Στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) πλέον η ασφάλιση-
Το είχαμε αναρτήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011ότι σε χωριά κάτω από 2.000 κατοίκους οι επαγγελματίες δεν θα ασφαλίζονται πλέον στον ΟΓΑ, αλλά στον ΟΑΕΕ. Σήμερα σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ επιβεβαιώθηκε το παραπάνω και από τον παρουσιαστή και από τον φιλοξενούμενο στο πάνελ οικονομολόγο και ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης κ. Γιώργο Ρωμανιά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους επαγγελματίες ή και τους μικροεπαγγελματίες. Πολύ απλά, σχεδόν διπλασιάζονται οι εισφορές στο νέο ασφαλιστικό φορέα. Όμως το ύψος της δαπάνης αυτής για τον αυτοαπασχολούμενο είναι μάλλον καθαρά λογιστικό. Την πραγματικότητα τη συνθέτουν και άλλα κριτήρια που ανεβάζουν το κόστος στα ύψη καθώς και τη βιωσιμότητα του επιτηδεύματος, αφού βρίσκεται σε άμεση σχέση με την προσφορά και τη ζήτηση.
Η ζήτηση ενός προϊόντος ή παροχής υπηρεσιών -πέρα από το ότι αυτό έχει ακόμα υψηλό κόστος “παραγωγής” που μεταφέρεται στον καταναλωτή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες να το συγκρατήσουν, για να συγκρατήσουν ή να χάσουν λιγότερους πελάτες (καταναλωτές)- σε συνδυασμό με τις περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και με τις απολύσεις που αυξάνουν τις στρατιές των ανέργων, μοιραία φθίνει και θα φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή, αφού δεν θα μπορούν πλέον να καταναλώνουν ή να αγοράζουν οι καταναλωτές το προϊόν που προσφέρεται.
Από την άλλη, όσο μειώνονται τα έσοδα, όσο αυξάνεται η φορολογία εισοδήματος και ο φόρος ακίνητης περιουσίας (60 ευρώ το τετραγωνικό για τα οικόπεδα στο Μεγανήσι) και οι εισφορές στο νέο ασφαλιστικό φορέα (ας μη ξεχνάμε, οι παροχείς υπηρεσιών είναι ταυτόχρονα καταναλωτές), δεν είναι δα και δύσκολο να φανταστεί κανείς τι σημαίνει αυτή η πολιτική της συγκυβέρνησης για τους κατοίκους των μικρών περιοχών και τις οικογένειές τους. Τι σημαίνει για τον ίδιο τον ασφαλιστικό φορέα, τις υγιείς του προοπτικές*, αφού θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων των ασφαλισμένων που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς αυτόν, διότι “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Για να μην αναφέρουμε προμηθευτές κ.α.
Το σενάριο γίνεται προφανώς πιο εφιαλτικό για εκείνους οι οποίοι καταβάλλουν μίσθωμα, που το “πάγωμα” της καταβολής του ή η εγκατάλειψη της μικροεπιχείρησης θα συμπαρασύρει και τους εκμισθωτές και πάει λέγοντας. Να φανταστεί δε κανείς ότι σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων υπάρχουν και εκείνοι που βιοπορίζονται από ένα καφενείο, ένα μπακάλικο που πολλά από αυτά είναι και στοιχεία της τοπικής παράδοσης.
Η πολιτική αυτή με τις αλυσιδωτές έτσι κι αλλιώς αντιδράσεις θα επιδεινώσει την κρίση στις περιοχές αυτές που ήδη πλήττονται όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν υπάρχει ξεκομμένη ή ξέχωρη πραγματικότητα, δεν υπάρχουν “αποστειρωμένα περιβάλλοντα προστασίας”. Η ενδυνάμωση της κρίσης θα θέσει σε ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία την κοινωνική συνοχή, μπορεί να οδηγήσει ακόμη είτε σε εκποιήσεις ακίνητης περιουσίας (η μεγάλη προσφορά και η μικρή ζήτηση ρίχνει τις τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα), είτε σε μια “κινητικότητα” των κατοίκων, πόσο μάλλον των νέων (όσοι υπάρχουν ή έχουν απομείνει).
Εκτός από την έλλειψη υποδομών σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία, η παιδεία κλπ., αν δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης που να εγγυάται ένα εισόδημα που με τη σειρά του να μπορεί να εγγυάται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές, καταλαβαίνουμε όλοι που οδηγούνται.
* Ήδη το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ είναι 230.000.000 ευρώ στο πεντάμηνο (μη καταβολή εισφορών, λουκέτο σε επιχειρήσεις), η εκτίμηση των αρμόδιων στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι ως το τέλος του έτους θα φτάσει στα 830.000.000 ευρώ, τα έσοδα σε μηνιαία βάση μειώνονται (120.000.000 ευρώ έναντι 255.000.000 ευρώ για συντάξεις). ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013