Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Νοεμβρίου 2020

Παγκόσμια ημέρα διατήρησης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς

Ενημέρωση από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Δελτίο Τύπου

 Παγκόσμια ημέρα διατήρησης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς

             Η 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη διατήρηση της οπτικοακουστικής κληρονομιάς. Με την τιμητική αυτή αναφορά αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα του οπτικοακουστικού υλικού, ως ανεκτίμητης πηγής πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρωπίνου γένους.

Φορέας διάσωσης και ανάδειξης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς στη χώρα μας είναι το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το οποίο επιτελεί ανεκτίμητο έργο.

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ως αρωγός στην εν λόγω πρωτοβουλία, θεραπεύει επιστημονικά την προσπάθεια διάσωσης, διατήρησης και διάχυσης της πολιτισμικής κληρονομιάς, με το επιστημονικό διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό όλων των Ακαδημαϊκών του Τμημάτων.

Κατά κύριο λόγο το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, μοναδικό στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας μας, θεραπεύει το επιστημονικό αυτό πεδίο. Προτεραιότητα και επιδίωξή του είναι η εκπαίδευση και αποφοίτηση άριστα κατηρτισμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλάβουν το τιτάνιο έργο της διάσωσης και προβολής της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς σ’ όλες τις εκφάνσεις και μορφές της.

Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της διατήρησης της οπτικοακουστικής και κατ’ επέκταση ολόκληρης της πολιτισμικής κληρονομιάς είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πολιτισμικών φορέων, που παράλληλα με το ενδιαφέρον και το μεράκι των εκπροσώπων τους, θα διαθέτουν την αναγκαία  επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία. Ο συνδυασμός αυτός εγγυάται την επιτυχή κατάληξη της κοινής μας προσπάθειας.

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *