Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Σεπτεμβρίου 2024

Στρασβούργο: Να ξεφύγει η Ελλάδα από τους ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Απάντηση κόλαφος για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα τον απορριμμάτων και τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ που χτίζει σε όλη την Ελλάδα και η οποία δικαιώνει ουσιαστικά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών στην Κερατέα και αλλού, έδωσε στο Στρασβούργο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Potočnik απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Μερικά από τα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου είναι τα ακόλουθα:
• «Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση.» ….
• «Η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, και σε ενεργειακό επίπεδο, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)»…..«Υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από την ιεραρχία αλλά τα κράτη θα πρέπει να δίνουν βάσιμη αιτιολόγηση»
• «Άρα η υγειονομική ταφή, που είναι η έσχατη λύση, θα πρέπει να θεωρείται από το κράτος μέλος η λιγότερο επιθυμητή…… «θα πρέπει να γίνεται η διαλογή στην πηγή και αυτή είναι η πιο επιθυμητή μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.»
• «Πάντως η πιο φτηνή και πιο εύκολη μέθοδος είναι η διαλογή στην πηγή για να διαχωρίζονται τα υλικά και οι πρώτες ύλες από τα απορρίμματα.»
• Τυχόν «δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι είναι έσχατη και αναπόφευκτη λύση, και στο βαθμό βέβαια που τηρούνται οι υγειονομικές προδιαγραφές για την ταφή των απορριμμάτων, με βάση την αντίστοιχη οδηγία.»
• «Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συνάδουν με τους στόχους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία μας για τα απόβλητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η Υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα. Επίσης θα πρέπει να διαδοθούν οι βέλτιστες πρακτικές», ….
• «ενώ, τέλος, θα ήθελα να πω στον αξιότιμο Βουλευτή ότι αύριο θα πάω στην Ελλάδα για δύο μέρες όπου θα έχω εκτενή επίσκεψη και θα συζητήσω όλα τα θέματα σε βάθος με τους αρμοδίους φορείς».

ΠΗΓΗ : enimerosi.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Οι χώροι απόθεσης και διαχείρισης των σκουπιδιών είναι τρεις. Οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), που αποτελούν την πλέον εχθρική επιλογή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του, αφορούν μόνον το κομμάτι «απόθεση» και είναι απολύτως παράνομοι, οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), που είναι η καλύτερη εξέλιξη των ΧΑΔΑ και οι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη μέθοδο διαχείρισης.

    Στην Ελλάδα λειτουργούν, με στοιχεία του 2010, 73 ΧΥΤΑ και 249 ΧΑΔΑ (άλλοι 444 έχουν κλείσει), για τους οποίους κυρίως είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

    Πόσοι ΧΑΔΑ έκλεισαν (Στοιχεία Απρίλιος – Δεκέμβριος 2010 -βλ. energia.gr, 24 Δεκ. 2010)

    1. 22 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
    2. 6 στην Αττική,
    3. 12 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μέχρι 1/7 θα πρέπει να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στους δήμους των Δωδεκανήσων),
    4. 32 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
    5. 15 στην Κεντρική Μακεδονία, 26 στην Ήπειρο,
    6. 3 στην Περιφέρεια Ιονίου, (βλ. σημ. στο τέλος)
    7. 2 στην Περιφέρεια Κρήτης,
    8. 12 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,
    9. 21 στην Πελοπόννησο ,
    10. 10 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

    Δεν αναφέρεται κλείσιμο ΧΑΔΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Διαφορά ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ

    Όταν μιλάμε για ΧΥΤΑ εννοούμε στην ουσία μια χωματερή, σχετικά καλού επιπέδου. Και λέμε σχετικά, γιατί στη χώρα μας οι προϋποθέσεις που τίθενται σε θεωρητικό επίπεδο για τη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ, όχι μόνο δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο, αλλά μάλλον εφαρμόζονται στο ελάχιστο.

    Για να χαρακτηρισθεί ως ΧΥΤΥ ο χώρος υποδοχής θα πρέπει να τα σκουπίδια να έχουν υποστεί ολοκληρωμένη επεξεργασία. Που σημαίνει:
    1. Διαλογή στην πηγή (με την διαδικασία της ανακύκλωσης)
    2. Σταθμοί μεταφόρτωσης (για την συμπίεση και άρα την μείωση του όγκου)
    3. Μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (μέσω ΕΜΑΚ Εργοστασίων Μηχανικής Ανακύκλωσης και Επεξεργασίας, Κομποστοποίησης)
    4. η Άλλης Μορφής Επεξεργασία (Καύση, Πυρόλυση κ.λ.π.)

    Σημ. για τα Ιόνια: Σύμφωνα με την Περιφέρεια, προχωρά η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς παρόλο που έκλεισαν 4 (σ.σ. αντί 3, βλ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 11 Μαρ. 2011) από τους 11 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) , υπάρχει ο στόχος στο επόμενο εξάμηνο να κλείσουν και οι υπόλοιποι 7. Παράλληλα προχωρούν τα έργα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου καθώς και τα έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. (greekmoney.gr, 26 Ian. 2011. Περισσότερα, βλ. «ΑΥΓΗ», 2 Μαι. 2010).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights