Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Οκτωβρίου 2020

Δηλώσεις του δημάρχου Μεγανησίου κ.Στάθη Ζαβιτσάνου για τα έκτροπα που σημειώθηκαν χθες κατά την διάρκεια σφράγισης καταστήματος

Μια κοινωνία οφείλει να λειτουργεί με κανόνες, όπως αυτοί καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ίσως να μην είναι το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Όμως, μέχρι να το αλλάξουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το αποδεχόμαστε, ώστε να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες για όλους.

Ο κος  Κοντογιώργης Μιχάλης και ο στενός οικογενειακός του κύκλος, φαίνεται να μην αποδέχεται τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους και κάθε φορά που κάποια αρχή και εν προκειμένω ο Δήμος, έρχεται να εφαρμόσει το νόμο, δημιουργούνται εντάσεις, προπηλακισμοί, βιαιοπραγίες και γενικότερα ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Γνωστοί είναι οι εκφοβισμοί απλών δημοτών που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την φθορά της περιουσίας τους, οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοτών, αιρετών και του Δημάρχου, που αποτόλμησαν να καταθέσουν άποψη, που ενδεχομένως αμφισβητούσε το μικροσυμφέρον της οικογένειας, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονταν αυτή. Πέρυσι, προπηλακίσθηκε με λεκτικές επιθέσεις η επιτροπή, που πήγε να σφραγίσει την παράνομη καντίνα, που λειτουργούσε σε δημοτικό χώρο. Φέτος ανάλογη συμπεριφορά αντιμετώπισε η επιτροπή όταν πήγε να σφραγίσει το νέο κατάστημα, που λειτουργεί χωρίς άδεια,  στο όνομα της συζύγου του. Αυτά τα θλιβερά γεγονότα έχουν βέβαια τη σημασία τους, αλλά είναι  θέμα της δικαιοσύνης να τα απαντήσει. Μεγαλύτερη σημασία ωστόσο έχει η συγκεκριμένη νοοτροπία και  αντίληψη, που δεν αφορά απλά τη Δημοτική Αρχή αλλά την κοινωνία του Μεγανησιού στο σύνολό της. Κι εδώ η κοινωνία μας πρέπει να δώσει την απάντηση της.

Βασικό και διαχρονικό επιχείρημα της οικογένειας, χωρίς στην πραγματικότητα να αμφισβητεί την δική της παραβατικότητα,  είναι το ότι ο Δήμος «κυνηγάει» μόνο αυτούς και όχι όλους τους άλλους. Παρότι στον νομικό πολιτισμό μας αυτό το επιχείρημα είναι έωλο, εμείς να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, ότι η υπηρεσία του Δήμου, όπου και όποτε είχε από την αστυνομία βεβαιωμένη παράβαση, λειτούργησε με απόλυτο τρόπο στα πλαίσια του νόμου και της χρηστής διοίκησης. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά αναψυκτήρια, πρέπει να δηλώσουμε ότι λειτουργούν με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Όπως βέβαια και όλες οι άλλες επιχειρήσεις του Μεγανησιού. Και αυτά εύκολα και με απλό τρόπο μπορούν να επιβεβαιωθούν ή αντίθετα να καταγγελθούν, στα πλαίσια μιας έννομης κοινωνίας.

Είναι προφανές όμως, ότι το παραπάνω επιχείρημα, είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται μια επιδιωκόμενη παραβατικότητα και μια νοοτροπία «μαγκιάς». Γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες του συστήματος που πολλές φορές ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές, τις φοβίες και τις αντιφατικότητες της κοινωνίας μας. Όμως αυτή τη νοοτροπία και αντίληψη συμπεριφοράς, τον «νόμο» της ζούγκλας, δεν μπορούμε να τον αποδεχθούμε ως θεσμικοί φορείς και κοινωνία. Ο Δήμαρχος και οι αιρετοί εκπρόσωποί της, έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του θεσμικού τους ρόλου, ακόμα και όταν το σύστημα αδυνατεί να τους προστατέψει. Και δω αναδεικνύεται ο ρόλος της ίδιας της κοινωνίας, των φορέων της, των υπόλοιπων επαγγελματιών, που δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι και αμίλητοι.

 

Μεγανήσι 31 Αυγούστου 2013

Ευστάθιος Ζαβιτσάνος

Δήμαρχος Μεγανησίου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

4 Σχόλια

 1. Kαμιά φορά διαβάζοντας δηλώσεις σας κ. δήμαρχε αναρωτιέμαι πότε και εάν θα κάνετε την αυτοκριτική σας για τα μεγάλα προβλήματα που εσείς και η παράταξή σας δημιουργήσατε όλα αυτά τα χρόνια στο Μεγανήσι. Σ΄ένα μόνο πράγμα θα συμφωνήσω μαζί σας ότι για όλα δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο οι άλλοι. Γνωστή άλλωστε η πορεία του καθενός μας και η πολιτική του διαδρομή και σταδιοδρομία. Αλήθεια ποιό κομματικό κράτος δημιούργησε αυτή την δικαιοσύνη και πολιτεία στην οποία αναφέρεστε . Κι εσείς (άπαντες οι σημερινοί αιρετοί) που ήσασταν και τι υποστηρίζατε. Εάν κάποιος θεσμός δεν εμπνέει το σεβασμό ,μήπως έχει εθύνη κι αυτός που αντιπροσωπεύει τον θεσμό ή μήπως πάλι όχι ; Αυτά τα λίγα για τώρα , γιατί τα περισσότερα έπονται… το επόμενο διάστημα.

 2. Πράγματι στις δημοκρατικές κοινωνίες,
  υπάρχουν κανόνες,ίδιοι κανόνες για όλους.
  Η κοινωνία πρέπει να κρίνει…..να μην είναι χωρίς βούληση.

  Θαλής ο Μιλήσιος είπε:
  ‘Το ‘σοφότερο’ είναι ο χρόνος διότι ανακαλύπτει τα πάντα’.

  Εμείς απλά διαβάζουμε ,είμαστε θεατές……το ακούσαμε
  αλλά….δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε.

  Διαβάζοντας το ενημερωτικό σας σημείωμα, μου δημιουργήθηκαν
  κάποια εύλογα ερωτήματα:

  α)Τα θεσμικά πλαίσια (νόμους,κανόνες,π.δ κτλ..)τα όποια θέλετε να αλλάξετε….
  η αναφορά σας μάλλον θα είναι στο θέμα νοοτροπίας και τήρησης.
  Πόσο χρονικό ορίζοντα θητείας, θέλετε ακόμα μαζί με τους αξιότιμους συνεργάτες σας?
  Ηδη σας προσμετράτε στο ενεργητικό σας εύλογος χρόνος.

  β)Το κλείδι για να πάρει η μηχανή ‘μπρόστα’……ποιό είναι?

  ΑΥΤΟ?

  ΄΄αυτά εύκολα και με απλό τρόπο μπορούν να επιβεβαιωθούν ή αντίθετα να καταγγελθούν, στα πλαίσια μιας έννομης κοινωνίας”.

  ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΩΣ κ ΔΗΜΑΡΧΕ. (Μην το ξεχνάτε)

  3) Μήπως η
  ”νοοτροπία «μαγκιάς»”,
  απορρέει απο κάποιους λάθους χειρισμούς ,τις εκάστοτε άρχουσα τάξης που ασκεί εξουσία?
  Ηδη στην πρωτεύουσα πολιτικά πρόσωπα έχουν νιώσει άσχημα και άβολα στην καθημερινότητά τους, απο ολόκληρο ‘μαγκικο όχλο’.

  4) Λέτε ότι ‘ο Δήμαρχος και οι αιρετοί εκπρόσωποί της, έχουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του θεσμικού τους ρόλου, ακόμα και όταν το σύστημα αδυνατεί να τους προστατέψει’

  Σε ποιό συστημα ανάφερεσθαι….στο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ή στο ΚΡΑΤΙΚΟ?

  Πως νιώθει ο απλός πολίτης όταν διαβάζει αυτό….ΑΒΟΛΑ.
  (Αυτό συνδέεται με το κλειδί της μηχανής)

  Με εκτίμηση.

  .

  1. Μετά από όλα αυτά που ασχολήθηκες και έγραψες, ασχολήσου κι όλλο λίγο για να μας αναρτήσεις την άδεια λειτουργίας του δημοτικού αναψυκτηρίου στη θέση Ρόκα Σπήλια αφού ισχυρίζεσαι ότι υπάρχουν οι νόμιμες άδειες, να κρίνουν όλοι πόσο δίκαιος και αντικειμενικός είσαι!!! Και μην απαξιώσεις τα λεγόμενά μου, σε προκαλώ ανοιχτά για να μάθει η κοινωνία του Μεγανησίου την πραγματική αλήθεια.

 3. Άρα, λοιπόν, με τα έως τώρα ειπωθέντα και στην περίπτωση που ισχύουν έστω και στο ελάχιστο μερικά από τα παραπάνω στην κοινωνία του Μεγανησίου γίνεται διαγωνισμός για το ποιος και πως θα παρανομήσει περισσότερο;;
  Και κάθε Μεγανησιώτης θα πρέπει να κάθεται άπραγος και απαθής και άρα να δέχεται χωρίς καμία αντίδραση αυτά που πράττει και λέει η εκάστοτε οικογένεια που προκειμένου να βρει το δίκιο της προβαίνει σε εκφοβισμούς, απειλές, λαδώματα, τραμπουκισμούς και άλλου τέτοιου είδους μέσα;;
  Μήπως είναι πιο εύκολο, λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό και με τα λίγα που ξέρω, να σκεφτούμε ότι «αν είμαι εγώ σωστός και έννομος πολίτης – δημότης, θα είναι και ο παραδίπλα και θα πάμε όλοι μαζί μπροστά και όλων τα συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν και ο τόπος μας θα γίνει καλύτερος»;;
  Αλλιώς τι να πω;; Περαστικά μας και καλά να πάθουμε.
  Για όσους καταλάβουν, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», όπως λέει και ο σοφός λαός και μεμονωμένες κινήσεις δεν οδηγούν πουθενά.
  Ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *