Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Η Ελλάδα σε μεγάλες δόξες! Στην κορυφή της Ευρώπης ξανά…

Νέο ρεκόρ κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη, φθάνοντας τα 19,447 εκατ. άτομα ή το 12,2% του εργατικού δυναμικού, έναντι ποσοστού 11,6% προ δωδεκαμήνου. Αύξηση κατέγραψε και το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων, φθάνοντας το 24,1% τον Σεπτέμβριο, από 24% ένα μήνα νωρίτερα και 23,6% τον Σεπτέμβριο του 2012.

Υψηλότερο ήταν τον Σεπτέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών (12,3%), όπου το υψηλότερο ποσοστό (31,1%) καταγράφεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η Ισπανία (27%). Η ίδια σειρά ισχύει και για τις δύο άλλες κατηγορίες (συνολική ανεργία και ανεργία νέων), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στον γερμανικό «πυρήνα». Συνολικά στις 28 οικονομίες της Ε.Ε. το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 11%, το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 23,5% και των γυναικών στο 11%. Η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την απότομη υποχώρηση του τιμαρίθμου (0,7% τον Σεπτέμβριο από 1,1% τον Αύγουστο). ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ μίας ακόμα μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Βέβαια αυτά είναι ήδη σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και άρα δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης. Οι επενδυτές έσπευσαν, όμως, να προεξοφλήσουν τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ (πιθανότατα τον Δεκέμβριο), οδηγώντας το κοινό νόμισμα κάτω από τα 1,36 δολ. για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου.

ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ
Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει περαιτέρω εξασθένηση μέχρι το τέλος του έτους, προς το επίπεδο του 1,33 δολ. Το αμέσως προσεχές διάστημα, όμως, το κοινό νόμισμα είναι πιθανό να ενισχυθεί, καθώς οι τράπεζες επαναπατρίζουν κεφάλαια προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους ενόψει των stress test από την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το κοινό νόμισμα να βρεθεί ακόμα και πάνω από το 1,4 δολ.

Το επίπεδο αυτό προφανώς και δεν αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών της Ευρωζώνης, οι οποίες «παλεύουν» να εξέλθουν από την ύφεση που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και στη γερμανική οικονομία πληθαίνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις, με την ανεργία να ενισχύεται σε υψηλά διετίας και τις λιανικές πωλήσεις να υποχωρούν 0,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Χάρης Σαββίδης

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Φτιάχνουν χώρα των φτωχών

Απροστάτευτοι από συμβάσεις οι εργαζόμενοι ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ κρεσέντο χθες στο υπουργικό συμβούλιο, με αποφάσεις-σοκ για την εργασία, την αμοιβή των μισθωτών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights