Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Νοεμβρίου 2022

Έκδοση της Επτανησιακής Ιστορίας και διδασκαλία της στα σχολεία της Επτανήσου

Δεκτή η εισήγηση του επικεφαλής της “Επτανησιακής Αναγέννησης” κ. Γ. Καλούδη από την Επιτροπή Τουρισμού και Πολιτισμού του Π.Σ.Ι.Ν .

20-6-2013

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ-

Η  ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ του Γιώργου Καλούδη, η οποία έγινε χτες δεκτή από την Επιτροπή Τουρισμού και Πολιτισμού του Π.Σ.Ι.Ν.

Σε συνέχεια της  απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του κ. Ν. Αγαλλιανού και προς εκτέλεση αυτής, προτείνω να ορισθεί υπεύθυνος-Επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας για τη σύνταξη του Βιβλίου της Επτανησιακής Ιστορίας ο καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου κ. Θεόδωρος Παππάς, ο οποίος πέραν από το πλούσιο πρωτογενές συγγραφικό του έργο,(ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ με βάση μαρμάρινη επιγραφή, Ο φιλόγελως Αριστοφάνης, και πολλά άλλα)  κατέχει τη δυνατότητα της συνεργασίας, εποπτείας και συντονισμού καθόσον το 1999, εκδόθηκε, με πρωτοβουλία του Δήμου Κερκυραίων, το επιτυχημένο Βιβλίο της Ιστορίας της Κέρκυρας για να διδάσκεται στα σχολεία, με συντονισμό του κ. Παππά. Το βιβλίο αυτό είχε γίνει ανάρπαστο.

Πολλοί είναι οι σπουδαίοι ιστορικοί της Επτανήσου, με πρύτανη για τα γεγονότα μέχρι το 1887 και με πλήρη και εντυπωσιακή τεκμηρίωσή τους, τον Επτανήσιο-Ζακύνθιο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΙΩΤΗ, ο οποίος εξέδωσε τους 6 τόμους της Ιστορίας των Νησιών μας και την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΙΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ με χρηματοδοτήσεις ψηφισθείσες  από την Ιόνιο Βουλή και από τους Δήμους της Επτανήσου.

Ο κ. Θόδωρος Παππάς σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα μας εισηγηθεί την συγγραφική ομάδα και το προβλεπόμενο κόστος.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Δικηγόρος

Στον Άρειο Πάγο  & στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517

e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com,yorgoskaloudis@yahoo.com

20-6-2013

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Γιώργου Καλούδη ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ από τη Π.Ι.Ν. ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ κ. ΤΣΑΓΓΑΡΟΥΛΑΚΗ

Σε συνέχεια της εισήγησής μας που είχε κατατεθεί προ έτους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, προσθέτω τα εξής:

Οι Επτανήσιοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας. Και κυρίως για μία ιστορία που εδώ στα Επτάνησα άκμασε ένας προεξέχων, ένας υπερέχων πολιτισμός. Για να είναι όμως περήφανοι οι Επτανήσιοι για την ιστορία τους πρέπει να τη γνωρίζουν. Και είναι δεδομένο ότι υπάρχει άγνοια, μεγάλη άγνοια διότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα, χρηστικά και κυρίως προσιτά βιβλία για τον κάθε φιλομαθή, στο κάθε σχολείο και σε κάθε σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι οι δικηγόροι που χρειαζόμασταν για τα δικαστήρια και τη σύνταξη αγωγών τον Ιόνιο Αστικό Κώδικα, δεν μπορούσαμε όχι απλά να τον βρούμε και να τον αγοράσουμε αλλά ούτε να τον δανειστούμε!!!!!. Μέχρι που ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας πριν από λίγα χρόνια προχώρησε σε μία επιμελημένη και καλοδεμένη έκδοσή του, που έγινε επίσης ανάρπαστη και εξαντλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Επτανησίων αγνοεί τους καταστρεπτικούς βομβαρδισμούς του Σεπτέμβρη 1943 από τους Γερμανούς που κατέστρεψαν τις πόλεις του Αργοστολίου και της Κέρκυρας.

Γνωρίζοντας την ιστορία μας  μπορούμε με μεγαλύτερη ευκολία και με μεγάλη τεκμηρίωση και πειθώ να διεκδικούμε αυτά που μας πήραν, άλλα από το 1865 άλλα πρόσφατα.
Η εγκριθείσα μετ´ επαίνων  από το Πάντειο Πανεπιστήμιο διδακτορική διατριβή της κυρίας Τσαγγαρουλάκη:

1)Αποδεικνύει πόσο ακόμα και μέχρι σήμερα συναρπάζει η ιστορία των Επτανήσων και ο υπερέχων πολιτιστικός και πολιτικός βίος τους, τους συνέλληνες-συμπατριώτες, που οδηγεί διανοούμενους και πανεπιστήμια να τη μελετούν και να εντριβούν διδακτικά.

2)Διδάσκει πως η πρωτοπορία των Επτανησίων με την επονείδιστο αφομοίωση μετετράπη σε οπισθοπορεία.

3)Αναδεικνύει την απίστευτη λάμψη και υπεροχή μέχρι σήμερα του Επτανησιακού Πολιτισμού.

Η κ. Τσαγγουλάκη δεν διαθέτει τα χρήματα να εκδώσει η ίδια το βιβλίο της.

Η διάθεση  πίστωσης 10.000€ για να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σε όλα τα τυπογραφεία της Επτανήσου Πολιτείας να καταθέσουν μέσα σε 3 μήνες γραπτές προσφορές και στη συνέχεια μετά από αξιολόγηση των προσφορών να επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια η καλύτερη προσφορά, για να εκτυπωθεί το βιβλίο  είναι μία ελάχιστη συνεισφορά στην παιδεία της νέας γενιάς αλλά και στην επιμόρφωση και ποικιλότροπη  πνευματική, τουριστική προβολή των πανέμορφων και ιστορικών νησιών μας.

Θα είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο για τις βιβλιοθήκες των σχολείων μας και ένα ωραίο δώρο σε καλεσμένους -επισκέπτες της Νησιωτικής και Ιστορικότερης Περιφέρειάς μας.

Επιπρόσθετα: Δείχνει το πρόσωπο της Πνευματικής Πολιτικής Επτανήσου και αποτελεί μία απίστευτη πηγή γνώσεων, αλλά και δημιουργίας αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας, για εμάς τους Επτανήσιους.

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Δικηγόρος

Στον Άρειο Πάγο  & στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517

e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com,yorgoskaloudis@yahoo.com

Η εισήγηση αυτή έγινε χτες κατ΄ αρχήν δεκτή από την Επιτροπή Τουρισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και παραπέμφθηκε για τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΣΙΝ στο Αργοστόλι.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.