Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Οκτωβρίου 2021

Τα σημεία των καιρών και η αναγκαιότητα για συναίνεση και συνεργασία

Τον τελευταίο καιρό και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, ζούμε καταστάσεις επικίνδυνες και «άγριες» στην εκδήλωσή τους, που τραυματίζουν βαθύτατα την δημοκρατία στη χώρα μας,  θέτοντάς την σε πραγματικό κίνδυνο.

Από τη μια η έξωθεν επελθούσα οικονομική  λαίλαπα, με τους λαβωμένους μισθούς, τις  κατακρεουργημένες συντάξεις, το 27% των ανέργων και τη καταβαράθρωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει διαλύσει την  μέση ελληνική οικογένεια και έχει φέρει σε απόγνωση το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, που βαδίζει χωρίς προοπτική και ελπίδα, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Και από την άλλη το εξωγήινο φρούτο που θέλει να ονομάζεται «Χρυσή Αυγή», που βεβαίως ούτε «Αυγή» και πολύ περισσότερο ούτε «Χρυσή» είναι.

Και αν μεν τυπικά είναι νόμιμο ως προς την ίδρυσή του, από την άλλη είναι αναντίρρητα έκνομο ως προς τη  συμπεριφορά και τις δραστηριότητές των μελών του.

Τα συνεχή περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αποκορύφωμα την άγρια δολοφονία του 34χρονου, από τον οργανωμένο Χρυσαυγίτη, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο σε οποιονδήποτε Ελληνα να αμφιβάλει  ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο για τη δημοκρατία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν το γρηγορότερο οι ψηφοφόροι Μεγανησιώτες.

Κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες, που βιώνει κάθε Έλληνας, και προς αντιμετώπιση των παραπάνω αναφερθέντων κινδύνων (οικονομικών και πολιτικών),  ανακύπτει αβίαστα η ιστορική αναγκαιότητα της συνεργασίας και συναίνεσης σε, κάθε οργανωμένη κοινωνία, μικρή ή μεγάλη, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοδιοικητικών κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υπαρκτές πλέον αυτές επικίνδυνες καταστάσεις.

Η αναγκαιότητα αυτή, εφόσον γίνει συνείδηση στα μέλη κάθε κοινωνίας, είναι σίγουρο ότι θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, θα διαλύσει τις διχαστικές συμπεριφορές και θα οδηγήσει  νομοτελειακά, στην ανασύνταξη, τη σύσφιξη των σχέσεων και συνακόλουθα στην δρομολόγηση μιας ανάταξης οικονομικής, κοινωνικής και, το και σπουδαιότερο, δημοκρατικής ομαλότητας και δημοκρατικής συμπεριφοράς, σε όλα τα επίπεδα και από όλους.

Τα σημεία, λοιπόν των καιρών και καθόσον αφορά την δική μας μικρή και δημοκρατική κοινωνία του Μεγανησιού, δεν αφήνουν περιθώριο να πράξουμε ό,τιδήποτε διαφορετικό.

Και αυτό δεν  θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε.

Ειδικότερα ενόψει των επερχομένων δημοτικών εκλογών του Μαΐου, η συστράτευση όλων αποτελεί πλέον τη μόνη διέξοδο από τα όποια αδιέξοδα.

Η συναίνεση και η συνεργασία, διοικούντων και διοικουμένων, είναι μονόδρομος.

Η απομάκρυνση από το μυαλό  του καθενός των τυχόν υπαρχόντων μεσσιανικών νοοτροπιών, θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Όσοι έχουν ή διατυπώνουν αντίθετες απόψεις,  είναι σίγουρο ότι  σκέπτονται λανθασμένα.

Η νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται δεν πρέπει να χαθεί.

Όσοι δεν έχουν καταλάβει τα σημεία των καιρών και πράξουν διαφορετικά, θα φέρουν και την ευθύνη των τεκταινομένων τόσο  για την παρούσα  όσο και για τη μελλοντική γενιά.

Τέλος όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να πάρουμε θέση ξεκάθαρα, ελεύθερα και δημοκρατικά.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

9 Σχόλια

 1. H συναίνεση κ. Κατωπόδη μπορεί μόνο να επιτευχθεί πάνω σε ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις.
  Δηλαδή π.χ εγώ λέω όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες , η δημοτική αρχή λέει ναι αλλά θέλουμε να έχουμε λόγο στο χωροταξικό, εγώ λέω όχι στην ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας , η δημοτική αρχή (και πιθανόν άλλοι σύμφωνοι) ήδη έχουν ιδιωτικοποιήσει την μαρίνα στο Βαθύ, εγώ λέω ενίσχυση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , άλλος λέει καλύτερα ιδιωτική , εγώ λέω όχι στον φορομπηχτικό Καλλικράτη , άλλος πιστεύει ότι οι φόροι πρέπει να εισπράτονται από τον Δήμο, εγώ λέω ανακύκλωση σκουπιδιών και δημοτική διαχείριση κι η δημοτική αρχή , ή και κάποιοι άλλοι λένε στους ιδιώτες η μεταφορά και ΣΜΑ.
  Εγώ πιστεύω στην δημόσια και φθηνη μεταφορά και κάποιος άλλος θέλει ιδιωτική κτλ.Εγώ λέω δημόσια ,δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες , άλλος λέει ιδιωτική.

  Όσο για την Χρυσή Αυγή, βόλευε το σύστημα να υπάρχει και τώρα δεν το βολεύει και θα την καθαρίσει απ΄ότι φαίνεται , αφού την χρησιμοποίησε ως εδώ με το αζημίωτο δηλαδή και με ποινικοποίηση της όποιας αντίδρασης από όπου κι αν προέρχεται. Μ΄ένα σμπάρο δυό τριγώνια ! Με τα ξερά και τα χλωρά ή αλλιώς διαίρει και βασίλευε!

  Συναίνεση με όσους υποστηρίζουν την συγκυβέρνηση και τα μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει . Η “φάκα” της συναίνεσης σε μνημονιακή πολιτική με ανήμπορο δημοτικό συμβούλιο ,δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει εάν η κοινωνία θέλει να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο για την ίδια και τα παιδιά της!

  Συναίνεση ναι, συγκάλυψη και συνδιαλαγή με το υπάρχον πολιτικό σύστημα , κατηγορηματικά ΟΧΙ!

 2. Τελικά όλα τα άρθρα όπως και να ξεκινάνε ,στο τέλος καταλήγουν στις δημοτικές εκλογες ! Τυχαίο ; Δεν νομίζω !
  Σας λέω λοιπόν ότι ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ θα υπάρξει -έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις -δεν τα έχετε μάθει; Η τα μάθατε και ……

 3. Συναίνεση στο Μεγανήσι υπάρχει εδώ και τόσες τετραετίες ή έχει την εντύπωση κανείς ότι υπήρχε ποτέ στον δήμο σοβαρή αντιπολίτευση ; Τι περισσότερο θέλετε ;

 4. Βασική προυπόθεση της συναίνεσης είναι η δικαιοσύνη.
  Η εποχή μας χρειάζεται όμως περισσότερο από ποτέ τα πρόσωπα εκείνα που πραγματικά μπορούν να την εφαρμόσουν και να την καθιερώσουν όπως και να χαράξουν πορεία (να δώσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση ) στη βάση ολοκληρωμένου προγράμματος προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του.
  Τέτοια πρόσωπα είναι ελάχιστα αν όχι μοναδικά, όπως για παράδειγμα ο Γεράσιμος Κατωπόδης του Αριστείδη.

  1. @ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

   Εχετε δικιο,η προταση για εναν Δημαρχο δεν γινεται μεσω διαδυκτιου και η ενεργεια αυτη αφηνει πολλα ερωτηματικα,που ο προτεινων ή ο προτεινομενος ,καποια στιγμη ,πρεπει να τα απαντησουν.
   Φυσικα αν προσεξει κανεις το σχολιο,θα καταλαβει οτι το (κρυφο)νοημα του ειναι οτι, ο αρθρογραφος(Λ.Κ) δεν ειναι “το προσωπο” που θα φερει την συναινεση.
   Ο καιρος θα δειξει….

   1. Όποιος βιάζεται να βάλει ζαχαράτα κάτω απ΄το μαξιλάρι του να μάθει τ’ όνομα ! Ο νέος συνδυασμός πρώτα θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο αφού εξαντλήσει τα χρονικα περιθώρια για την εμπρόθεσμη κι έγκυρη συμετοχή του και μετά θ’ ανακοινωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *