Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2022

Τι είπε ο Ξενοφών Βεργίνης για το Porsche Cayenne

Προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή “MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” ήταν σήμερα ο Διοικητής του ΟΓΑ, κ. Ξενοφών Βεργίνης.

Ο κ. Βεργίνης προσκλήθηκε στην συγκεκριμένη εκπομπή

α) με την την ιδιότητά του ως Διοικητής του ΟΓΑ,

β) για …το Porsche Cayenne.  (Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ξενοφών Βεργίνης είχε διατελέσει και  Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2009).

Στο πρώτο θέμα, με αφορμή τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με την υπόθεση της μικρής που ένα ζευγάρι Ρομά κατόρθωνε και το παρουσίαζε ως δικό του, ο κ. Βεργίνης όπως και το ρεπορτάζ φώτισε αρκετές πλευρές στο θέμα των επιδομάτων προς τις πολύτεκνες οικογένειες που χορηγεί ο ΟΓΑ.

Όπως είπε ο κ. Βεργίνης, οι έλεγχοι δείχνουν ότι ότι στον ΟΓΑ δηλώθηκαν δεκάδες παιδιά με το ίδιο ΑΜΚΑ (από τη στιγμή που ο κάθε αριθμός ΑΜΚΑ είναι μοναδικός) και υποβλήθηκαν πολλαπλές αιτήσεις στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό! Ανέφερε ως παράδειγμα ότι αν κάποιος δηλώνει ότι έχει 12 παιδιά, λαμβάνει 11.760 ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα το 2013 δηλώθηκαν 497.894 ως δικαιούχοι και λαμβάνουν 296.616.079 ευρώ οικογενειακά επιδόματα.

Έχω απορρίψει 100.000 αιτήσεις”

Τα οικογενειακά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ, τα χορηγεί βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Όμως δηλώνονται ανύπαρκτα έως πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Μάλιστα για την καταβολή του επιδόματος προβλέπεται η 10ετής μόνιμη διαμονή στη χώρα.

Εδώ είναι και το μεγάλο θέμα. Οι Ρομά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, διότι μέχρι πέρυσι δεν υπέβαλλαν το Ε1. Άρα δεν μπορούν να ελεγχθούν για την 10ετία αυτή. Η μεγάλη μας αδυναμία αυτή τη στιγμή είναι να επαληθεύσουμε”, σημείωσε.

 Οι Ρομά, περίπου ένα ποσοστό γύρω στο 80%, δηλώνουν πολύτεκνοι και δηλώνουν αυτό τον αριθμό παιδιών με βάση το ΑΜΚΑ, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είναι μοναδικός αριθμός για να μπορεί να ταυτίζεται με έναν δεύτερο.

Το γεγονός ότι έχω απορρίψει στις 680.000,100.000 για τέτοιου είδους πράγματα, αντιλαμβάνεστε. Είναι πότε το εισόδημα πιο κάτω απ΄ότι έχουν, 50.000 περίπου. Αλλά έχω απορρίψει επίσης περίπου 11.000, ακριβώς γιατί δεν φαίνεται η διαμονή πουθενά” (εννοεί την μόνιμη διαμονή στη 10ετία που αναφέρθηκε προηγουμένως). Κι αυτοί είναι κυρίως οι Ρομά.

Αυτή τη στιγμή από τις 11.000, πρέπει να πω και διαμαρτύρονται, έχω 1.600 νούμερα που μπορώ να δώσω, που έχω δεχθεί τις ένορκες βεβαιώσεις, διότι αυτοί κυρίως πάνε στον τελευταίο λόγο. Φέρνουν ένορκη βεβαίωση, ενώ μπορούν να φέρουν το Ε1, το ΑΦΜ, να φέρουν ασφάλιση, να φέρνουν οποιοδήποτε άλλο πιστοποιητικό, δυστυχώς δε γίνεται και πάμε στον τελευταίο λόγο (εννοεί την ένορκη βεβαίωση) και πρέπει να γίνει ταυτοποίηση. Είμαι πολύ αυστηρός σ΄αυτά.”

Τι απαντά για το Porsche Cayenne

Για τον κ. Ξενοφώντα Βεργίνη είχε αναφερθεί -και μάλιστα έκανε και τον σχετικό γύρο του διαδικτύου- ότι είχε ζητήσει ένα Porsche Cayenne για τις μετακινήσεις του. Και γι΄αυτόν το λόγο ο κ. Βεργίνης προσκλήθηκε στην σημερινή εκπομπή. Απαντώντας σχετικά στον κ. Αναγνωστάκη είπε (το σχετικό απόσπασμα με τις εκατέρωθεν εξηγήσεις μπορείτε να το δείτε στο βίντεο εδώ , στο11:42):

Ως Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είχα αγοράσει ένα αυτοκίνητο Porsche Cayenne με 50.000 ευρώ και ότι εγώ το χρησιμοποιούσα αυτό για να κάνω ελέγχους”.

Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος είπε ότι δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο και ότι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο δόθηκε στο γραφείο του κ. Βεργίνη. Ο κ. Βεργίνης συνέχισε

Σημασία έχει να δώσω την απάντηση. Όταν πήγα εγώ και οι προηγούμενες δύο διοικήσεις ζητούσαν να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητα, γιατί είχαν συμβεί ατυχήματα με τους κοινοτικούς που πηγαίναν να κάνουν ελέγχους. Όταν λέμε ελέγχους, πηγαίναν στα χωράφια, πηγαίναν στις πλαγιές, πηγαίναν στα ποτάμια, πηγαίναν στα δάση. Δεν είναι κανένα αυτοκίνητο για την άσφαλτο. Λοιπόν, μου φέρανε, ήτανε πρώτος μήνας που΄χα πάει ήδη ως Διοικητής, και μου φέρανε ένα έγγραφο για να πάρουμε αυτοκίνητο. Και τους είπα, αςε πάμε πρώτα στον ΟΔΔΥ μπα και τυχόν βρούμε κανένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, δεδομένου ότι το 2009 άρχισε η κρίση και πραγματικά έκαναν ένα έγγραφο, αφού πρώτα κάνανε μια διαπίστωση στον ΟΔΔΥ, αν υπάρχουν αυτοκίνητα, και κάνανε ένα έγγραφο στο Υπουργείο Εσωτερικών, Προεδρίας τότε, υφυπουργός ο κ. Ζώης, και βάλανε διάφορα αυτοκίνητα μέσα και μεταξύ αυτών ήταν πράγματι ένα Porsche Cayenne. Εγώ δεν το έκρυψα ποτέ. Μου το φέρανε, υπέγραψα. Απ΄αυτά τα αυτοκίνητα να διαλέξει το Υπουργείο Προεδρίας, το οποίο και ήξερε τι αυτοκίνητο να μας δώσει βάσει του κυβισμού, γιατί κάθε Οργανισμός παίρνει έναν κυβισμό, και επιπλέον πόσο θα άξιζε. Το υπέγραψα αυτό.

Όταν τελικά όμως έγινε η διαδικασία μεταξύ των υπηρεσιών, αποδείχθηκε ότι αυτά τα αυτοκίνητα ή άλλα ήταν πουλημένα, ή ήταν υπερπολυτελή και εν συνεχεία εγώ με ένα έγγραφο στις 11-3, ορίστε να σας το δώσω κ. Αναγνωστάκη, ανακάλεσα την υπογραφή μου και είπα ότι δεν το θέλω. Και από κει και πέρα, ούτε αυτοκίνητο πήραμε, ούτε χρησιμοποιήσαμε. Εγώ, δε, αν μου επιτρέπετε, γιατί είμαι ταπεινός και ευγενής, σας λέω λοιπόν, και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τώρα στον ΟΓΑ ως Διοικητής ουδέποτε χρησιμοποιούσα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Οδηγώ εγώ, δεν έχω οδηγό, δεν έχω ασφάλεια. Αυτό έχω να σας πω, τίποτε άλλο. Δεν πιστεύω ότι το κάνατε για να με κατηγορήσετε. Κάνατε μόνο μια αναφορά.

Και καλά κάνετε και τα λέτε. Εγώ είναι υπέρ του ελέγχου, του δημόσιου ελέγχου.”

Σχετικά

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *