Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
7 Αυγούστου 2020

Σχόλιο του κ. Χρήστου Πολίτη για τις δηλώσεις περί “νεκρής” γλώσσας της κ. Μαρίας Ρεπούση

Δεν έχω κάνει ιδιαίτερες  σπουδές στην Ελληνική Γλώσσα.Ενας απλός  Μαθηματικός είμαιΘα μπορούσα να πω οτι μάλλον είμαι και ανορθόγραφος.Θα ήθελα όμως να μου απαντήσει η ειδική στο θέμα κυρία Ρεπούση η ο κύριος  Μπαμπινιώτης η οποιος άλλος θέλει, πόσες  «νεκρές»  λέξεις της  Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας υπάρχουν στο παρακάτω  «ζωντανό» κείμενο της Νεοελληνικής που ακολουθεί.

Το κέιμενο εχει ως εξής:

Εμεινα κυριολεκτικά άναυδος οταν από την τηλεόραση έμαθα τις δηλώσεις της κυρίας Ρεπούση για την νεκρή Αρχαιολληνική Γλώσσα.Στ΄αλήθεια απηύδησα.Για μια στιγμή και σαν ένδειξη διαμαρτυρίας μου ήλθε να πηδήσω απο το παραθυρο.Με πρόλαβε όμως ο θυρωρός που ηλθε να μου  αναγγείλει μια θυροκόλληση.Ο θυρωρός αυτός ηταν ενας ενδιαφέρον ανθρωπος με πλούσιο βιογραφικό.Είχε υπηρετήσει στο  ναυτικό σαν  ναύκληρος, επειδή όμως πάντα υπέφερε απο ναυτία , αποφάσισε να μείνει στην ξηρά  και δούλεψε ενα διαστημα  σε εργοστάσιο που παρήγαγε αλεξισφαιρα,αλεξίπτωτα και αλεξικέραυνα.Μετα απο αυτό και για ενα χρονικό διάστημα  δούλεψε σε ένα λατομείο, λαξεύοντας  πέτρες.Στο λατομείο όμως εφανίστηκαν αρουραίοι και ετσι  επι τέλους  είχε την οξυδέρκεια  να γίνει θυρωρός.Τέλος πάντων για να ηρεμήσω κάπως ,πήγα στο εστιατόριο που ήμουν θαμώνας  και ηπια μια φιάλη εμφιαλωμένο υδωρ.

Αρκετές απο αυτές τις λέξεις που εχω την αισθηση  οτι προέρχονται κατευθείαν απο την  Αρχαία Ελληνική «μήτρα» τις έχω μαυρίσει πιο εντονα.Ισως υπάρχουν και άλλες.Ας δώσει κάποιος φιλόλογος την αρωγή(;) του, και αν κάνω κάποιο λάθος  ας με διορθώσει.

Χρήστος   Πολίτης

Μαθηματικός

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Εξωτερικός συνεργάτης για την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείριση Μεγανησίου (ΚΟΙ.Δ.Ε.Μ)

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ Σχετικά Εξωτερικός συνεργάτης για την ΚΟΙΔΕΜ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μεγανησίου) Προϋπολογισμός 2013 της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Μεγανησίου […]

2 Σχόλια

  1. Στην Ελλάδα ό,τι συμβαίνει πλέον, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο. Με την κυρία Ρεπούση προτιμήσαμε να μην ασχοληθούμε. Απλά να υπενθυμίσουμε μια παλιότερη δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου, αυτή περί “επίσημης” γλώσσας, έτσι για να φρεσκάρουμε και την μνήμη μας. Ο καθένας μας, όμως, πολύ απλά σε κάθε νέο περιστατικό (όπως λ.χ. στο Κερατσίνι) θα πρέπει να προσπαθεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα στα όσα συμβαίνουν, κάνοντας τρεις βασικές ερωτήσεις για όλα όσα διαδραματίζονται γύρω μας, γιατί πλέον τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τρία είναι τα ερωτήματα αυτά και είναι τα βασικά ερωτήματα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να απαντάμε: α) Ποιός κάνει ή λέει κάτι β) πότε (δηλ σε ποιά χρονική στιγμή) και γ) ποιος ωφελείται από αυτό το γεγονός. Πιστέψτε το, τα πάντα, αφού βρεθούν οι απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, γίνονται φοβερά απλά!

  2. Συγγνώμην, (με το συμπάθειο που λέμε και στο χωριο),προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης ωφείλω να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις. Το οτι ασκώ εντονη κριτική στη κυρία Ρεπούση τόσο για τις διάφορες κατα καιρούς δηλώσεις της οσο και για τις τελευταίες πολιτικές της επιλογές αυτό δεν σημαίνει οτι δεν σέβομαι την εντονη παρουσία και παρεμβασή της τόσο στο κοινωνικό όσο και στο πολιτιστικό και πολιτικό γιγνεσται.
    Και ετσι για την ιστορία;
    Στα φοιτητικά της χρόνια η Μαρία, ανήσυχο πνεύμα, στρατεύεται στην υπόθεση της ανανεωτικής αριστεράς, οργανώνεται στο Ρήγα Φεραίο και στη συνέχεια δραστηριοποιείται στο ΚΚΕ Εσωτερικού, όπου διετέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το 1986. Στη συνέχεια, παραμένει ανένταχτη αριστερή μέχρι τη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Συνεργάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 2000 με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Αριστεράς Σήμερα (ΑΡΣΗ), ενώ συμμετέχει επίσης στο δ.σ. του Κέντρου Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης», που διαδέχτηκε την ΑΡΣΗ μετά το θάνατο του Μιχάλη. Η Μαρία Ρεπούση συμμετέχει και στο φεμινιστικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όπως επίσης και στα κοινά του Πειραιά.Μεμε την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, εντάχθηκε σε αυτήν και το 2012 εκλέχτηκε βουλευτίνα Α΄ Πειραιώς και νήσων.
    Διαφωνώ λοιπόν σε πολλά με την εν λόγω κυρία αλλα χαίρομαι που διατυπώνει την γνώμη της ελεύθερα και αβίαστα γιατι πάντα μου αρέσουν τα ελεύθερα πνεύματα εστω και αν προκαλούν προς στιγμήν το «κοινώς παραδεκτόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *