Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Ιανουαρίου 2023

Απάντηση του Σωτήρη Σκιαδαρέση για το παρεμπόριο

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κων/νου Δερλερέ

Σας εγγυόμαστε ότι το παραεμπόριο στην Λευκάδα  φέτος το καλοκαίρι με την βοήθεια της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του δημοτικού αστυνομικού και Προέδρου του σωματείου ΟΤΑ Λευκάδας, κ. Κων/νου Δερλερέ, την οποία οφείλω να ομολογήσω ότι διάβασα με μεγάλη έκπληξη και απορία,  αισθάνομαι την ανάγκη να αποσαφηνίσω κάποια πράγματα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Γιατί δεν προσκλήθηκε η Δημοτική Αστυνομία στην συνάντηση για το παρεμπόριο;

Στην παρατήρηση του κ. Δερλερέ αναφορικά με την συνάντηση που οργάνωσε το Επιμελητήριο για την πάταξη του παρεμπορίου στις 21/5/2013, ότι δηλαδή δεν προσκλήθηκε εκπρόσωπος της Δημοτικής Αστυνομίας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:  Ο φορέας μας αγωνιώντας για την πάταξη του παρεμπορίου στο Νομό Λευκάδας οργάνωσε την παραπάνω συνάντηση και προσκάλεσε σε αυτήν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Στέφανο Κομνηνό, τον υπεύθυνο του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, Αντιστράτηγο ε.α. κ. Δημήτριο Μπουλούκο, καθώς τους ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. Για το λόγο αυτό στις 17/5/2013 και με το υπ. αριθμ. 1576 έγγραφο μας καλούσαμε μεταξύ άλλων τον Δήμαρχο Λευκάδας, κ. Κωνσταντίνο Αραβανή, όπως και τον Αντιδήμαρχο, κ. Στέλιο Ρόκκο, να παραστούν σε αυτή τη συνάντηση.

Παρόλα αυτά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Ρόκκος με τη γραμματέα του Επιμελητηρίου της δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να παραστούν στην παραπάνω συνάντηση, καθώς η πρόσκληση έπρεπε να σταλεί πολύ ενωρίτερα. Η πρόσκληση εστάλη 4 μέρες πριν την συνάντηση δεδομένου ότι η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου στη Λευκάδα οριστικοποιήθηκε μόλις εκείνη τη μέρα. Κατά συνέπεια, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, ο κ. Ελευθέριος Αραβανής (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας) επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή από τον Δήμαρχο, καθώς ο τελευταίος εκτέθηκε μπροστά στον κ. Κομνηνό (τον οποίο συνάντησε στα πλαίσια του εορτασμού της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα) και όχι επειδή πραγματικά σκόπευαν να υπάρχει εκπροσώπηση του Δήμου Λευκάδας στη σύσκεψη.

Αναφορικά με την παρατήρηση του κ. Δερλερέ ότι το Επιμελητήριο απηύθυνε πρόσκληση τόσο στον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, κ. Βερύκιο, όσο και στην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Λευκάδας, κ. Πολίτη, πρέπει να επισημάνουμε ότι η πρόσκληση στην κ. Πολίτη στάλθηκε μετά από υπόδειξη του ίδιου του κ. Βερυκίου. Εμείς από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι καλέσαμε αποκλειστικά τους επικεφαλής των υπηρεσιών, οι οποίοι λογοδοτούν έναντι αυτών που τους έχουν εκλέξει και έχουν επιφορτιστεί να ελέγχουν το υπαλληλικό προσωπικό των υπηρεσιών, στις οποίες προΐστανται. Με αυτό το σκεπτικό προσκλήθηκε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας, οι οποίοι όπως μας δήλωσε ο κ. Ρόκκος δεν επρόκειτο να παρουσιαστούν στην συνάντηση, θα μπορούσαν όμως να ζητήσουν από το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας να τους εκπροσωπήσει σε αυτή –εφόσον αυτοί είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την πάταξη του παρεμπορίου σύμφωνα με τον κ. Δερλερέ –  πράγμα που ωστόσο δεν έπραξαν……… Κατά συνέπεια, ο κ. Δερλερές θα πρέπει να αναζητήσεις τις ευθύνες για την απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας από τη σύσκεψη όχι από το Επιμελητήριο, αλλά από τους ίδιους τους Προϊσταμένους του!

Παράγει έργο η Δημοτική Αστυνομία;

Ο δημοτικός αστυνομικός ανέφερε ότι «η δημοτική αστυνομία έδωσε λύση σε κάποια από τα προβλήματα του παρεμπορίου», καθώς και πως «η δραστηριότητα της είναι έντονη (στο πεζόδρομο και στην Άγγελου Σικελιανού)». Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το παρεμπόριο ανθεί όχι μόνο στον πεζόδρομο και στην Άγγελου Σικελιανού, αλλά και στη Νικιάνα, στο Νυδρί, στα Σύβοτα, στην Βασιλική, στον Άγιο Νικήτα και στο Μεγανήσι.  Εξάλλου Λευκάδα δεν είναι μόνο η πόλη, αλλά ολόκληρος ο Νομός…. Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου του Αγίου Νικήτα μας έχουν καταγγείλει ότι κινδυνεύει ακόμα και η σωματική ακεραιότητα των επαγγελματιών από τους παράνομους μικροπωλητές, όταν οι πρώτοι τους ζητούν να απομακρυνθούν μπροστά από τα καταστήματά τους.

Στη συνέντευξή του ο κ. Δερλερές προσθέτει επίσης πως «αυτό που μπορώ να πω ότι σε επίπεδο κατασχέσεων υπάρχουν τα αρχεία της υπηρεσίας μου και θα μπορούσε κάλλιστα ο κάθε ενδιαφερόμενος να ζητήσει τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών για να διαπιστώσει ότι πραγματικά υπάρχει λειτουργία».

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο δημοτικός αστυνομικός και τα οποία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ο φορέας μας τα έχει ζητήσει, αλλά η Δημοτική Αστυνομία δεν μας τα έδωσε!!! Πιο συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο με το υπ. αριθμ. 2040/27-8-2012 έγγραφό του προς την Δημοτική Αστυνομία Λευκάδας ζητούσε να πληροφορηθεί για τον αριθμό των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Δημοτική Αστυνομία και τις βεβαιώσεις των παραβάσεων που εκδόθηκαν καθώς επίσης και για τον αριθμό των κατασχέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2012 και μέχρι την ημέρα που σας αποστείλαμε το αίτημα. Ζητήσαμε, επίσης, να μας γνωστοποιηθεί σε πόσες περιπτώσεις η Δημοτική Αστυνομία ζήτησε την συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας και του Λιμεναρχείου σχετικά με το θέμα αυτό και το κατά πόσο οι προαναφερθείσες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν.

Το Επιμελητήριο ως ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών που θίγονται από το παρεμπόριο, αυτών που βλέπουν το τζίρο τους να εκμηδενίζεται, ζήτησε ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Παρόλα αυτά η απάντηση της Δημοτικής Αστυνομίας (αρ. πρωτ. 24233/7-9-2012) ανέφερε ότι η Δημοτική Αστυνομία «σε συνεργασία με το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ προέβη σε τακτικούς ελέγχους μικροπωλητών. Τα παράνομα προϊόντα κατασχέθηκαν και φυλάσσονται σε αποθήκες του Δήμου. Η συνεργασία με την Λιμενική Αστυνομία και την ΕΛ.ΑΣ ήταν θετική». Αν δεν απατώμαι, η παραπάνω απάντηση είναι γενικόλογη και δεν δίνει απολύτως κανένα από τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η συγκεκριμένη υπηρεσία και τα οποία εμείς ζητήσαμε, εκτός πια κι αν το Επιμελητήριο, ο φορέας δηλαδή που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις, δεν έχει έννομο συμφέρον να αιτηθεί τη χορήγηση αυτών που μπορεί να πληροφορηθούν ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ σε μια σύσκεψη οι συμμετέχοντες……..

Είναι αστεία η πρόταση του Επιμελητηρίου;

Μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λευκάδας το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του παρεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης απέστειλε έγγραφο στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπυρίδωνα Σπύρου με παράλληλη κοινοποίηση σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, Δήμο, Αστυνομική Διεύθυνση, Λιμεναρχείο και Εμπορικοί Σύλλογοι). Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι «η πάταξη του παρεμπορίου είναι αυστηρά κοινή υπόθεση των Αρχών της πόλης» και προτείνει «τον ορισμό τοπικού συντονιστή και τη συγκρότηση κλιμακίων (ΚΕΛΑΥΕ), τα οποία με τη συμμετοχή της Δημοτικής, της Ελληνικής και της Λιμενικής Αστυνομίας καθημερινά θα ενεργούν ελέγχους προκειμένου να ανατραπεί η δραστηριότητα μικροπωλητών». Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι στην επιτροπή ΚΕΛΑΥΕ  μπορεί να ενταχθεί  οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος και περιττεύει να ειπωθεί ότι στο έγγραφο του Υπουργείου προτείνεται αυτό που εδώ και 1 ½ χρόνο το Επιμελητήριό μας επιδιώκει.

Διερωτώμαστε, ωστόσο, αν πρέπει να απαιτείται έγγραφο του Υπουργείου, για να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών προκειμένου να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Το Επιμελητήριο μας γίνεται καθημερινά δέκτης εντονότατων παραπόνων από την πλευρά των καταστηματαρχών όχι μόνο της πόλης της Λευκάδας. Η κατάσταση στη Νικιάνα, στο Νυδρί, στα Σύβοτα, στη Βασιλική, στον Άγιο Νικήτα είναι έκρυθμη κατά τη θερινή περίοδο. Η τακτική των υπευθύνων για το θέμα των αρμοδίων υπηρεσιών είναι πάγια: μεταθέτει η μια τις ευθύνες στην άλλη.

Όμως, το πρόβλημα διαιωνίζεται. Τα κέρδη των καταστηματαρχών μειώνονται, τα καταστήματα απειλούνται με λουκέτο, οι υπάλληλοι απολύονται, προσβάλλεται η αισθητική του χώρου που δραστηριοποιούνται οι μικροπωλητές, ελλοχεύει ο κίνδυνος της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών από τα αμφίβολης ποιότητας προϊόντα.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας στα πλαίσια που του παρέχει ο Νόμος έχει πράξει τα πάντα: κάλεσε κατ’ επανάληψη τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συζήτηση για το θέμα κι όταν έγινε σαφές ότι λύση δεν μπορεί να βρεθεί απευθύνθηκε ακόμη και στον Εισαγγελέα Λευκάδας τον Αύγουστο του 2012.

Στη συνέντευξή του ο δημοτικός αστυνομικός αναφέρει ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο η πρόταση του Επιμελητηρίου να αναλάβει την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στο Νομό Λευκάδας κινείται στα όρια του αστείου. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι γνωρίζουμε πως με την ισχύουσα νομοθεσία δεν νομιμοποιούμαστε να πράξουμε κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς έχουμε ζητήσει και συνεχίζουμε να ζητάμε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και  να μας δοθεί η  αρμοδιότητα αυτή. Αν μας παραχωρηθεί, το μόνο βέβαιο είναι πως εντός λίγων εβδομάδων το θέμα θα διευθετηθεί, όπως εξάλλου έχει συμβεί σε άλλες περιοχές στις οποίες ωστόσο υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του Δήμου.

Κλείνοντας  θέλουμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις  ότι η ανοχή μας στο θέμα του παραεμπορίου έχει εξαντληθεί και ανεξάρτητα με το  αν θα  βοηθήσει ή όχι ο Δήμος,  αυτό που σας εγγυώμαστε  είναι  ότι το παραεμπόριο στην Λευκάδα  φέτος το καλοκαίρι με την βοήθεια της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights