Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Αυγούστου 2022

Ένας “ολιγάρχης” στο Σκορπιό (του Νίκου Κονιδάρη)

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε το σκηνικό που στήθηκε γύρω από την “αγορά” του Σκορπιού από τον Ρώσο “ολιγάρχη”. Ένα σκηνικό που γεννάει σκέψεις και ερωτηματικά αν δηλ.  θα έχει θετική  η αρνητική επίδραση στο Μεγανήσι.

Κι’ αυτό γιατί  μεταξύ των άλλων ο Σκορπιός ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μεγανησίου ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει και να ελέγξει τις τυχόν μεταβολές που θα επιχειρηθούν στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Μεταβολές που μπορούν να κρίνουν το μέλλον όλης της περιοχής  και του Μεγανησιού.

Κατά πρώτον θεωρούμε επιβεβλημένο να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Μεγάλο Έλληνα Αριστοτέλη  Ωνάση, για ότι  προσέφερε στην πατρίδα του την Ελλάδα και ειδικότερα την Λευκάδα. Έναν Έλληνα που “έδωσε” στην πατρίδα του και δεν “πήρε”, ούτε ζήτησε. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης  αλλά και η πάλαι ποτέ κραταιά Ολυμπιακή Αεροπορία είναι μερικά δείγματα αυτής της δοτικότητάς του.

Όσο για τον Σκορπιό αφού τον “κέντησε” με σεβασμό και ευαισθησία, ένα νησί μαργαριτάρι της θάλασσας, τον κατέστησε παγκόσμιο πόλο έλξης διασημοτήτων, της τέχνης, του πολιτισμού, της πολιτικής, των επιχειρήσεων. Ονόματα πολλά, Τσώρτσιλ, Κάλλας, Νουρέγιεφ  κι’ άλλες προσωπικότητες φιλοξενήθηκαν στο νησί και η λάμψη τους προσέλκυσε κόσμο που ανακάλυψε τις ομορφιές των νησιών της Λευκάδας.

Το δίπολο Σκορπιός-Ωνάσης εξελίχθηκε σε μύθο που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Λευκάδας και την προκοπή των Λευκαδιτών.

Το μεγαλείο του ανδρός  εκφράσθηκε για τελευταία φορά στην διαθήκη του.

Κληροδότησε το μισό της αμύθητης περιουσίας του στην Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν  κοινωνικές  ανάγκες της, στον πολιτισμό, την υγεία, την παιδεία.

Για τον Σκορπιό όρισε ότι αν οι κληρονόμοι του δεν μπορούν η δεν θέλουν να τον συντηρήσουν να περιέλθει στο κοινωνικό σύνολο που εκφράζεται στο πρόσωπο των παιδιών των υπαλλήλων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Δυστυχώς η εν ζωή τελευταία κληρονόμος του, η οποία  αποκόπηκε από κάθε τι Ελληνικό, δεν αρκέστηκε στα πλούτη που κληρονόμησε ανέξοδα και άκοπα και, χωρίς να σεβαστεί την  βούληση του διαθέτη  πρόγονού της,  παράκαμψε τον όρο της διαθήκης και πούλησε τον Σκορπιό, ποιος ξέρει με τι νομικά τερτίπια.

Η εκποίηση συνοδεύτηκε από μια επικοινωνιακή καταιγίδα όπου πρωτοστάτησαν τα αδηφάγα ΜΜΕ και στην οποία “τσιμπήσαμε” πολλοί από εμάς  για διάφορους λόγους. Άλλοι βρήκαμε την ευκαιρία της ανέξοδης προβολής μας, άλλοι σκεφτήκαμε το συμφέρον μας, άλλοι εντυπωσιαστήκαμε από την διαφαινόμενη γκλαμουριά και άλλοι σφυρίξαμε αδιάφορα. Οι Αρχές αρκέσθηκαν στην ανέξοδη προβολή τους.

Το ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης και ο λόγος της αγοράς του νησιού, ποιες οι προθέσεις του για τυχόν αξιοποίηση του, αν εφαρμόσθηκαν στην διαδικασία αγοροπωλησίας οι κείμενοι νόμοι και τέλος αν έγινε σεβαστή η βούληση του Ωνάση όπως εκφράσθηκε στην διαθήκη του πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Το λέμε αυτό γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Λευκάδα ωφελήθηκε από τον μύθο του ονόματος Ωνάσης, που εγκαταστάθηκε στον Σκορπιό και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μια 23χρονη που της έκανε δώρο το νησί  ο μπαμπάς της. Αυτές είναι ψευτογκλαμουριές για τα μεσημεριανά τηλεοπτικά.

Μόνο αν συντηρηθεί ο “μύθος” η ωφέλεια θα συνεχισθεί.

Και για να μην παρεξηγηθούμε και χαρακτηρισθούμε “αντιδραστικοί” υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη ενός τόπου είναι συνυφασμένη με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όταν λοιπόν το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας είναι μοναδικό και αποτελεί το μεγάλο κεφάλαιο της τουριστικής ανάπτυξής τους κάθε καταστροφή του θα  μειώσει την αξία του. Ο τόπος μας πρέπει να προστατευθεί για να μπορεί να θρέψει και τις επόμενες γενιές. Ας θυμηθούμε λοιπόν και την έννοια της λέξης φιλότιμο, που στις μέρες μας έχει χαθεί και ας μην ξεπουλήσουμε τον τόπο μας.

Επειδή τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει οι “ολιγάρχες”, όπου επένδυσαν τουριστικά, δεν είναι ενθαρρυντικά ( είδε Μαυροβούνιο-Montenegro) ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη για τις πραγματικές προθέσεις τους και οι αρμόδιοι (Δήμος –Κράτος), εκτός από το καλωσόρισμα, ας τονίσουν ότι θα ασκήσουν τις θεσμικές τους εξουσίες και θα προστατεύσουν τα νησιά μας από κάθε βλαπτική μεταβολή που τυχόν θα επιχειρηθεί.

Και μέσα σ’ όλα αυτά μας προέκυψε και ο κ. Κ. Αραβανής Δήμαρχος Λευκάδος ως μη όφειλε. Και ενώ το πρωτόκολλο επιβάλλει ο Δημοτικός Άρχοντας ενός τόπου να δέχεται στο Δημαρχείο ακόμη και του Πολιτειακούς Άρχοντες σε ένδειξη τιμής προς τον τόπο, εκτός εξαιρετικών γεγονότων, ο κ. Αραβανής δεν δίστασε να παρακάμψει  τον Δήμαρχο Μεγανησίου, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει διοικητικά ο Σκορπιός και πήγε στο νησί  και  υποδέχθηκε τους νέους ιδιοκτήτες. Ευτέλισε έτσι τον θεσμό του Δημοτικού Άρχοντα αντιστρέφοντας την τάξη. Δεν νομίζουμε ότι αποτελεί εξαιρετικό γεγονός η άφιξη των νέων ιδιοκτητών του Σκορπιού.  Αλήθεια γιατί το έκανε, μόνο για την προβολή του; Δεν είναι βέβαια  η πρώτη φορά που η συμπεριφορά του απέναντι στο Μεγανήσι είναι απαράδεκτη ακόμα και ύποπτη.

Κύριε Δήμαρχε Μεγανησίου νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποκαταστήσετε την χαμένη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αντιδράσετε στην προσβλητική για το Μεγανήσι και σας προσωπικά συμπεριφορά του κ. Αραβανή. Γνωρίζουμε την εξάρτηση του Δήμου μας από τις κάθε άλλο αθώες Υπηρεσίες του κ. Αραβανή αλλά το αντάλλαγμα που πληρώνουμε είναι μεγάλο και πολλές φορές  επιζήμιο για το νησί μας και δεν πάει άλλο.

Σ’ ότι αφορά τους νέους ιδιοκτήτες του Σκορπιού, καλώς δεν πήγατε στην υποδοχή τους και πιστεύουμε ότι, αν σας επισκεφθούν στο Δημαρχείο, αφού τους καλωσορίσετε, όπως επιβάλλουν οι παραδόσεις μας, να τους υπενθυμίσετε  την θεσμική αρμοδιότητα του Δήμου, όπως οι νόμοι ορίζουν και οτι σκοπεύετε να την ασκήσετε. Περιμένουμε την τοποθέτησή σας.

01-06-13                                                   ΝΙΚΟΣ  ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Σχετικά

14-04-2010: Προτάσεις Νίκου Β. Κονιδάρη να προχωρήσει η πολεοδόμηση Κατωμερίου-Βαθέως

09-04-2010: Επιστολή από τον Νίκο Β. Κονιδάρη για την Κτηματολογική και πολεοδομική μελέτη οικισμών Βαθέος και Κατωμερίου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

3 Σχόλια

 1. Κύριε Κονιδάρη θα μου επιτρέψετε να μην προσυπογράψω το άρθρο σας .

  Ποιο φόρο τιμής «να αποτίσουμε»; Ο Ωνάσης δεν ήταν αυτός-που σύμφωνα με τον Ν. Μπογιόπουλος – διεκδικούσε κατ΄έτος κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 60 εκατ, δολαρίων , όταν με 68 εκατ. δολάρια μπορούσε το κράτος να αγοράσει ολόκληρη την Ολυμπιακή; Το διέψευσε αυτό ποτέ κανείς;
  Ο Ωνάσης είχε ή όχι εξασφαλίσει προνόμια , φοροαπαλλαγές και απαλλαγή δασμών για καύσιμα;
  Αλήθεια τι γνώμη έχετε για τα Λίμπερτυ και τα δεξαμενόπλοια τύπου «Τ2» που αγοραστήκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου;
  Η Λευκάδα κατά την άποψή μου έγινε διάσημος προορισμός εξαιτίας του φυσικού της πλούτου , του Πολιτισμού της , των Γιορτών Λόγου και Τέχνης ,των Εθνικών της Ποιητών, του Διεθνούς Φολκλορικού Φεστιβάλ της , της προσφοράς της στην Αντίσταση κατά του ναζισμού και φασισμού , των σεμνών ανθρώπων της καθημερινής προσφοράς όπως οι αείμνηστοι Γιατρός Γληγόρης και Χαραμόγλης, και σε καμιά περίπτωση από την παρέα του Ζαμπέτα επί «επαναστάσεως».

  Που διαπιστώσατε «προσβολή» και «χαμένη τιμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»; Τι δουλειά έχουν οι αιρετοί στην υποδοχή των μεγαλοϊδιοκτητών της ευρύτερης περιοχής; Αφού οι τελευταίοι το ξεκαθάρισαν ότι έρχονται για τουρισμό και όχι για επενδύσεις.
  Σε τελευταία ανάλυση αν κάποιοι έχουν κάποιες σοβαρές επενδυτικές προτάσεις για τον τόπο, ας τις θέσουν οι τοπικοί άρχοντες σε δημόσια διαβούλευση .

  Τέλος ,εκτιμώ κύριε Κονιδάρη ότι κι από το νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού θα εισπράξουμε τη σκόνη του (ή καλύτερα τα απόνερά του) που λαμβάναμε ίσαμε σήμερα και από τον παλαιό μεγιστάνα ,εκτός κι αν διεκδικήσουμε ως κοινωνία δυναμικά, τα δικαιώματα μας στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου , στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

  Σε κάθε άλλη περίπτωση θα λέμε ότι είμαστε«μια Χώρα δίπλα από τη Μύκονο» και ένα νησί δίπλα από το Σκορπιό.

  Νεκτάριος Πολίτης
  Αθήνα

 2. Φίλτατε κ. Πολίτη

  Η αντιπαράθεση απόψεων είναι και θεμιτή και εποικοδομητική. Ανταπαντώ λοιπόν στο σχόλιο σας.
  Δεν διεκδικώ τον ρόλο του απολογητή του Αρ.Ωνάση. Μιλάω έχοντας κατά νού τα γεγονότα όπως τα βίωσα εδώ και 50 χρόνια καθώς και πλήθος δημοσιευμάτων από όλο το φάσμα του έντυπου λόγου. Δεν με αντιπροσωπεύει η δογματική αντίληψη και θεώρηση των πραγμάτων από όπου κι’ αν προέρχεται.
  Δεν δέχομαι οτι οι απόψεις του αξιόλογου και ιδεολογικά στρατευμένου Ν.Μπογιόπουλου αποτελούν την μοναδική “πηγή αλήθειας” όταν μάλιστα αυτή έχει ιδεολογικό υπόβαθρο.
  Δεν συμφωνώ με τον εξ ορισμού δογματικό αφορισμό των εννοιών “διεκδίκηση”,”εξασφάλιση προνομίων”,”εγγύηση Δημοσίου” έννοιες που και σήμερα είναι του συρμού.
  Γνωρίζω όμως πολύ καλά χιλιάδες Έλληνες που θεραπευθήκαμε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό και μακαρίσαμε τον δωρητή.
  Γνωρίζω την συμβολή του Ιδρύματος Αλ.Ωνάσης στα πολιστικά και μορφωτικά δρώμενα αυτού του τόπου.
  Δεν γνωρίζω πολλούς άλλους του σύγχρονου ιδεολογοπολιτικού και επιχειρηματικού φάσματος να έχουν κληρονομήσει την περιουσία τους στον Ελληνικό λαό. Με την προσσεγγισή σας θα πρέπει να διαγράψουμε τους Εθνικούς ευεργέτες.
  Δεν συμερίζομαι την άποψη σας ότι οι χιλιάδες των τουριστών που συρρέουν στην Λευκάδα έχουν κατά νού τις εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, την Εθνική Αντίσταση και τις εκλεκτές προσωπικότητες που αναφέρετε.
  Επαναλαμβάνω την άποψή μου που ίσως δεν κατανοήσατε.
  Θεωρώ ατόπημα την κίνηση του Δημάρχου Λευκάδας να εισβάλλει στα όρια του Δήμου Μεγανησίου και προσβολή στο αξίωμά του να υποδεχθεί, με φανφάρες, εκτός Δημαρχείου έναν πιθανό αγοραστή που έχει σαν τίτλο οτι είναι πλούσιος.
  Η παρέμβασή μου εξαντλείται εδώ και πρόθεσή μου είναι να μην επανέλθω.
  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Ν.ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *