Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Για τον Προϋπολογισμό 2011 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

 

 

Η περίληψη της ομιλίας του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων της 31-3-2011.

      Η ανάγκη να πληρωθούν το προσωπικό, πολλές  οφειλές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και του κράτους  από το 2010 ή και πριν το 2010 και λειτουργικές δαπάνες δεν δικαιολογεί το φαινόμενο να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  μέσα σε 18 ώρες(συμπεριλαμβανομένης και της νύχτας) από τη σύνταξή του και τη παράδοσή του στους Περιφερειακούς Συμβούλους.

  Ο χρόνος δεν επαρκούσε  όχι για τη μελέτη του, όπως επιβάλλει η δημοκρατική διαδικασία, αλλά ούτε καν  για την ανάγνωσή του. Είναι προσβολή για το όργανο. Μπορούσε εύκολα να’ χε παραδοθεί μία εβδομάδα πιο πριν, αλλά ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκούρτης έκανε ταξιδάκι στο Λονδίνο.

     Από την λεγόμενη  «απογραφή» προέκυψαν δύο συγκλονιστικά στοιχεία, τα οποία με τρόμαξαν και προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον.:

1.Το πρώτο είναι ότι για 16 χρόνια οι Νομαρχίες λειτουργούσαν χωρίς διπλογραφικό σύστημα στις οικονομικές υπηρεσίες, ενώ στο Δήμο Κερκυραίων λειτουργούσε από το 2000, και με έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές που παρουσιαζόνταν σε δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου. Απίστευτο. Έτσι εξηγούνται πολλά.

2.Το δεύτερο είναι ότι  αυτό που ήλθε για ψήφιση δεν είναι απογραφή. Είναι απίστευτο που οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Ζακύνθου, Κεφαλληνίας κ Ιθάκης, Λευκάδας και Κέρκυρας δεν είχαν και δεν παρέδωσαν περιουσιολόγιο και τη πραγματική κατάσταση απαιτήσεων και χρεών. Τι είδους απογραφή είναι αυτή, όταν π.χ.δεν αναγράφονται τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα κλπ; Π.χ.Η Βίλλα Ρόσσα, ακίνητο που περιέρχεται στη Περιφέρεια, δεν είναι στην απογραφή.. Το 1998 «το δώσε ο Δρύς στον Παγκράτη» και για 13 χρόνια, επί Μαχειμάρη και Πουλημένου, δεν έγινε απολύτως τίποτα και έχει καταρρεύσει, αυτό το πανέμορφο και ιστορικό κτίριο. Είναι απίστευτο που οι Νομαρχίες λειτουργούσαν έτσι πλημμελώς και δεν είχαν ούτε μία σελίδα με τη περιουσία τους να παραδώσουν. Απίστευτο. Επίσης είναι πλασματική όσον αφορά τα χρέη.

      Όλοι οι Προϋπολογισμοί εμπεριέχουν το πλασματικό. Εδώ όμως υπάρχει μεγάλη πλασματικότητα, ειδικά όσον αφορά τα  χρέη που υπήρχαν την 1-1-2011.

   Δεν είναι καταγεγραμμένες όλες οι οφειλές, δεν είναι καταγεγραμμένα όλα τα χρέη που παραλαμβάνει η Περιφέρεια από τις νομαρχίες.

  Είναι ανακριβή τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Και το ερώτημα είναι, γιατί; Από ανεπάρκεια των πολιτικών υπευθύνων ή  από προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών;

Δεν διεκδικούν  η εκτελεστική εξουσία της Περιφέρειας  και ο Περιφερειάρχης ούτε την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ούτε αυτά που μας ανήκουν. Λειτουργούν χαλαρά προς τη κυβέρνηση και το κράτος.

Το κονδύλι των 800.000 ευρώ για περιφερειακές δράσεις   είναι αστείο, έπρεπε να’ ναι τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ για τις αναγκαίες δράσεις συνοχής στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, στις πολιτιστικές, αθλητικές ανταλλαγές και δράσεις. Τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση από τους ΚΑΠ είναι αστεία.

   Όπως οι Δήμοι έχουν κάθε δίμηνο κάποια σταθερά έσοδα από τα δημοτικά τέλη, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έτσι πρέπει να’ χουμε και εμείς ως Περιφέρεια.

  Τα νησιά μας είναι πλούσια, απλά ληστεύει τους πόρους μας το αθηνοκεντρικό κράτος.

    Να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό και να διεκδικήσουμε, από αυτά που παράγουμε και μας ανήκουν:

1. Από τα 25εκ ευρώ ετήσια καθαρά κέρδη του Αεροδρομίου της Κέρκυρας, το 40%,δηλ.10εκ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσοστό να δοθεί στο Δήμο Κερκυραίων.

Αντίστοιχα ποσοστά να δοθούν στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στους Δήμους Λευκαδίων, Κεφαλλήνων και Ζακυνθίων και από τα Αεροδρόμια Ακτίου, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.

2. Από τα 3 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη του Λιμένα της Κέρκυρας, 1εκ. ευρώ στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και 1 εκ. ευρώ στον Δήμο Κερκυραίων.

Αντίστοιχα ποσοστά να δοθούν στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στους Δήμους Λευκαδίων, Κεφαλλήνων και Ζακυνθίων από τα Λιμάνια  Λευκάδας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου,

 αντί να πηγαίνουν στα σκοτεινά ταμεία του αθηνοκεντρικού κράτους.

3.Το 80% από τα τέλη κυκλοφορίας, για να  συντηρηθεί και κατασκευασθεί το οδικό δίκτυο των νησιών μας, όπως εναγωνίως αναζητούν οι ανάγκες του τουρισμού.

   4. Αφού η παιδεία είναι κρατική λειτουργία, το ίδιο το κράτος να αναλαμβάνει να πληρώνει τις μεταφορές των μαθητών.

Να μην εγγραφεί στον Προϋπολογισμό η οφειλή  της κυβέρνησης των 11 εκατομμυρίων ευρώ για τις μεταφορές των μαθητών στα νησιά του Ιονίου. Η εγγραφή στον προϋπολογισμό σημαίνει και νομική υποχρέωση της περιφέρειας και παραπλάνηση του λαού π.χ. Οι μαθητές και οι γονείς ήλθαν διαμαρτυρόμενοι και έκαναν κατάληψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο αντί να πάνε και να κάνουν κατάληψη στους κυρίους υπαίτιους, δηλ. στη κυρία Γκερέκου που είναι κυβερνητική βουλευτής και πρώην υπουργός και στον κ. Αποστολόπουλο, στη Πάτρα, αφού η κ. Γκερέκου και οι κ.κ. Μαργέλης, Μοσχόπουλος και Βαρβαρίγος μολονότι είναι Επτανήσιοι βουλευτές ψήφισαν το κακό των Επτανήσων και των νησιών μας, να γίνουμε ασήμαντα νησάκια της Πάτρας, εξαρτώμενοι όλο και περισσότερο  από εκεί και από την Αθήνα.   

   4.Κονδύλι  2 εκ. ευρώ για τις δράσεις συνοχής της νησιωτικής μας Περιφέρειας, με πρώτες τις Πολιτιστικές Ανταλλαγές-Συναυλίες στις 21 Μάη 2011:

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος στη  Κέρκυρα,

Η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας στο Αργοστόλι,

Η  Χορωδία της Λευκάδας στη Ζάκυνθο και

Η Δημοτική Χορωδία του Αργοστολίου στη Λευκάδα.

2. Αθλητικά τουρνουά σε όλα τα νησιά το 3ο δεκαήμερο του Μάη 2011 και

 3. Συμμετοχή στους αγώνες των Νησιών της Ευρώπης(Κανάριοι Νήσοι, Βαλεαρίδες Νήσοι, Αζόρες Νήσοι, Σαρδηνία, Κορσική, Σικελία, Κρήτη) που διεξάγονται κάθε χρόνο τέλη Μάη, ηλικίες 15-16 ετών, σε ένα νησί της Ευρώπης. Με ασήμαντο οικονομικό κόστος, αυτό των εισιτηρίων μεταφοράς, κερδίζουμε μία τεράστια προβολή και διαφήμιση αλλά και μία μεγάλη εμπειρία για τη νεολαία των Επτανήσων.

  Η  ανοχή μας  για το κατεπείγον δίδεται για να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα η Περιφέρειά μας, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, τα οδοιπορικά των μετακινούμενων περιφερειακών συμβούλων και άλλες επείγουσες ανάγκες.

 Και με τον όρο της ριζικής αναμόρφωσης μέσα σε ένα δίμηνο.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights