Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2022

Συνάντηση της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Καταβάτη Μαρίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 2 Ιουλίου  2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη  Ιονίων Νήσων κ. Καταβάτη Μαρίας με τον  πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν.

 

Το Σάββατο 29/06/2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν με την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ισότητας και Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κυρία Καταβάτη Μαρία, για σειρά ζητημάτων του αγροτικού τομέα των Ιονίων νήσων.

Ένα σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε αφορά την κατάρτιση ανέργων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, με σκοπό την ένταξή τους στον πρωτογενή γεωργικό τομέα. Οι όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής  για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο τίτλος της δράσης είναι “Νέα δράση κατάρτισης ανέργων, αυτοαπασχολούμενων και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα” και αφορά είτε ανέργους ή αγρότες αυτοαπασχολούμενους (ή υποαπασχολούμενους) δικαιούχους οι οποίοι θα καταρτιστούν με στόχο την ένταξή τους στον πρωτογενή γεωργικό-κτηνοτροφικό τομέα. Για την περιφέρεια των Ιονίων νήσων υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα ανέλθει συνολικά στους 500, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση από 900 έως 1.100 ευρώ. Καθώς όλο και περισσότεροι άνεργοι αναζητούν ενημέρωση και γνώση προκειμένου να στραφούν επαγγελματικά στη γεωργία και κτηνοτροφία, το εν λόγω πρόγραμμα τους παρέχει τα εφόδια για να πραγματοποιήσουν τη στροφή αυτή στη ζωή τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαρουτουνιάν  στόχος είναι όσοι εκπαιδευτούν να ασχοληθούν πραγματικά με τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα και να αποθαρρυνθούν όσοι αποσκοπούν στην απλή είσπραξη της επιδότησης. Η κάθε εκπαίδευση θα έχει διάρκεια περίπου 30 με 35 μέρες και πέρα από τη βασική εκπαίδευση οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν σε θέματα που αφορούν την αγροτική επιχειρηματικότητα, τις απαιτήσεις και κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, τον καταρτισμό επιχειρηματικών σχεδίων και αιτήσεων για επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα κλπ. Επιπλέον, προβλέπεται και η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στις καταρτίσεις.

Τέλος, πέρα από την εκμάθηση ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα δημιουργήσει ιστοσελίδα και τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας για περαιτέρω συμβουλές-υποστήριξη όσων θα ασχοληθούν με το αντικείμενο της κατάρτισης και αντιμετωπίζουν πρακτικά προβλήματα για τα οποία απαιτείται επιστημονική-εμπειρική καθοδήγηση. Πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αφενός από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και αφετέρου με κατά τόπους εκδηλώσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν.

 

Ένα επιπλέον θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση αφορά την πιστοποίηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα των Ιονίων νήσων, τα οποία σήμερα είναι λίγα αριθμητικά. Βούληση τόσο της Περιφέρειας όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι πρώτιστα η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων τα οποία με την κατάλληλη πιστοποίηση θα μπορέσουν να έχουν μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή και την εθνική οικονομία γενικότερα. Ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνδράμει και προς αυτήν την κατεύθυνση με ποικίλες ενέργειες, αρχής γενομένης με ενημερωτικές ημερίδες στους παραγωγούς για το θέμα της πιστοποίησης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Η αντιπεριφερειάρχης κα Καταβάτη Μαρία χαρακτήρισε άκρως εποικοδομητική την πραγματοποιηθείσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο οποίος εκ μέρους του οργανισμού δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να συμβάλλει στην ανάπτυξη στηρίζοντας την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και αναπτύσσοντας, ως διέξοδο στην οικονομική κρίση, τις προοπτικές απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των Ιονίων Νήσων στον πρωτογενή τομέα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το βιωματικό σεμινάριο από το ΚΠΕ Σφακιωτών με θέμα «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: Διδακτικές προσεγγίσεις στο Ανθρωπογενές Περιβάλλον»

Την Παρασκευή 1  Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Βιωματικό Σεμινάριο Εργαστήριο με θέμα «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία: […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *