Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Δεκεμβρίου 2024

Ανήμερα του εορτασμού της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκάδα (Φωτορεπορτάζ του Νικ. Ζαβιτσάνου)

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα κορυφώθηκε σήμερα 24 Ιουνίου 2013 ο εορτασμός της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης *, πολιούχος της Λευκάδας, με  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και τη λιτάνευση της εικόνας συνοδεία της ΦΕΛ.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο βουλευτής της ΝΔ της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευκάδας κ. Θεόδωρος Σολδάτος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Ευστάθιος Ζαβιτσάνος, ο κ. Ξενοφών Βεργίνης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Χρήστος Κονταρίδης, ο Μεγανησιώτης Ναύαρχος κ. Σπύρος Κονιδάρης κ.α.

[Το meganisinews.gr ευχαριστεί θερμά τον Νίκο Ζαβιτσάνο για την αποστολή των φωτογραφιών]

[wzslider height=”400″ transition=”‘flash'”]

* Η μακραίωνη ιστορία της Μονής ξεκινά στα χρόνια της αρχαιότητας. Τόπος λατρείας της Λευκαδίας Αρτέμιδος τότε, δέχθηκε το κήρυγμα των μαθητών του Αποστόλου Παύλου, Ηρωδίωνα και Σωσίωνα. Με θαυμαστό τρόπο συντρίφτηκε το ξόανο της θεάς και δημιουργήθηκε σταδιακά μικρός «ευκτήριος οίκος». Μετά την Α” Οικουμ. Σύνοδο (325 μ.Χ.) πέντε από τους θεοφόρους Πατέρες ακολούθησαν τον επίσκοπο Λευκάδος Άγιο Αγάθαρχο στην επιστροφή του στο νησί. Δύο απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν στον χώρο, όπου σήμερα η Μονή, έχτισαν τα πρώτα κελιά και μεγάλωσαν το ναό.

«Φανερωμένη» ονομάστηκε, επειδή η πρώτη εικόνα της Παναγίας, που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε σχεδιασμένη πάνω στο σανίδι με θαυμαστό τρόπο, «αχειροποιήτως», στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από θερμή προσευχή και νηστεία. Ο αγιογράφος χρειάστηκε να προσθέσει μόνο τα χρώματα.

Μέσα στους αιώνες η Ι. Μονή υπέστη πολλές καταστροφές. Όμως, όπως και τα άλλα μοναστήρια του νησιού, στάθηκε φάρος τηλαυγής, φωτίζοντας το λαό να παραμείνει πιστός στην Ορθόδοξη παράδοσή του. Πήρε τη σημερινή της μορφή επί Ενετοκρατίας (1684-1797). Το 18ο αι. λειτουργεί ως κτητορική, αλλά το  1754 εισάγεται το κοινοβιακό σύστημα. Διατηρεί σχολείο στο μετόχι της Αναλήψεως στο Φρύνι.

Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ο ναός ξαναχτίστηκε το 1887 και υποδέχθηκε τη νέα εικόνα της Θεοτόκου, αντίγραφο της παλαιάς, που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη. Τότε φτιάχτηκε και το τέμπλο, έργο του Ευσταθίου Προσαλέντη, καθώς και οι εικόνες του, έργα Χιοναδιτών αγιογράφων.

Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα, με τη δημιουργία νέας πτέρυγας κελλιών, ηγουμενείου, συνοδικού, βιβλιοθήκης, παρεκκλησίου του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Στους χώρους του λειτουργούν ακόμη το σύγχρονο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλούσιο σε κειμήλια από την Ι. Μονή και άλλους ναούς του νησιού, καθώς και το «Ναυτικό Μουσείο», με ομοιώματα πλοίων, κατασκευής – δωρεάς του κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα).

Είναι το μόνο επανδρωμένο μοναστήρι του νησιού, με 9 αδελφούς και 1 δόκιμο, ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ασπρογέρακας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights