Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Πόσα θα πληρώσετε για τα αγροτεμάχια σύμφωνα με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (τελικό σχέδιο του υπουργείου) συζητιέται σήμερα στη Βουλή.

Βαρείς συντελεστές για τα παραθαλάσσια.

Να σημειώσουμε ότιο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύει το 2014 θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ καθώς και τον ΦΑΠ.

Φόρο θα πληρώσουν για πρώτη φορά το 2014 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από την τρόικα και παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής.

Όσοι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο ή οικόπεδο καθώς και κατοικία θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια εξαιρούνταν της φορολογίας (και από το ΕΕΤΑ και από τον ΦΑΠ), ενώ τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή οικισμού) εξαιρούνταν από το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά φορολογούνταν με βάση τους συντελεστές του ΦΑΠ και εφόσον η ατομική περιουσία του ιδιοκτήτη ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ (αντικειμενική αξία).

Στους «τυχερούς» συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν μόνο κατοικίες μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας δεδομένου ότι θα καταβάλουν το 2014 στην εφορία μικρότερο φόρο σε σχέση με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.

Ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από την περιοχή που βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα, από τη χρήση καθώς και αν υπάρχει κτίσμα εντός.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, η ρύθμιση έχει ως εξής

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από Βασικό Συντελεστής Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό κατά περίπτωση με επιπλέον συντελεστές ως εξής: Αναλόγως της θέσης προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τον πίνακα:

Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), σύµφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ) σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Περισσότερα εδώ 

Ολόκληρος ο νέος νόμος εδώ

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights