Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Αυγούστου 2022

Στον ΟΓΑ θα ασφαλίζονται όσοι επενδύουν σε Φ/Β

Στον ΟΓΑ θα ασφαλίζονται οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 KW. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Τα παραπάνω υπενθυμίζει ο ΟΑΕΕ  σε ειδική εγκύκλιο όπου διευκρινίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των φυσικών προσώπων ή των μελών εταιριών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ορίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και του χρονικού διαστήματος παραμονής σε αυτό.

Το πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και η βεβαίωση για την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη χορηγείται από το σύστημα πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ και επικυρώνεται από τους προϊσταμένους των Κέντρων Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Για την εφαρμογή της νέας διάταξης απαιτούνται:

•           Μη επικυρωμένη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Mπορεί ο ενδιαφερόμενος, εφόσον είναι στο Μητρώο Αγροτών, να την πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή να την εκτυπώσει μόνος του από το internet.

•           Μη θεωρημένη βεβαίωση την οποία υποβάλλει στα ΚΕΠΠΥΕΛ με αίτηση και ζητεί την οριστική βεβαίωση. Τα ΚΕΠΠΥΕΛ δεν επικυρώνουν τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά χορηγούν νέα βεβαίωση.

Η βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης. Εάν αναφέρεται στη βεβαίωση η ιδιότητα τότε είναι οπωσδήποτε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών, άσχετα αν το αναφέρει η βεβαίωση.

Το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει πιστοποιηθεί η ιδιότητα του «κατά επάγγελμα αγρότη» είναι ισχυρό και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να επαναβεβαιώνεται.

Απαιτείται όμως η επιβεβαίωση ότι εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για κάθε επόμενο έτος για αυτό και η βεβαίωση έχει ετήσια ισχύ.

ΠΗΓΗ : Agronews

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *