Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

Σίφουνες κι ανεμοστρόβιλοι συνηθισμένα πλέον φαινόμενα στο Ιόνιο

Η κλιματική αλλαγή, υπεύθυνη για την παρουσία τέτοιων ακραίων φαινομένων και στην περιοχή μας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας κ. Παναγιώτης Νάστος  στην εκμπομπή του  ΣΚΑΪ  econews. Όπως ανέφερε :

«Ειδικά αυτά τα φαινόμενα  ανεμοστρόβιλοι και σίφουνες θάλασσας εμφανίζονται πάρα πολύ στην δυτική Ελλάδα ειδικά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο , στην περιοχή της Πρέβεζας , Μεσολογγίου και στην Κέρκυρα , επίσης εμφανίζονται πολύ στις περιοχές των βορείων ακτών της Κρήτης και συγκεκριμένα  μπροστά απ’ το Ηράκλειο»

Στον χάρτη φαίνεται καθαρά και η περιοχή ανάμεσα από Λευκάδα και Αιτωλοκαρνανία ως περιοχή που παράγει τέτοια φαινόμενα !

Από την έρευνα προέκυψε ότι η εποχή των ανεμοστρόβιλων είναι το φθινόπωρο.

Κλείνοντας ο κ. Νάστος είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια σύνδεσης αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων με διάφορους τύπους καιρού, ώστε πετυχαίνοντας  την έγκυρη πρόβλεψη τέτοιων τύπων καιρού να μπορέσουμε να προβλέψουμε και την δημιουργία τέτοιων φαινομένων.

Τις τελευταίες δεκαετίες αποτυπώνεται η ανησυχία και ο προβληματισμός της παγκόσμιας κοινής γνώμης για θέματα καταστροφών που προκαλούνται από φυσικές και τεχνολογικές διεργασίες. Σε ένα περιβάλλον το οποίο έχει διαταραχθεί όχι μόνο από τις εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις της φύσης αλλά και από τις παρεμβάσεις του ίδιου του ανθρώπου είτε με την μόλυνση της ατμόσφαιρας και την συνεπακόλουθη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, είτε με  ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στις φυσικές διεργασίες.  Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενασχόληση μεγάλου αριθμού ερευνητών και επιστημόνων πολλών κλάδων έχεις ως σκοπό την μελέτη και οριοθέτηση τέτοιων φυσικών φαινομένων καθώς η προσπάθεια όλων των ερευνητών προσανατολίζεται στην αναγνώριση και αποτύπωση των διεργασιών των φυσικών καταστροφών, στην γεωγραφική οριοθέτηση και στην πιθανολογική εκτίμηση με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Οι σίφωνες στην Ελλάδα για πολλούς θεωρείται ένα ακραίο σπάνιο φυσικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει περιστασιακά με ή χωρίς υλικές ζημιές. Ωστόσο τα αποτελέσματα τις έρευνας αποτυπώνουν ότι οι σίφωνες προτιμούν το σύνθετο γεωμορφολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Οι εκδήλωση σιφώνων στον Ελλαδικό χώρο δεν είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο των τελευταίων ετών  καθώς αναφορές για σίφωνες υπάρχουν στην Οδύσσεια του Ομήρου με την περιγραφή ότι ο άνεμος έπνεε από όλες τα διευθύνσεις και στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη τόμο Γ΄.

 

ΠΗΓΕΣ: skai.gr, tornado.geol.uoa.gr

Mία γεύση τέτοιου φαινομένου πήραμε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή στο Μεγανήσι.

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *