Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Ποια ελληνική Περιφέρεια θεωρεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn πρότυπο ανάπτυξης;

Φέτος το Νοέμβριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, ξεκίνησε την «περιοδεία» του στις 13 ελληνικές περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει, όπως υποστηρίζει, να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων.

Ο Johannes Hahn, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 16 Νοεμβρίου 2013 στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier», δήλωσε ότι στην Ελλάδα θα διοχετευθεί το ποσό των  16 δις. ευρώ που θα αφορά εν γένει σε έργα υποδομής (αυτοκινητόδρομοι) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τα Ιόνια Νησιά έχει προβλεφθεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, να δοθεί βάρος στην ενίσχυση του Τουρισμού και του Αγροτουρισμού.

Η Περιφέρεια πάντως που τον εντυπωσίασε, ήταν η Περιφέρεια της Ηπείρου, την οποία επισκέφθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Επίκεντρο της επίσκεψης ήταν ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, για παράδειγμα στον τομέα του ευφυούς συνδυασμού της Γεωργίας και της Βιομηχανίας Τροφίμων, των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, του Τουρισμού και της Υγείας. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρεται να υπάρχει η πρόβλεψη για τον διπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσης, από τα 70 δις. στα 140 δις. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισκέφθηκε συγχρηματοδοτούμενα  έργα της περιοχής, το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών του Νοσοκομείου “Γ. Χατζηκώστα, το εκσυγχρονισμένο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και δυο επιχειρήσεις στο ορεινό Μέτσοβο: α) μια οινοπαραγωγική που δραστηριοποιείται και στον τομέα του οινοτουρισμού με τη δημιουργία πρότυπης οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα (“Κατώγι-Στροφυλιά”) και β) το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα που προσφέρει στους ντόπιους νέους τη δυνατότητα εκπαίδευσής  τους μέσα στην επιχείρηση. [Εδώ]

Όπως ο ίδιος ο Hahn ανήρτησε στο twitter του στις 12 Νοεμβρίου,  «Η Περιφέρεια της Ηπείρου μπορεί  να αποτελέσει για άλλες περιοχές της Ελλάδας πρότυπο ανάπτυξης, για το πώς μπορούν να αντλήσουν με τις δικές του δυνάμεις το μέγιστο όφελος».

Τώρα βέβαια εξαρτάται πως το εννοεί, αφού η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πιο φτωχή περιφέρεια στην Ελλάδα: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ήπειρο μειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στα 13.730 ευρώ έναντι 14.101 που ήταν το 2009.

Συν τοις άλλοις,  πριν ένα μήνα, 23 Οκτωβρίου 2013, η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικούσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

“Η Ήπειρος, δια στόματος τοπικών της φορέων έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον της για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι η ανεργία στην περιοχή μας χτυπάει «κόκκινο» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας.
Εξάλλου, παραμένουμε η πιο φτωχή Περιφέρεια της Ελλάδας.”

Άλλη μια ερμηνεία θα μπορούσε να είναι, ο κ. Hahn να είχε σταματήσει στο απόσπασμα από την ομιλία του υφ. Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα το 2008 στην Πρέβεζα:

“Η εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου αλλάζει ριζικά. Η πραγματοποίηση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ έχει επιταχυνθεί σημαντικά.  Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, μιας πραγματικής ραχοκοκαλιάς ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), που θα συνδέει την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς η κατασκευή της Εγνατίας Οδού.”

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ήπειρος “ταλαιπωρείται” από το 1997

 

 

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Για 30 χρόνια τουλάχιστον το αεροδρόμιο του Ακτίου σε ιδιώτες , στη πρώτη ομάδα προτεραιότητας μαζί με Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Καβάλα και Χανιά

Σύμφωνα με την προκήρυξη στην πρώτη ομάδα εντάσσονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων που εξυπηρέτησαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights