούς ενδιαφερθεί για την οργάνωσή μας, αφιερώνοντας εκπομπές στην παρουσίαση των δράσεων μας.

Συνεργασίες 

Η οργάνωσή μας έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως επιδιώκει την συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα μοιράζεται το ίδιο όραμα με αυτή ή επιθυμεί να συμβάλει με κάθε τρόπο στους στόχους που έχουμε θέση. Την θέση μας αυτή την επιβεβαιώνουν οι συνεργασίες που έχουμε πραγματοποιήσει κατά καιρούς, οι οποίες περιλαμβάνουν από Δημόσιες και Δημοτικές αρχές, επιστημονικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες, μέχρι πολιτικά κόμματα και ιδιωτικούς φορείς.

Διάδοση του μηνύματος μας

Φροντίζουμε να διαδίδουμε τα «μηνύματα του βυθού», μέσω της ιδιαίτερα επιτυχημένης ιστοσελίδας μας η οποία δέχεται τεράστιο αριθμό επισκέψεων καθημερινά, αλλά και μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει τον πρώτο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό – αμιγώς καταδυτικού χαρακτήρα. Επίσης συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ομιλίες, καθώς και σε οποιαδήποτε έκθεση αφορά την θάλασσα και τις υδάτινες δραστηριότητες με στόχο να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο, από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Το τμήμα περιβαλλοντικών δράσεων των Υδροναυτών

Οι Έλληνες αυτοδύτες, μπορεί να έχουν την τύχη να απολαμβάνουν τους Ελληνικούς βυθούς, έχουν όμως και την δυνατότητα να δουν από πολύ κοντά ένα έγκλημα που έχει πραγματοποιηθεί και συνεχίζει να πραγματοποιείται με θύμα τον βυθό και όλα τα πλάσματα που ζουν σε αυτόν. Ο κόσμος αυτός δεν έχει φωνή να διαμαρτυρηθεί, ούτε τρόπο να προστατευτεί και να αναδείξει τα προβλήματα του. Αυτό είναι δικό μας χρέος και το δικό μας μνημόνιο με τον βυθό, είναι ακριβώς η υποχρέωση μας να φέρουμε την φωνή του στην επιφάνεια.

Περισσότερα

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

update: Αποκαταστάθηκε σχεδόν η βλάβη της ΔΕΗ που προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Μεγανήσι

19:55 – Μόλις τώρα αποκαταστάθηκε η βλάβη και το Μεγανήσι ηλεκτροδοτείται σχεδόν χωρίς πρόβλημα. Λέμε “σχεδόν” διότι παρατηρείται ανά διαστήματα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights