Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Εκτός σχεδιασμού της ενοικίασης μαρινών μέσω ΤΑΙΠΕΔ η μαρίνα Βαθέος στο Μεγανήσι (αναν.)

Όπως μας ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της “ΠΛΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑ”, κύριος Γιάννης Ανδριώτης εκτός του αρχικού σχεδιασμού για την ενοικίαση των 48 μαρινών μένει το Μεγανήσι κι άλλη μια μαρίνα. Έτσι ο αριθμός τους μειώνεται στις 46, αφού το ΤΑΙΠΕΔ  δέχθηκε τις ενστάσεις του Μεγανησίου  και δεν θέλει επουδενί να διαταράσσει τις μαρίνες εκείνες, στις οποίες ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες και τις λειτουργούν.

31-05-2013, 08:22

Σήμανε η ώρα. Στα χέρια ιδιωτών όλες οι μαρίνες μέσω ΤΑΙΠΕΔ

Υποβάλλονται στο ΤΑΙΠΕΔ οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, ανάμεσα σε αυτούς ηχηρά ονόματα όπως η lamda Development του ομίλου Λάτση (πιθανώς σε συνεργασία με τον τουρκικό όμιλο Dogus με τον οποία συνεργάζεται στη μαρίνα Φλοίσβου).

Μέσα στον Ιούνιο, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα προκηρυχθούν οι μαρίνες σε Χίο και Πύλο. Στο επόμενο τρίμηνο θα βγουν στο αέρα και οι διαγωνισμοί για τη Αρετσού στη Θεσσαλονίκη, το Λαύριο (προορίζεται για την υποδοχή μεγάλων σκαφών αναψυχής, mega-yachts) και το Αργοστόλι (θα λειτουργεί ως μαρίνα πολυτελείας).

Πολλά τουριστικά λιμάνια θα παραχωρηθούν σε ομάδες, ενώ μαζί πρόκειται να παραχωρηθούν οι μαρίνες σε Κατάκωλο και Ζάκυνθο και σε μια άλλη ομάδα οι υπόλοιπες του Ιονίου (Πάτρα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη και Αγ. Ευθυμία). (ΠΗΓΗ)

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μαρίνες, το είχαμε αναρτήσει τόσο στις 28 Ιανουαρίου 2013 όσο και στις 15 Φεβρουαρίου 2013 (εδώ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής” σχετικά με το σχέδιο “Νηρηίδες” (εδώ) και των “Νέων” αντίστοιχα.

Η μαρίνα Μεγανησίου ή αλλιώς το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος, αποτέλεσε αιτία συγκρούσεων μεταξύ

α) της δημαρχιακής αρχής και της Αντιπολίτευσης την εποχή που ήταν επικεφαλής της η κ. Αικατερίνη Καββαδά, προτού αυτή παραιτηθεί,

β) της δημαρχιακής αρχής και του πρώην Αντιδημάρχου της παρούσης δημαρχιακής αρχής και νυν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Θανάση Κονιδάρη (μπορεί κανείς να δει κάτι από το «επεισοδιακό» έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 24 Αυγούστου 2012 με θέμα την καταγγελία της σύμβασης βίντεο εδώ) και

γ) της δημαρχιακής αρχής και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου (ΚΕΠΜ), η οποία, όπως είναι ήδη έκανε γνωστό, θα διεκδικήσει ως δημοτική παράταξη τον Δήμο Μεγανησίου στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της οποίας οι θέσεις για τη μαρίνα Μεγανησίου είναι ήδη γνωστές από το 2011.

Γνωστή είναι και η στάση του Δημάρχου Μεγανησίου κ. Στάθη Ζαβιτσάνου, τον οποίο δικαιολογημένα είχε θορυβήσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης μαρίνων (και της μαρίνας στο Μεγανήσι) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνοντας φέτος τον Φεβρουάριο, με αφορμή το δημοσίευμα των “Νέων”: «…θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα το επιτρέψουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε! Ο Δήμος (σ.σ. του Μεγανησίου), είναι ο φορέας διαχείρισης του τουριστικού καταφυγίου, που κατοχυρώνεται με προγραμματική σύμβαση με το κράτος (ΦΕΚ Β 1743/31.12.2001). Είμαστε απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και το κράτος θα τηρήσει τις δικές του.» (ΠΗΓΗ)

Αιτιολογημένα αφού ο δήμος εισπράττει κάποια έσοδα από την παραχώρηση της μαρίνας Bαθέος σε ιδιώτη.

Και στο κάτω κάτω της γραφής, ο όποιος επενδυτής ρισκάρει τα κεφάλαιά του σε όποια κατά την κρίση του επενδυτική ευκαιρία του παρουσιάζεται. Άλλωστε αυτή δεν είναι και η κεντρική πολιτική κατεύθυνση, η πολιτική προς υλοποίηση; Λιγότερο κράτος, περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και όσοι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευθυγραμμίζονται συνειδητά με αυτές τις πολιτικές, μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που της πετσοκόβουν πόρους, μπορούν να κερνούν στις τοπικές κοινωνίες τα λόγια του Ευριπίδη Στυλιανίδη: “Οι δήμοι θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν χωρίς κρατική χρηματοδότηση“, κάτι που δήλωσε ανοιχτά ακόμα μια φορά χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα:

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι το κράτος με τη μορφή που το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα έχει τελειώσει….

Ο Δήμος του Μέλλοντος είναι ο οικονομικά αυτοτελής Δήμος, αυτός δηλαδή που ενισχύει συνεχώς τα έσοδά του από ίδιους πόρους σε σχέση με την κρατική χρηματοδότηση. Ο Δήμος που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των δαπανών, χρησιμοποιεί ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, εφαρμόζει καινοτόμες αναπτυξιακές πολιτικές αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά του δίκτυα και εφαρμόζει στην πράξη την αρχή της επικουρικότητας, μεταφέροντας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες τις αποφάσεις“. (ΠΗΓΗ: localit.gr)

Όλοι καταλαβαίνουν τι ήθελε να πει ορθά κοφτά.

Πάντως και το θέμα της μαρίνας Μεγανησίου έτσι όπως η εξέλιξή του παρουσιάζεται στη σχέση του με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι μεμονωμένο και πρέπει να το δούμε στο ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό (μνημονιακό) πλαίσιο της συγκυβέρνησης που το εφαρμόζει. Η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ, δανείζεται για να πληρώνει δανεικά, προχωρά  στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το χρέος τους περνά στον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, άρα θα το πληρώνουν οι φορολογούμενοι), προχωρά σε απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις που τα έσοδα από αυτές θα πάνε μέσω ΤΑΙΠΕΔ στους δανειστές, το κράτος αποχωρεί συνειδητά από τον τομέα της Πρόνοιας και τις κοινωνικές δομές, αφήνοντας χώρο για τη λεγόμενη «κοινωνική επιχειρηματικότητα», «χρυσώνοντας το χάπι» στις τοπικές κοινωνίες, ένα “χάπι” που παρασκευάστηκε στο «εργαστήριο» του ΟΟΣΑ ήδη τον Ιούνιο του 1998 (!) στη Διάσκεψη Υπουργών Κοινωνικής Πολιτικής των κρατών μελών του.

Απλά, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Πόσο μάλλον όταν και η νεοπουριτανική Αριστερά πιστεύει ότι η λύση της συγκυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα είναι μονόδρομος κα προσπαθεί να πείσει και τους πολίτες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μένει και δε θα μείνει επουδενί ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις αυτές, πέρα ακόμα από το γεγονός ότι έχει και αυτή τις δικές της τεράστιες ευθύνες.

Τώρα το τι θα γίνει με το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος, μια μαρίνα που είναι παραχωρημένη σε ιδιώτη, που την λειτουργεί, πληρώνει στο δήμο το ποσό που προβλέπεται από τη σύμβαση, δεν γνωρίζουμε. Είναι και λίγο “κουφό” να θέλει το κράτος να ιδιωτικοποιήσει κάτι που είναι ήδη παραχωρήμένο από δήμο του κράτους στον οποίο ανήκει η μαρίνα, ο οποίος υπογράφει σύμβαση με τον ιδιώτη, την παραχωρεί σε αυτόν, προκειμένου να έχει ο δήμος τους όποιους πόρους, σύμφωνα με την αυτοτέλεια των δήμων που επικαλείται ο αρμόδιος υπουργός.

Το μέλλον είναι κοντά και θα δείξει. Όπως σε πολιτικό χρόνο κοντά είναι και οι εκλογές για την Τ.Α. Όσο και να μην θέλει κανείς να το δει, η «μάχη» θα έχει  ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Και αν δεν έχει, θα τα αποκτήσει και πρέπει να τα αποκτήσει, πολύ απλά διότι θα συγκρουστούν πολιτικές. Θα έχει πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικές που εφαρμόστηκαν, πρόσωπα που ίσως δεν πηγαίνανε ποτέ χώρια (πολιτικά) ακόμα και όταν διατείνονταν ότι  οι ιδεολογικές καταβολές και πεποιθήσεις τους ήταν, είναι και θα είναι τελείως διαφορετικές στο όνομα μιας υποτίθεται συναίνεσης που τη βιώνουν όλοι οι Έλληνες σήμερα στο πετσί τους.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights