Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Απριλίου 2024

Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21/07/2013

        Ένα χρόνο μετά τις διπλές εκλογές του 2012, η κρίση βαθαίνει, η ανεργία, η φτώχεια αλλά και το χρέος διογκώνονται , οι ανισότητες διευρύνονται, τα εισοδήματα συρρικνώνονται, η δημόσια περιουσία εκποιείται και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας. Δημοκρατικοί και συμμετοχικοί θεσμοί αντικαθίστανται ολοένα και περισσότερο από μια αυταρχική διακυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση, πρόθυμος εκτελεστής της  πολιτικής των μνημονίων και των πιστωτών, υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

Η συμπαράταξη προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου με κυβερνητική προοπτική για εθνική ανεξαρτησία, εμβάθυνση της δημοκρατίας και εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Το μέτωπο για την έξοδο από την κρίση».

Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη συμμετοχή όχι μόνο εκπροσώπων κομμάτων, πολιτικών και κοινωνικών ρευμάτων αλλά και ανένταχτων πολιτών που ανησυχούν και αγωνιούν για το μέλλον, αναζητώντας διέξοδο.

Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, αντηλλάγησαν απόψεις και διατυπώθηκαν προτάσεις για τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της ακολουθούμενης αδιέξοδης πολιτικής.

Ο επί κεφαλής του προεδρείου της συνάντησης της Ομάδας Πρωτοβουλίας,  Λ. Μίχος, εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρξει καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας για τη δημιουργία μιας διακυβέρνησης λαϊκής σωτηρίας».

Υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι το πρόγραμμα του μνημονίου όχι μόνο εξαθλιώνει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά  ακυρώνει αντί να επισπεύδει την έξοδο της χώρας από την κρίση, βυθίζει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, πάγωμα πληρωμών, αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών και διεύρυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Είναι το φάρμακο που πραγματικά σκοτώνει.

Επίσης υπήρξε σύγκλιση απόψεων και ως προς τις βασικές συνισταμένες μιας εναλλακτικής στρατηγικής και πορείας.  Μιας πορείας που δεν θα είναι εύκολη αλλά θα απαιτήσει πολλή δουλειά, ρήξεις με αντιλήψεις και πρακτικές του χθες και πολυεπίπεδες συνεργασίες τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό κι διεθνές επίπεδο.

Μια εναλλακτική πορεία όμως που θα δώσει διέξοδο, ελπίδα και αναπτυξιακή προοπτική. Μια εναλλακτική πορεία που θα κατοχυρώνει αντί να καταπατά βασικά κοινωνικά δικαιώματα, θα εξασφαλίζει ένα  δίχτυ στοιχειώδους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, αντί να παράγει φτώχεια και ανισότητες και θα διευρύνει τους συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς, αντί να τους αποδυναμώνει και να τους απαξιώνει.

Μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι Δημ. Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Οικονόμου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μιχ. Τρεμόπουλος, συντονιστής της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Παν.Κουρουπλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Δημητρουλόπουλος, (Κοινωνική Συμφωνία), Οδ. Βουδούρης (Κοινωνία Πρώτα), Στ. Μπαγιώργος (Αριστερή Προοπτική), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός, Αντ. Κοτσακάς (Ενωτικό Μέτωπο), Χ. Καστανίδης, πρώην υπουργός και Κ. Χρυσόγονος, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Στην ομάδα πρωτοβουλίας για τη συμπαράταξη των προοδευτικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και αριστερών δυνάμεων συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι:

Αργείτης Γιώργος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)

Δαρδανός Γιώργος – Εκδότης

Δουζίνα Ρέα – Δικηγόρος

Κανάκης Νικήτας – Πρώην Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου

Μίχος Λάμπρος – Δικηγόρος, Πρώην Βουλευτής, Πρώην Δήμαρχος

Μπαγιώργος Στέφανος – Λογιστής

Χρυσόγονος Κώστας – Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights