Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Der Spiegel: «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ

– Οι αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας αιτία για την αιφνιδιαστική αλλαγη στάσης του ΔΝΤ

– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πιστεύει πια ότι η Ελλάδα θα εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα

– Απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του χρέους ο Γιώργος Παπακωσταντίνου

– Το ”προφητικό” δημοσίευμα του Economist

Απότομη στροφή 180 μοιρών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel,πιέζει τώρα πια για ταχύτατη αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

”Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, με ”κούρεμα” του χρέους και παράλληλα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και μείωση των τοκοχρεολυσίων” είναι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του ΔΝΤ.

Με τις λύσεις που προτείνει το ΔΝΤ, αυτομάτως, ως πρώτη συνέπεια οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, δηλαδή θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους που θα ισούται με το ύψος της αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να αρχίσει συνομιλίες με τους δανειστές-κατόχους ομολόγων και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Σύμφωνα με διαρροές το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει ακόμα τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να μην δημιουργήσει μεγαλύτερα πρόβληματα στην Πορτογαλία που βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των αγορών.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε απολύτως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires.

”Δεν είμαι ο μόνος” που απορρίπτει την ιδέα αυτή, είπε ο Υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg ενώπιον δημοσιογράφων.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights