Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Αυγούστου 2020

Αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος του 2010

Στο 10,6% φέρεται να ανήλθε το έλλειμμα για το 2010, ενώ την ίδια στιγμή, περισσότερο από 3 δις ευρώ είναι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι 234 φορείς του δημοσίου δεν απέστειλαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον Φεβρουάριο.

Στο 10,6% φέρεται να ανήλθε το έλλειμμα για το 2010 όπως αναφέρεται στα στοιχεία που απέστειλε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που απέστειλε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται στο 10,6%, όταν ο αρχικός στόχος ήταν 9,5% του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος φαίνεται πως οδηγεί σε νέα μέτρα, ώστε να καλυφθεί η απόκλιση από τον αρχικό στόχο, ύψους 1,1%. Η εν λόγω διαφορά οφείλεται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο υψηλότερου του προβλεπόμενου ελλείμματος του ευρύτερου δημόσιου, αλλά και στην ύφεση.

Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο ανήλθε στα 3,061 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε έλλειμμα 3,286 δισ. ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα εμφάνισαν πλεόνασμα 174 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ ενώ έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σύνολο των υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου στο τέλος Ιανουαρίου ανέρχονταν σε 4,062 δισ. ευρώ έναντι 4,961 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβρη του 2010. Από τις υποχρεώσεις αυτές τα 1,474 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέη νοσοκομείων, τα 2,090 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 329 εκατ. σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 167,8 εκατ. ευρώ σε λοιπά νομικά πρόσωπα. Επιπλέον το σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών των υπουργείων και περιφερειών στο τέλος του Ιανουαρίου ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ έναντι 866 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 234 φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, δεν απέστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οικονομικά τους στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με διακοπή της επιχορήγησης που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Αν οι φορείς αυτοί δεν καταβάλλουν τα στοιχεία τους έως τις 12 Απριλίου θα δεσμευθεί το 50% της επιχορήγησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο συνεδρίου στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Δεν είμαι ο μόνος» που απορρίπτει την ιδέα αυτή, είπε ο Υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «υπάρχει κάποια υστέρηση στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2011», αλλά σημείωσε ότι «η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από το στόχο». «Οποιαδήποτε ενδεχόμενη δημοσιονομική απόκλιση θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών», τόνισε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα στο τέλος του μήνα». Μάλιστα, ο υπουργός οικονομικών υποστήριξε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο η μείωση να είναι μικρότερη, χάρη στην ταχεία αύξηση των εξαγωγών. «Γνωρίζουμε ότι η ύφεση ήταν πέρυσι βαθύτερη από αυτή που νομίζαμε», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής: Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, γιατροί του ΕΣΥ, διαιτητές, δημοσιογράφοι

Διάτρητα πόθεν έσχες από γιατρούς, δημάρχους, περιφερειάρχες, άλλους δημοσίους λειτουργούς ακόμα και διαιτητές εντόπισε η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *