Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
14 Απρίλιος 2021

Γερασμένα πυροσβεστικά στα νησιά του Ιονίου – Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι πυροσβέστες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), από το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων, μόλις τα 34 μετρούν έως και 10 χρόνια ζωής, 45 από αυτά είναι ηλικίας από 21 έως και 30 χρόνων, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ έχουν ξεπεράσει την τριακονταετία (είναι ηλικίας από 31 έως 37 χρόνων).

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι από το 2000 έως το 2012 σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Λευκάδα -νησιά που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των ξένων τουριστών- προκλήθηκαν συνολικά 7.400 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες αποτεφρώθηκαν 185.338,80 στρέμματα.

Ενδεικτικά, στην Κεφαλονιά -που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά τόσο στον αριθμό των αγροτοδασικών πυρκαγιών όσο και στο μέγεθος των καμένων εκτάσεων- υπάρχουν μόλις 26 οχήματα. Από αυτά τα 18 είναι στο Αργοστόλι: έξι ηλικίας έως 10 ετών, έξι έως 20 ετών και πέντε από 23 έως 35 ετών. Η Σάμη διαθέτει τέσσερα, όλα ηλικίας από 12 έως 35 ετών και το Ληξούρι τέσσερα (ένα 10 ετών, δύο δεκαοκταετίας και ένα 20ετίας).

Τρία οχήματα διαθέτει η Ιθάκη (ένα 20ετίας, ένα 19ετίας και ένα 8ετίας), ενώ στο καταπράσινο νησί, που τα τελευταία χρόνια διαθέτει και απευθείας πτήσεις charter από το εξωτερικό, βρίσκεται και η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, ηλικίας 12 ετών.

Χωρίς ΚΤΕΟ

Από μια… συνομήλικη μοτοσικλέτα έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, που μετρούν 24 και 34 οχήματα αντίστοιχα, 16 βρίσκονται στη Λευκάδα και δύο στους Παξούς.

Τα μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα πυροσβεστικά οχήματα δεν περνούν ΚΤΕΟ.

Με ανοιχτή τους ανακοίνωση ζητούν να μη χρησιμοποιούνται τα οχήματα που έχουν βλάβες, μέχρι αυτές να διορθωθούν και επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν είναι μόνο για τους ίδιους τους πυροσβέστες, αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, όσο και για την άμεση ανταπόκρισή τους στα συμβάντα, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν στη διαδρομή.

ΠΗΓΗ: enet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τι είπε Περιφερειάρχης Ι.Ν. Σπύρος Σπύρου για το θέμα της Υγείας στα νησιά του Ιονίου στην συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό

Συνάντηση – συνεργασία είχε σήμερα, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, προκειμένου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *