Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Και στο Μεγανήσι “οι κάτοικοι αισθάνονται, όσον αφορά τις υποδομές Υγείας, απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι”

Το Μεγανήσι έχει κι αυτό θέμα με τις ελλειπείς υποδομές στην Υγεία μαζί με τα υπόλοιπα μικρά και δυσπρόσιτα νησιά του Ιονίου

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο η Αντιπεριφερειάρχης Νησιωτικής Πολιτικής και Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ.  Σμαράγδα Σαρδελή επικροτεί μεν «την ανακοίνωση πρόσληψης μονίμων Ιατρών καθώς και την αναζήτηση κινήτρων ώστε να καλυφθούν και οι «άγονες» θέσεις αγροτικών γιατρών στα νησιά του Αιγαίου», αλλά ταυτόχρονα θέτει και το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης, καθώς «θα πρέπει άμεσα να γίνει το ίδιο και για τα νησιά του Ιονίου. «Οι κάτοικοι της Ιθάκης και των υπόλοιπων δυσπρόσιτων νησιών του Ιονίου (Διαπόντια, Παξοί, Καστός, Κάλαμος, Μεγανήσι) αισθάνονται, όσον αφορά τις υποδομές Υγείας, απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι.  Η σημερινή κατάσταση μόνο ανασφάλεια δημιουργεί και ωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη των νησιών» αναφέρει στην επιστολή της, την οποία μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω:

Προς:

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Υπουργό Υγείας

Κοιν/ση:

κ. Μάριο Σαλμά, Αναπλ/τή Υπουργό Υγείας
κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, Διοικητή 6ης ΥΠΕ
κ. Δημήτριο Αυγουστάτο, Διοικητή Γ.Ν.Κεφ/νίας
κ. Γεώργιο Παξινό, Διευθυντή Κ.Υ.Ιθάκης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας θέσω τα εξής:

Επικροτώ την ανακοίνωση πρόσληψης μονίμων Ιατρών καθώς και την αναζήτηση κινήτρων ώστε να καλυφθούν και οι «άγονες» θέσεις αγροτικών γιατρών στα νησιά του Αιγαίου. Το κενό στην ανακοίνωση, όσον αφορά αντίστοιχα μέτρα και για το Ιόνιο ελπίζουμε να καλυφθεί άμεσα – οι κάτοικοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία αποτελείται και αυτή εξ΄ολοκλήρου από νησιά,  και ειδικότερα οι κάτοικοι των μικρότερων νησιών της, απαιτούν ισάξια και ισότιμη μεταχείριση.

Έχω εκθέσει αρκετές φορές, τηλεφωνικά και εγγράφως (επιστολή μου από 15/5/2013), στο Υπουργείο σας και στην 6η ΥΠΕ τα χρονίζοντα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ιθάκης αλλά και των άλλων Μικρών Νησιών της Π.Ι.Ν. με τα οποία ασχολήθηκα ιδιαιτέρως κατά τη θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών Π.Ι.Ν..

Ειδικότερα για την Ιθάκη εκτός από τις επιβεβλημένες και επείγουσες ανάγκες που σας έχουν ήδη επισημανθεί ζητάμε αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης με κάλυψη απαραίτητων ειδικοτήτων όπως Χειρούργου, Γυναικολόγου, Ορθοπεδικού και Ακτινολόγου. Ακόμη θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα λειτουργίας συστήματος αιμοκάθαρσης. Σας αναφέρω ότι όπως και στην Ικαρία, είχε γίνει στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης δωρεά μηχανήματος αιμοκάθαρσης το οποίο όμως παραχωρήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας. Έτσι οι Ιθακήσιοι και οι επισκέπτες νεφροπαθείς  αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Κεφαλονιά για αιμοκάθαρση.

Οι κάτοικοι της Ιθάκης και των υπόλοιπων δυσπρόσιτων νησιών του Ιονίου (Διαπόντια, Παξοί, Καστός, Κάλαμος, Μεγανήσι) αισθάνονται, όσον αφορά τις υποδομές Υγείας, απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι.  Η σημερινή κατάσταση μόνο ανασφάλεια δημιουργεί και ωθεί τους κατοίκους στην εγκατάλειψη των νησιών.

Ελπίζουμε στην δική σας παρέμβαση και στήριξη, αναμένουμε τις ενέργειές σας έτσι ώστε οι προτάσεις για τα Μικρά Νησιά του Ιονίου να προωθηθούν άμεσα.

Σας ευχαριστώ

Με  τιμή

Σμαράγδα Σαρδελή

Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ι.Ν. – Π.Ε.Ιθάκης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *