Χαμηλόβαθμα (;) στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ φέρονται να αλωνίζουν στα νησιά μας τσεκάροντας ακίνητα, ώριμα και άγουρα, για να τα αρπάξουν στο βωμό της «εξυπηρέτησης» του δημοσίου χρέους…
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από καταγγελία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Δ. Μυλωνά, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στο Περιφερειακό για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την ιδιωτικοποίηση υποδομών (αεροδρόμιο, λιμάνι κλπ.) και λοιπών ακινήτων του ελληνικού κράτους, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Το θέμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας έφεραν τόσο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Γουλής όσο και ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θ. Γαλιατσάτος, οι οποίοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την επιχείρηση εκποίησης μέσω της παραχώρησης για… 99 χρόνια, εκτάσεων – φιλέτων αλλά και υποδομών κομβικής σημασίας για την επιβίωση των νησιών…
Μυλωνάς: Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να αρπάξει Ξενία, Διοικητήριο!
Μία σοβαρότατη καταγγελία έκανε στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης αυτής ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Δ. Μυλωνάς. Υποστήριξε ότι τις τελευταίες ημέρες τη Ζάκυνθο επισκέφθηκε μία εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία χωρίς να ενημερώσει κανέναν φορέα ή την Περιφέρεια, περιόδευσε όχι μόνο στα ακίνητα που ήδη έχουν περιέλθει στο Ταμείο αυτό αλλά και άλλα ακίνητα που εποφθαλμιά! «Πήγε στην παραλιακή λεωφόρο, που είναι το πρώην Ξενία. Κτίριο που από χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Είπε, «πολύ ωραίο ακίνητο, γράφτε το». Της είπε κάποιος, «πως θα γίνει αυτό» και απάντησε, «γκρεμίζεται και ανακαινίζεται και πωλείται εύκολα»! Επισκέφθηκε το Διοικητήριο. Το γνωστό κτίριο που το διεκδικεί και το Υπουργείο Οικονομικών. Είπε και για αυτό ότι πωλείται εύκολα, ότι είναι σε καλό σημείο και έχουν καλή τιμή», είπε ο κ. Μυλωνάς ο οποίος οργισμένος είπε πως όλα αυτά είναι προσβλητικά τόσο για τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και για τον Περιφερειάρχη, να γυρίζει χωρίς να ρωτήσει και να ενημερώσει τους φορείς μία κυρία από το ΤΑΙΠΕΔ.
Γουλής: Χειρότερες υπηρεσίες, χειρότερες μέρες
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν χειροτέρευση της παροχής υπηρεσιών από τους αντίστοιχους φορείς προς τους πολίτες, υποστήριξε ο Θ. Γουλής: «Μην πάτε μακριά. Τώρα στην Κέρκυρα ζούμε τις συνέπειες της περίφημης απελευθέρωσης της αγοράς των αεροπορικών συγκοινωνιών. Κόβονται τα δρομολόγια της Aegean από και προς την Αθήνα. Και επειδή μάλλον έχουν συγχωνευθεί η Ολυμπιακή και η Aegean, προφανώς πετάνε το μπαλάκι να έχει η Κέρκυρα μόνο της Olympic Air με αεροπλάνα των 70 και 80 θέσεων. Αυτό λέγεται αναβάθμιση; Λέγεται χειροτέρευση, μονοπώλιο, υπονόμευση του τουρισμού και υπονόμευση ακόμα και των υγειονομικών αναγκών των Κερκυραίων».
Γαλιατσάτος: Οσμή σκανδάλων
Από την πλευρά του, ο Θ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι υπάρχει ένας κατάλογος 81 ακόμα ακινήτων στα Επτάνησα που έχει δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση»: «Τα μετράνε, τα αξιολογούνε και κάποια στιγμή θα τα βγάλουν στο σφυρί. Είναι 33 στην Κεφαλονιά, 26 στην Κέρκυρα, 10 στη Ζάκυνθο και 12 στη Λευκάδα. Αντιλαμβάνεστε περί τίνος πρόκειται. Δεν έχουν σταματημό. Θα πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτή την υπόθεση γιατί πρόκειται για δημόσια αγαθά».
Μάλιστα, για ακίνητο στη Λευκάδα ο κ. Γαλιατσάτος κατήγγειλε ότι ανήκει στους Καποδιστριακούς Δήμους, δεν αποτελεί «ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου» ενώ έκανε λόγο για πιθανό σκάνδαλο για άλλο ακίνητο στη Ζάκυνθο υποστηρίζοντας πως από χρόνια το εποφθαλμιούσαν συγκεκριμένοι ιδιώτες οι οποίοι, ενδεχομένως τώρα, θα βρουν την ευκαιρία μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να το αποκτήσουν.
Καλούδης: Ζούμε ιδιότυπη χούντα!
«Ζούμε μια ιδιότυπη χούντα», είπε από την πλευρά του ο Γ. Καλούδης ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο να ξεπουληθούν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν ακόμα και στους Δήμους, λόγω των προβλέψεων των μνημονίων για τα χρέη της Ελλάδας και των δημόσιων φορέων: «Το Μνημόνιο είναι φοβερό και τρομερό. Επιτρέπει μέχρι και την κατάσχεση πολεμικών πλοίων. Η λιμνοθάλασσα Κορισσίων ή το Μον Ρεπό είναι δημοτική περιουσία. Έλα όμως που οι Δήμοι έχουν χρέη και με αυτό το τρομακτικό μνημόνιο μπορούν να πάνε και στα χρέη των Δήμων και να πάρουν και αυτά»!
Μπεριάτος: Να δούμε τις προϋποθέσεις
Ο Ηλίας Μπεριάτος υποστήριξε ότι το μείζον, σε μία μικτή οικονομία που συνυπάρχουν ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας, οι προϋποθέσεις και οι όροι της κάθε παραχώρησης, θέτοντας ως κρίσιμα σημεία το είδος και το μέγεθος της υποδομής, της εθνικής ασφάλειας, τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, ο χρόνος διάρκειάς της, η αξιοπιστία του επενδυτή και η χρηστή διοίκηση και διαχείριση.
Τα πουλάμε για να τα νοικιάσουμε μετά;
Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κ. Τσιριγώτη ο οποίος ανέφερε μία υπόθεση εργασίας για το διοικητήριο στη Ζάκυνθο, ως παράδειγμα: αν το αποκτήσει ένας ιδιώτης, θα υπάρχει μετά η δικαιολογία από το κράτος για να ενοικιάσει ακόμα και το ίδιο αυτό κτίριο από τους νέους ιδιοκτήτες του προκειμένου να στεγάσει τις δημόσιες και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες!
Σπύρου: Ενοχλημένος, αλλά το κράτος χρωστάει…
Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου δεν αποτέλεσε, πάντως, έκπληξη, αφού έσπευσε να δικαιολογήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Υποστήριξε πως οι πολίτες θεωρούν δικαίως δική τους περιουσία τη δημόσια περιουσία και δεν τους αρέσει να ιδιωτικοποιείται, ωστόσο, στην κατάσταση που έχει φτάσει το κράτος, είναι απαραίτητο να βρει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προκειμένου να μην κόψει άλλο μισθούς και συντάξεις…
Εξέφρασε την ενόχλησή του για την πρακτική του ΤΑΙΠΕΔ που κατήγγειλε ο κ. Μυλωνάς, και κάλεσε τους εκπρόσωπους του Ταμείου να δώσουν όλες τις πληροφορίες για τις κινήσεις τους και να μην αιφνιδιάζει την Αυτοδιοίκηση.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση ζήτημα το ζήτημα: «Το να φτάνουμε στην άλλη άκρη ότι δεν θέλουμε να γίνει τίποτα, μην ακουμπάτε τίποτα, δεν θέλουμε να γίνει καμία αξιοποίηση και να ερημώνουν πάρα πολλά πράγματα είναι πάρα πολύ κακό». Έφερε, δε, ως παράδειγμα το λιμάνι της Κέρκυρας όπου ένας ιδιώτης πιθανόν να επιδιώξει να δημιουργήσει τέτοιες υποδομές ώστε να αυξήσει τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στο νησί από 400, π.χ. σε 800.
Θα ζητηθούν εξηγήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ
Πάντως, απόφαση δεν ελήφθη καθώς αποφασίστηκε να επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου αφενός να ζητηθούν στοιχεία και διευκρινήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα που έχει «σταμπάρει» στα Επτάνησα, αλλά και να αναζητηθεί από την Περιφέρεια το ποια ακίνητα έχει η Αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο στην περιοχή μας για να γίνουν προτάσεις στέγασης σε αυτά των δημόσιων και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών που σήμερα είναι στο νοίκι.
Οι εισηγήσεις Γουλή και Γαλιατσάτου
Στη συνέχεια, παραθέτουμε τις δύο γραπτές εισηγήσεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι επικεφαλής των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση Θεόδωρος Γουλής και ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Η εισήγηση Γουλή
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων υποδομών (λιμανιών, αεροδρομίων), δημοσίων εταιρειών και δημοσίων εκτάσεων. Έτσι υλοποιεί στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και της ελληνικής αστικής τάξης. Γι αυτό και τάσσονται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων της Δημόσιας Περιουσίας όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Διαφοροποιούνται στη μορφή των ιδιωτικοποιήσεων π.χ. ο Σύριζα μιλάει για διεθνείς συμπράξεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και προωθούνται παράλληλα με τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Οι υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων προπαγανδίζουν ότι θα φέρουν ανάπτυξη, θα γίνουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για επιχειρήματα που είναι αντίθετα στην ίδια την πραγματικότητα. Βέβαια, οι ιδιωτικοποιήσεις θα ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία, όμως, θα πραγματοποιείται στο έδαφος βαθιά αντεργατικών εργασιακών σχέσεων και ισοπέδωσης όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων τους. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων-κρατικών υποδομών και εκτάσεων με όποιον τρόπο και αν προωθηθούν (πώληση, μακρόχρονη ενοικίαση, σύμπραξη σε μικτή επιχείρηση εταιρειών με το κράτος κλπ.) συνιστούν μεγάλη ζημιά στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας.
Για πολλούς λόγους, όπως:
1. Ισχυροποιείται η επιθετική δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου γενικότερα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, γιατί του παραχωρούνται έτοιμες κρατικές υποδομές έναντι πινακίου φακής, χωρίς να έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή τους! Αντίθετα η κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμός του έγινε ή γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της ΕΕ. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) κατά πώς συμφέρει τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους, σε βάρος κοινωνικών ομάδων π.χ. αύξηση των τελών σε αεροδρόμια και λιμάνια θα σημαίνει συνολικά μείωση της ροής των τουριστών, αφού οι εταιρείες αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών θα στραφούν σε άλλους φθηνότερους προορισμούς, που εύκολα θα βρεθούν.
2. Αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών διαχείρισης των δημοσίων υποδομών πρακτικά σημαίνει: αύξηση των εισιτηρίων ανθρώπων και εμπορευμάτων, αύξηση των τελών ελλιμενισμού πλοίων, στάθμευσης και εξυπηρέτησης αεροσκαφών. Επίσης οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε μείωση του κόστους διαχείρισης, που σημαίνει μείωση του εργατικού κόστους (απολύσεις, φθηνά μεροκάματα, μαύρη εργασία, εκ περιτροπής εργασία κτλ.), αλλά και του κόστους συντήρησης των εγκαταστάσεων. Είναι μεγάλο ψέμα, ο ισχυρισμός των υποστηρικτών των ιδιωτικοποιήσεων, ότι αυτές θα φέρουν αύξηση στις θέσεις εργασίας. Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν, έφεραν μαζικές απολύσεις και ριζική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, όπως π.χ. στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ, στο λιμάνι του Πειραιά (Cosco), ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, Ολυμπιακή, κ.ο.κ.
3. Λιμάνια και αεροδρόμια είναι στρατηγικής σημασίας υποδομές για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και του λαού της. Η παράδοσή τους σε επιχειρηματίες σημαίνει υπονόμευση της άμυνας της χώρας, γιατί οι υποδομές αυτές θα ελέγχονται από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι εύκολα αλλάζουν στρατόπεδο, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί την κερδοφορία τους. Για
επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης ότι δηλαδή το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Θα αρκεστούμε σε μερικά: ενίσχυση του Χίτλερ και των γερμανικών μονοπωλίων από μονοπώλια των ΗΠΑ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα οι όμιλοι του Μπόμπολα που έβγαλαν πολύ χρυσάφι από την κατασκευή δρόμων και λιμανιών κλπ. στην Ελλάδα, κατασκευάζουν έναν έντονα ανταγωνιστικό της Εγνατίας αυτοκινητοδρόμο στην Αλβανία. «Έλληνες» εφοπλιστές παραγγέλνουν συνεχώς νέα πλοία στην Κίνα-Ν. Κορέα- Ιαπωνία και κανένα στην Ελλάδα, όπου τα ελληνικά (ιδιωτικά πια) ναυπηγεία συρρικνώνονται και συνεχώς απολύουν εργάτες.
4. Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, ναυπηγείων, συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Σε όλες απολύθηκαν μαζικά εργαζόμενοι. Ανατράπηκαν εργασιακά δικαιώματα. Σε ορισμένες, οι νέοι ιδιοκτήτες τους τις παράτησαν ή δημιούργησαν μεγάλα χρέη και δεν πλήρωσαν τίποτα στο κράτος.
5. Η λύση που συμφέρει τον λαό και τη νεολαία και για την οποία πρέπει να παλέψει είναι: Ενιαίος Δημόσιος κρατικός φορέας συγκοινωνιών, που θα διαχειρίζεται όλες τις συγκοινωνίες και τις απαραίτητες υποδομές και θα εξασφαλίζει ασφαλείς σύγχρονες και φτηνές συγκοινωνίες.
6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι δημόσιες υποδομές που έχει εξαγγελθεί, ότι θα ιδιωτικοποιηθούν είναι:
Τα αεροδρόμια Κέρκυρας, Ακτίου, Αργοστολίου, Ζακύνθου
Το λιμάνι Κέρκυρας, οι μαρίνες Γουβιών, Αργοστολίου και Ζακύνθου
Οι δημόσιες εκτάσεις Ερημίτης Κασσιώπης (έχει ήδη δοθεί στην εταιρία Capital).
Η δημόσια έκταση του Ίσσου Αργυράδων, έκταση 1700 στρεμμάτων,
- το Μον Ρεπό Κέρκυρας,
- το Τραπεζάκι Λειβαθούς Κεφαλονιάς,
- το Μακρυπόδι Ιθάκης,
- εργατικές κατοικίες Αργοστολίου,
- Ξενία Κεφαλονιάς και αρκετά οικόπεδα και κτίρια στην Κεφαλονιά.
Προτείνουμε το Π.Σ. Ιονίων Νήσων:
- Να εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης δημοσίων υποδομών και δημοσίων εκτάσεων.
- Ειδικότερα να εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και των λιμανιών της Περιφέρειάς μας, γιατί αυτό θα σημάνει πέρα από τα άλλα και μεγάλη ζημιά για τον τουρισμό.
Η εισήγηση Γαλιατσάτου
Με νέα υπουργική απόφαση που δόθηκε στην δημοσιότητα γνωστοποιήθηκε η μεταβίβαση από την κυβέρνηση χιλιάδων στρεμμάτων κοινόχρηστης περιουσίας σε όλα τα νησιά του Ιονίου, στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουληθούν όπως ήδη έχει προχωρήσει με την Ερημίτη στην Κέρκυρα.
Έτσι, με την νέα απόφαση, βγαίνουν στο σφυρί:
– 4 ακίνητα στην Κέρκυρα, ήτοι:
- Κάτω Κορακιάνα 83,6 στρέμματα
- Άγιος Ελευθέριος 92,08 στρέμματα
- Ίσσος 1.788,3 στρέμματα
- Γουβιά 28 στρέμματα
– 1 ακίνητο στην Λευκάδα 31,35στρέμματα
– 2 ακίνητα στην Ζάκυνθο, ήτοι:
- Αλυκές 170,25 στρέμματα
- Αρκάδι 51,99στρέμματα
– 2 ακίνητα στην Κεφαλονιά ήτοι:
- Τραπεζάκι 68,45 στρέμματα
- Αργοστόλι (Εντός σχεδίου) 6,52στρέμματα
Πρόκειται για κοινόχρηστα αγαθά ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τις τοπικές κοινωνίες, για ορισμένα εκ των οποίων η τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταθέσει προτάσεις για αξιοποίηση τους με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους.
Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικα και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας διαπράττει διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του λαού των Ιονίων νήσων και όλης της χώρας, εκμεταλλευόμενη και την χρόνια απραξία και ανικανότητα των τοπικών αρχών.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α. ζητεί από το Περιφερειακό Σύμβουλο να τοποθετηθεί απέναντι στην νέα αυτή πρόκληση και σε συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να προωθήσει και να απαιτήσει την επωφελή για τους πολίτες αξιοποίηση των κοινοχρήστων αυτών ακινήτων με διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α. καλεί τους τοπικούς φορείς, τα κινήματα πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, σε κάθε δήμο και νησί, σε όλη την περιφέρεια να κινητοποιηθούν προκειμένου να αποτρέψουν το νέο έγκλημα της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης.