Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

Aγώνας για δωρεάν δημόσιες δομές

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο συνέδριό της, στα Γιάννενα, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ζητήσει την πλήρη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων, στην οποία περιλαμβάνονται και βασικές δομές (όπως παιδικοί σταθμοί και «Βοήθεια στο Σπίτι») που απειλούνται με κατάρρευση.  Αντίθετα, συντάχθηκε με την κυβερνητική άποψη, όπως εκφράστηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, ότι δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, καλούμε τους εργαζόμενους των Δήμων και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, που έχουν ανάγκη όλων αυτών των υπηρεσιών, ενιαία και συντονισμένα να οργανώσουν την πάλη για να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Διεκδικούμε επείγοντα μέτρα για:

Οχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.

Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Οχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων.     Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.

Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.

Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, στις ΑΠΕ – στην Ενέργεια γενικά – σε Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, Αθληση, στον Πολιτισμό.

Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.

Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, κλπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία».

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

H Εταιρεία Λευκαδίτικων Μελετών παρουσιάζει το έργο του Χρήστου Σολδάτου

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ              ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ      Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών                         ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Αθήνα  18 Φεβρουαρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Η Εταιρεία   Λευκαδικών […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *