Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Οκτωβρίου 2021

Ερώτηση του Βουλευτή Λευκάδας, Θεόδ. Σολδάτου, για τις ιχθυοκαλλιέργειες σε Κάλαμο και Καστό και για την τιμή του πετρελαίου στις Σχολικές Μονάδες

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  1. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη,
  2. Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΘΕΜΑ: Ιχθυοκαλλιέργειες στα νησιά Κάλαμος και Καστός της Λευκάδας.

Οι κάτοικοι των νησιών Καλάμου και Καστού Λευκάδας είναι εξοργισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιχθυοκαλλιέργειες άλλων περιοχών της Ελλάδας μεταφέρονται στο Ιόνιο.

Δεν είναι δυνατόν «ο τελευταίος παράδεισος στη Γη» όπως είχε πει ο Ρομάνο Πρόντι, φίλος του Καλάμου, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας να αφήνεται στην τύχη του.

Όταν οι δήμαρχοι των μικρών νησιών συνάντησαν την επίτροπο αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη και την ενημέρωσαν για το θέμα, (έχει επισκεφθεί τον Κάλαμο), διατυπώθηκε εκ μέρους της η άποψη ότι το ζήτημα των νησιών πρέπει να διορθωθεί.

Ο συνημμένος χάρτης του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες της περιοχής, αποτυπώνει το μέγεθος της επιχειρούμενης απαξίωσης των νησιών.

Οι κάτοικοι του Καλάμου και του Καστού σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Κάλαμο στις 17 Αυγούστου, συνέταξαν ψήφισμα και συγκέντρωσαν πάνω από χίλιες υπογραφές κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση με πλωτά, μέσα στο χώρο του ιχθυοτροφείου στις 31 Αυγούστου και παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της εταιρείας SEA FARM του ομίλου ΝΗΡΕΑ το ανωτέρω ψήφισμα.

Η υπάρχουσα ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε το 1997, σε θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων και με ετήσια παραγωγή 100 τόνους, στη θέση Βαθύ Λιμιόνι, Καλάμου. Σήμερα καταλαμβάνει 40 θαλάσσια στρέμματα και έχει ετήσια παραγωγή 460 τόνους.

Ζητάει ωστόσο επιπροσθέτως και νέα αύξηση της ετήσιας δυναμικότητάς της από τους 460 στους 575 τόνους, βάσει του ειδικού χωροταξικού.

Είναι ολοφάνερο, ότι με το πρόσχημα της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας, σύντομα θα ζητήσει να καταλάβει και άλλη παραλία του Καλάμου, αδιαφορώντας αν η τοπική κοινωνία συμφωνεί

 

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Στο όνομα ποιας ανάπτυξης μπορεί κανείς να δεχτεί τη μετατροπή των μαργαριταριών του Ιονίου, του Καλάμου και του Καστού, σε χωματερή;

  1. Προτίθενται τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού, να εξαιρέσουν τα νησιά Κάλαμος και Καστός της Λευκάδας, καθώς και το θαλάσσιο χώρο που τα περιβάλλει από το ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες;
  2. Προτίθενται τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Τουρισμού,  να εντάξουν τον Κάλαμο και τον Καστό της Λευκάδας, καθώς και το θαλάσσιο χώρο που τα περιβάλλει, στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, καθώς και στο χωροταξικό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τις Αναπτυσσόμενες Τουριστικά Περιοχές;

 

Ημερομηνία                                                                                   Ο ερωτών Βουλευτής

11 – 09 – 2013

Θεόδωρος Σολδάτος

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον  Υπουργό  Οικονομικών κ. Στουρνάρα

Αθήνα 10-9-2013

 

Θέμα:  Ε.Φ.Κ. Πετρελαίου θέρμανσης

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι Δήμοι της χώρας μας να μην μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα θέρμανσης των σχολικών αιθουσών των σχολικών μονάδων τους.

Όπως γνωρίζεται για τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει επιστροφή φόρου του πετρελαίου θέρμανσης.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμάνθηκε πέρσι μεταξύ 1,28 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.

Για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι τις υποχρεώσεις τους αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές όλων των άλλων δαπανών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη στις σχολικές μονάδες και να αναγκάζονται εκπαιδευτικοί και γονείς να συνεισφέρουν οικονομικά στις αναγκαίες δαπάνες.

Στην περίπτωση των σχολικών μονάδων, τα έσοδα από τον ΕΦΚ, από την μία τσέπη πρέπει να πάνε στην άλλη διότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει τους Δήμους για την θέρμανση των σχολείων.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε

α) τη συνολική επιστροφή του ΕΦΚ στους Δήμους για την θέρμανση των σχολικών μονάδων ή

β) την κατάργηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, προκειμένου και οι μαθητές να έχουν την ανάλογη θέρμανση στις σχολικές αίθουσες και οι Δήμοι να μην επιβαρύνονται, σε ημέρες που τα δημοσιονομικά των Δήμων είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με το Ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, για τις σχολικές μονάδες;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας

2.      Βλαχογιάννης Ηλίας Βουλευτής Ν. Τρικάλων

3.      Σαμπαζιώτης Δημήτριος Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας

4.      Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας

5.      Σολδάτος Θεόδωρος Βουλευτής Ν. Λευκάδος

6.      Σκόνδρα Ασημίνα Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

7.      Κοντογεώργος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας

8.      Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Ν. Λέσβου

9.      Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα Βουλευτής Ν. Πιερίας

10.  Κουτσούμπας Ανδρέας Βουλευτής Ν. Βοιωτίας

11.  Κωνσταντινίδης Ευστάθιος Βουλευτής Ν. Φλώρινας

12.  Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Ν. Β΄ Θεσσαλονίκης

13.  Κόλλιας Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Κορινθίας

14.  Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Ν. Σερρών

15.  Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Ν. Λάρισας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *