Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

70 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Ιονίου Ακαδημίας

Η πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς (Unesco), την ημέρα εορτασμού του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) τιμά μια θλιβερή επέτειό της.

Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 14ης Σεπτεμβρίου 1943, πριν από εβδομήντα χρόνια, βίωσε «την χειρότερη νύκτα της νεότερης ιστορίας της», αφού βομβαρδίστηκε με εμπρηστικές βόμβες από την Γερμανική αεροπορία, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το 70% του οικιστικού της χώρου.

Ονομαστά κτήρια, που καταστράφηκαν ολοσχερώς, υπήρξαν το περίφημο Δημοτικό Θέατρο, μικρογραφία της «Σκάλας του Μιλάνου», η Annunciata, για την αναστύλωση της οποίας καταβάλλονται σήμερα επίπονες προσπάθειες, η Ιόνιος Βουλή, που ανοικοδομήθηκε αργότερα, ολόκληρη σχεδόν η εβραϊκή συνοικία και η μία από τις δύο Συναγωγές της, ο Μάρκας (αγορά της Κέρκυρας), το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Bella Venezia», αλλά και πολλοί ναοί, όπως ο μεγαλοπρεπής ορθόδοξος ναός των Αγίων Πατέρων, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και αποτελεί εκκλησιαστικό μουσείο. Επίσης καταστράφηκαν σημαντικότατα ιστορικά κτήρια της πόλεως, πλην του ναού του πολιούχου της νήσου Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο είχαν καταφύγει έντρομοι χιλιάδες πολίτες και ο οποίος διεσώθη με θαυματουργικό τρόπο.

Μεταξύ των θυμάτων του τραγικού  βομβαρδισμού υπήρξε και το εμβληματικό κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας με το περίφημο Αρχείο και τη σπουδαία Βιβλιοθήκη του, που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η Ιόνιος  Ακαδημία στέγασε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο πριν από 190 χρόνια (1824) και φυσικό διάδοχό της αποτελεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο εορτάζει την επέτειο των 30 συναπτών ετών ακαδημαϊκού βίου και προσφοράς από την ίδρυσή του(1984).

Πρωταρχική επιδίωξη όλων των διοικήσεων του Πανεπιστημίου μας υπήρξε η αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Ιονίου Ακαδημίας. Σήμερα στο κτήριο αυτό στεγάζεται η Πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου και ορισμένες νευραλγικές διοικητικές υπηρεσίες, ενώ στην καλαίσθητη Αίθουσα Τελετών του, φιλοξενούνται σημαντικά επιστημονικά, πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα.

Ως ιστορικό τοπόσημο της Κέρκυρας το κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας ενσαρκώνει τις προσδοκίες και τους οραματισμούς του Ιονίου Πανεπιστημίου για τον 21ο αιώνα, ως πύλης της Ελλάδος στη Δύση, με υψηλές ερευνητικές και ακαδημαϊκές αξιώσεις και συνεχή επιστημονική προσφορά στο πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

(ΔΤ)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ καταγγέλλει την δικαστική απόφαση καταδίκης των χαλυβουργών

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ  καταγγέλλει  την δικαστική απόφαση καταδίκης των ηρωικών χαλυβουργών. Με την καταδίκη αυτή καταδικάζουν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights