Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Μάι 2021

Σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή το νερό στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες μας έντονη φραστική αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταμεσονύκτιες ώρες στο δημοτικό συμβούλιο της Λευκάδας μεταξύ του δημάρχου Κώστα Αραβανή και του δημοτικού συμβούλου που πρόσκειται στην παράταξη του  κ. Ξενοφώντα Βεργίνη,  κ.  Θανάση Καββαδά.

Αφορμή στάθηκε η παρέμβαση του τελευταίου  στην ροή του λόγου του δημάρχου Λευκάδας  την στιγμή που αναφερόμενος στο δημοτικό συμβούλιο είπε ότι πλέον δεν υπάρχουν χρήματα για έργα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.  Στην παρεμβολή του στα λεγόμενα του δημάρχου ο κ.  Θανάσης Καββαδάς ανέφερε κουνώντας στα χέρια του χαρτιά: “λεφτά υπάρχουν, αλλά τα χάνεις!”, αναφερόμενος προφανώς στα έργα τηλεμετρίας και διαχείρισης ύδρευσης προϋπολογισμού  5.400.000 ευρώ που θα αποτελούσαν λύση για τα προβλήματα νερού στην Λευκάδα. Τότε ο δήμαρχος έχασε την ψυχραιμία του, επιτέθηκε φραστικά στον κ. Καββαδά  αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την διαχείριση των οικονομικών στην ομάδα της Δόξας  της οποίας διεττέλεσε πρόεδρος. Μάλιστα απ’ ότι μαθαίνουμε, τόσο πολύ έχασε την ψυχραιμία του ο δήμαρχος, ώστε τα όσα  ανέφερε αποτελούν θέμα συζητήσεως ακόμα και σήμερα σε παράγοντες της λευκαδίτικης ομάδας.

Μάλιστα στο παρά πέντε αποφεύχθηκαν και προσφυγές στην δικαιοσύνη, αφού την επομένη  της συνεδρίασης υπήρξε προσπάθεια “τροποποίησης” των όσων ακούστηκαν και δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις. Πάντως και  σε άρθρο του που στάλθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο,  ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Θανάσης  Καββαδάς  αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς  του δημάρχου στο θέμα  της  τηλεμετρίας  και των έργων διαχείρισης ύδρευσης. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 23/9/13 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκάδας συζητήθηκε το θέμα «Ενημέρωση Δ.Σ για την Ύδρευση και Αποχέτευση- Προτάσεις» τις πρώτες πρωινές ώρες (αν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό θέμα να συζητηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά αυτή είναι η τακτική της Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της).

Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Αντιδήμαρχος Σούνδιας Πραξιτέλης και οι υπηρεσίες και ότι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για τις παρεμβάσεις τους σε ένα πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης, αναφέρθηκα όμως και στα 2 σημαντικά έργα που χάνονται, συνολικού προϋπολογισμού 5.488.817 € :
1) Τηλεμετρίας, προϋπολογισμού 3.188.817,30 € και
2) «Έργα Διαχείρισης Ύδρευσης Δήμου Λευκάδας» , προϋπολογισμού 2.300.000 €.
Στο μεν πρώτο και μετά από πολλές αναφορές μου στο Δ.Σ. του Δήμου ότι θα χαθεί το έργο αν δεν ενεργήσουμε έγκαιρα, παρ’ ότι το έργο είχε ενταχθεί προς χρηματοδότηση και παρόλο την υπενθύμιση της Μονάδας Β΄ του Υπουργείου να στείλουμε τα τεύχη Δημοπράτησης που από τη μια τα είχε φέρει για ψήφισμα (τα είχαμε ψηφήσει στις 28/1/11), από την άλλη στις πολλές εκκλήσεις μας ο Δήμαρχος έλεγε ότι δεν έχει η υπηρεσία την τεχνογνωσία. Αφού το έργο απεντάχθηκε στις 26/2/13, τότε βρέθηκε η τεχνογνωσία κι έστειλαν τα τεύχη Δημοπράτησης στο Υπουργείο, 9 μέρες μετά, στις 7/3/13. (Αρ.Πρωτ. 6572 Δ. Λευκάδας).

Στο δεύτερο έργο «Έργα Διαχείρισης Ύδρευσης Δήμου Λευκάδας» , ένα σημαντικό έργο για το οποίο πάρθηκε απόφαση στις 23/1/2012 (Αρ.Αποφ. Νο 6) να κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ μέσω περιφέρειας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο φάκελος δεν έχει σταλεί ακόμη στη Διαχειριστική Αρχή (έχουν περάσει 18 μήνες). Το έργο αυτό προέβλεπε την κατασκευή δύο δεξαμενών500 m3, η μία στο Αηδονάκι και η άλλη στη Λυγιά, κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού καθώς και αντικατάσταση μέρους του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης περίπου14.000 μέτρων. Με την επέμβαση που θα γινόταν στην περιοχή Αηδονάκι θα ενισχυόταν με2000 m3την ημέρα το δίκτυο ύδρευσης του Ανατολικού Άξονα του νησιού, ενώ με την κατασκευή δεξαμενής στη Λυγιά και τις παρεμβάσεις θα ενισχυόταν το δίκτυο που υδρεύει τους οικισμούς Απόλπαινας, Τσουκαλάδων και Αγ. Νικήτα.

Δύο πολύ σημαντικά έργα για την ύδρευση του Δήμου που θα έδιναν ανάσα σε πολλές περιοχές του νομού μας.

Με τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις μου στο Δ.Σ και ρωτώντας τον Δήμαρχο για το τι γίνεται με το τελευταίο έργο αφού το άλλο έχει απενταχθεί, που και αυτό το έργο είναι πολύ δύσκολο πλέον να ενταχθεί, η απάντηση που είχα πάρει είναι ότι δε μπορούμε να βγάλουμε αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων και ότι το έργο θα χαθεί (συμβούλιο 25/7/13). Αυτό δεν είναι αλήθεια και το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον φάνηκε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει σταλεί ούτε καν ο φάκελος.

Κατά την εξέλιξη της συζήτησης για την Ύδρευση και σε παρέμβασή μου, ο κος. Δήμαρχος αντί να απαντήσει για το θέμα, μου επιτέθηκε με εμπάθεια, θέλοντας να ρίξει λάσπη στο πρόσωπό μου σε ότι αφορά την ενασχόλησή μου με την ομάδα μπάσκετ της Δόξας και τις οικονομικές της υποχρεώσεις μετά την παραίτησή μου από την προεδρία.

Στην δήλωσή μου ότι θα του κάνω μήνυση γι’ αυτά που ισχυρίζεται γιατί είναι αβάσιμα και ψευδή, ανακάλεσε όσα ανέφερε. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Δεν μπορείς να λοιδορείς και να σπιλώνεις υπολήψεις και μετά να ανακαλείς με ένα συγνώμη. Αυτή όμως είναι η τακτική του. Όταν ο κος. Δήμαρχος δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει και να δώσει πειστικές απαντήσεις ακολουθεί την προσφιλή του μέθοδο. Χάνει την ψυχραιμία του, λασπολογεί και καταφέρεται σε προσωπικό επίπεδο για άσχετα θέματα από αυτά στα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Αυτές οι προσωπικές επιθέσεις γίνονται σε πολλούς συναδέλφους της αντιπολίτευσης.

Η προσφορά μου στον αθλητισμό της Λευκάδας και ειδικότερα στη Δόξα είναι γνωστή και ακόμα και σήμερα υπηρετώ το σωματείο από τη θέση του απλού συμβούλου. Η άνοδος της Δόξας στα σκαλοπάτια της Α2 και το ότι έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αξιοπιστία της και για την αγωνιστική της πορεία οφείλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο που είχα την τιμή να ήμουν πρόεδρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζω την ιστορία και την προσφορά όσων συνέβαλαν από το 1981 έως σήμερα, πρόεδροι, σύμβουλοι αλλά και ο φίλαθλος κόσμος της Λευκάδας. Η ομάδα, πρέπει να γνωρίζει ο κος Δήμαρχος, δεν είναι κτήμα κανενός προέδρου και η προσπάθεια είναι συλλογική. Κάθε χρόνο γινόταν και γίνεται αγωνιστικός και οικονομικός απολογισμός του σωματείου στη Γενική Συνέλευση σε δημόσιο χώρο και ενημερώνονται τα μέλη της ομάδας και όποιοι επιθυμούν να παρευρίσκονται.

Τελικά θα μας απαντήσει η Δημοτική Αρχή γιατί δεν προώθησε τα έργα ύδρευσης στη Λευκάδα, έργα 5.500.000 € με χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων;

1) Μήπως θέλει να εκδικηθεί τον τόπο γιατί υπήρξε αντίδραση για την παραχώρηση στην ΕΥΔΑΠ;
2) Μήπως θέλει να απαξιώσει όλο το σύστημα ώστε ο κόσμος να αγανακτήσει και να δεχτεί οποιαδήποτε διαχείριση πέραν του Δήμου γιατί θεωρεί ότι είναι καλύτερη από το Δήμο;

Με προβληματίζει η πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΥΔΑΠ (πώς της ήρθε να κάνει δημοσκόπηση στη Λευκάδα;) με ερωτήσεις όπως: «θεωρείται σκόπιμο να αναλάβει τη διαχείριση η ΕΥΔΑΠ έστω κι αν είναι κατά κάτι ακριβότερη;» , «είστε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα διαχείριση του νερού από το Δήμο;» , «θα προτιμούσατε να εισέλθει η διαχείριση του νερού στην ΕΥΔΑΠ;» , « «ήταν συχνές οι διακοπές του νερού στη Λευκάδα φέτος;» κλπ.

Καλό είναι, αν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή, ας μας ανακοινώσει και τα αποτελέσματα της έρευνας, μιας που έχει πρόσβαση στην ΕΥΔΑΠ.
Πέρα όμως από τις προσωπικές επιθέσεις του κ. Δημάρχου, τελικά η Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη να διαχειριστεί το πρόβλημα της ύδρευσης ή μήπως ηθελημένα αδιαφορεί;

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Καββαδάς
Δημοτικός Σύμβουλος

Στην ανακοίνωση του κ. Θανάση Καββαδά απάντησε απαξιώνοντάς τον ο δήμαρχος Λευκάδας  (αναφέρεται σε δημοσίευμα αόριστα κι όχι στον ίδιο τον κ. Καββαδά) με δελτίο τύπου που ενημερώνει για την  απάντηση του τεχνικού προϊσταμένου της  ύδρευσης κ. Σπύρου Αρέθα και δεν αποτελεί απάντηση του ίδιου του δημάρχου, για τον οποίο αφήνονται σαφείς αιχμές  για τους χειρισμούς του.

Απ’ ότι πληροφορούμαστε,  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Καββαδάς  θα επανέλθει με νέα του παρέμβαση στον ηλεκτρονικό τύπο. Αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Δόξας ετοιμάζει δική του ανακοίνωση που θα διαβαστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τ΄αναφερόμενα για την ομάδα  και τον τέως πρόεδρό της από τον δήμαρχο Λευκάδας.

Φωτ. : mylefkada.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *