Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2022

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο Λευκάδας

3η Συνάντηση Τουριστικών Φορέων  Προορισμών Αεροδρομίου Ακτίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 28 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λευκάδας η 3η  Συνάντηση των Τουριστικών Φορέων των Προορισμών του Αεροδρομίου Ακτίου, η οποία είχε ως θέμα τον απολογισμό της παρουσίας της σύμπραξης στις τουριστικές εκθέσεις της Ρωσίας Intour Market και ΜΙΤΤ, την παρουσίαση των υπολοίπων ενεργειών αλλά και τη συζήτηση για μελλοντικές δράσεις καθώς και το ενδεχόμενο της σύναψης συνεργασίας με αεροπορικές εταιρείες low cost.

Εκτός από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση και τους Αντιπροέδρους, κ. Γιάννη Λιβιτσάνο και Γιώργο Μπουρδάρα, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λευκάδας, κ. Παναγιώτης Βουκελάτος καθώς και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Διονύσης Γαζής. Από την Πρέβεζα προσήλθαν στην συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Ευστράτιος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, κ. Γιάννης Γιαμάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας, κ. Ευθύμης Παππάς, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Ξενοδοχειακής Ένωσης Πάργας, κ. Μπάκουλης καθώς και η υπεύθυνη της Νομικής Επιτροπής της Ξ.Ε.Π., κ. Γεωργία Κυριάκη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας, κ. Χαρίσης Αναστασίου. Τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας εκπροσώπησε στην συνάντηση ο Αντιδήμαρχος, κ. Ευθύμιος Φερεντίνος.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου σε θέματα τουρισμού, κ. Μιχαηλίδη, τα επικοινωνιακά μέσα της σύμπραξης που περιλάμβαναν την παρουσίαση όλων των προορισμών σε PowerPoint, καθώς και όλες τις χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τους επαγγελματίες. Επίσης, παρουσιάστηκε και το folder που έφτιαξε το Επιμελητήριο και παραδίδονταν στους tour operators  που κάναμε  την παρουσίαση. Επισημαίνεται ότι το folder περιλάμβανε όλα τα τουριστικά φυλλάδια των συνεργαζόμενων προορισμών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα στάδια της προετοιμασίας για τη συμμετοχή στις τουριστικές εκθέσεις της Ρωσίας Intour Market και ΜΙΤΤ, η συμμετοχή στην έκθεση και η λίστα με όλους τους tour operators με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν ραντεβού, καθώς και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την μεριά τους για συνεργασία. Συζητήθηκαν, επίσης, και οι τρόποι για την άμεση αξιοποίηση των επαφών αυτών από όλους τους επαγγελματικούς τουριστικούς φορείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθολική ήταν η αποδοχή για τη συνέχιση των ενεργειών της σύμπραξης και ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις επόμενες άμεσες ενέργειες στις οποίες επιβάλλεται να προβούμε, όπως η σύναψη συνεργασίας με αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους αλλά και η αεροπορική σύνδεση του αεροδρομίου του Ακτίου με την Αθήνα.

Χαρακτηριστικά μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σκιαδαρέσης, που ηγείται της πρωτοβουλίας για τις low cost εταιρείες, προσπάθησε με κάθε δυνατό τρόπο να ευαισθητοποιήσει τους παρευρισκόμενους αναφορικά με το θέμα της χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα αποκομίσει όχι μόνο ο Νομός Λευκάδας αλλά και η ευρύτερη περιοχή από την επιδιωκόμενη συνεργασία.

Μάλιστα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Επιμελητηρίου Λευκάδας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας συμφωνήθηκε από τους παρευρισκόμενους η σημασία της συγκέντρωσης χρημάτων για τον σκοπό αυτό καθώς και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω της ευαισθητοποίησης τόσο των φορέων όσο και του κάθε επαγγελματία ξεχωριστά.

Για οποιαδήποτε απόφαση ή εξέλιξη αναφορικά με το θέμα αυτό θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.

Για την Διοικητική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωτήρης Σκιαδαρέσης

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι κατόπιν της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου αναφορικά με την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Νομό Λευκάδας με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Στέφανου Κομνηνού και τους επικεφαλής όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του νησιού, το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του παρεμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, εξέδωσε την παρακάτω επιστολή με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπυρίδωνα Σπύρου και με παράλληλη κοινοποίηση σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, Δήμο, Αστυνομική Διεύθυνση, Λιμεναρχείο και Εμπορικοί Σύλλογοι). Η επιστολή παρατίθεται αυτολεξεί:

«Ύστερα από την πραγματοποιηθείσα σύσκεψη της 21/5/2013 στο Επιμελητήριο Λευκάδας στην οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμικών φορέων της πόλης και εκφράστηκε η αγωνία των εμπόρων της περιοχής για την πορεία που έχει πάρει το παρεμπόριο και ειδικότερα στις παραλίες της περιοχής σας, παρακαλούμε να συντονίσετε τις προσπάθειες των ελεγκτικών οργάνων με αφορμή την έναρξη της θερινής περιόδου, σημείο που θεωρούμε αρκετά κρίσιμο για την πορεία της προσπάθειας σας.

Προς τούτο θεωρούμε βέβαιο ότι θα προβείτε άμεσα στον ορισμό τοπικού συντονιστή και στη συγκρότηση κλιμακίων (ΚΕΛΑΥΕ) όχι μόνο στη Λευκάδα αλλά και στις άλλες Π.Ε. της αρμοδιότητας σας, τα οποία με τη συμμετοχή της Δημοτικής, της Ελληνικής και της Λιμενικής Αστυνομίας καθημερινά, ει δυνατόν, θα ενεργούν ελέγχους προκειμένου να ανατραπεί η δραστηριότητα μικροπωλητών.

Προς διευκόλυνση του έργου σας και αποτελεσματικότερη διαχείριση θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να συγκροτήσετε με την πρωτοβουλία του τοπικού συντονιστή σας μικτό κλιμάκιο το οποίο θα παρεμβαίνει τις κρίσιμες ώρες στα σημεία που εκδηλώνεται το φαινόμενο και θα επιβάλλει με αυστηρότητα τις κυρώσεις, ειδικότερα δε την άμεση επί τόπου καταστροφή προϊόντων παρεμπορίου. Κατά την έναρξη δίωξης του παρεμπορίου προτείνεται να συγκροτηθούν ει δυνατόν δυο κλιμάκια.

Όπως ειπώθηκε και στους συμμετέχοντες στην ημερίδα, η πάταξη του παρεμπορίου είναι αυστηρά κοινή υπόθεση των Αρχών της πόλης σας και θα πρέπει να επιδιωχθεί η βελτίωση της εικόνας που εμφανίζει σήμερα το παρεμπόριο προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών της πόλης σας από την πορεία δε της οποίας θα κριθούμε άπαντες.

Ο λεπτομερής σχεδιασμός των μέτρων και οι διαθέσιμες δυνάμεις να αποτελέσει έργο της κοινής ομάδας σχεδιασμού των θεσμικών φορέων ελέγχου υπό την ευθύνη του τοπικού συντονιστή.

Την δε συνεργασία των θεσμικών αρχών θεωρούμε δεδομένη λόγω του εθνικού χαρακτήρα που έχει προσλάβει η αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Με δεδομένη την ευαισθησία σας καθώς επίσης και των θεσμικών αρχών της πόλης παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα μέχρι την 15/6/2013 το σχεδιασμό της δράσης που θα αποφασίσετε να υλοποιήσετε άμεσα.

Ο Γενικός Γραμματέας – Στέφανος Κομνηνός»

Για τη Διοικητική Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *