Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Στις 25 Μαΐου 2014 οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές

 Για “πανωλεθρία” της τρικομματικής μιλούν οι εκλογολόγοι, αν γίνουν μόνες τους οι αυτοδιοικητικές εκλογές

A.

Στη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης.

Μέγαρο Μαξίμου και Αγίου Κωνσταντίνου μετά από αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω της επιμονής του τρίτου εταίρου Β. Βενιζέλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατεθούν 1,5 χρόνο μετά,  πείσθηκαν ότι η παράταση της θητείας των αιρετών θα είχε τελικώς περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα, και  αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης σχεδόν το προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη από τα Γιάννενα.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

1) Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.

2) Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.

3) Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλιτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.

Δύο ψηφοδέλτια, ή …;

Εκτός από την απόφαση για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου 2014, από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σενάρια με βάση την προ τετραμήνου πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη για δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:

-Ένα για το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη που θα είναι ξεχωριστό για κάθε πρόσωπο

-Ένα ενιαίο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους

Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και έτσι,  θα σταματήσουν, κυρίως, τη Χρυσή Αυγή και, δευτερευόντως, το ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο.

B.

Οι εκλογολόγοι προειδοποιούν

Στον αντίποδα, οι εκλογολόγοι προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να στήσει κάλπες μόνο για τις ευρωεκλογές, γιατί η λέξη “πανωλεθρία” δεν θα αρκεί για να περιγράψει τη συντριβή που θα έχουν υποστεί Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε και πριν ξεσπάσει η κρίση, οι Έλληνες στις ευρωεκλογές παραδοσιακά ψήφιζαν μικρότερα κόμματα, καθώς γνώριζαν ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει καμία συνέπεια στη διακυβέρνηση της χώρας ή και στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 50% και για πρώτη φορά τότε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατίας είδαν τα ποσοστά τους να κυμαίνονται μεταξύ 35% και 32% αντίστοιχα. Στην Ευρωβουλή μπήκαν ο ΛΑΟΣ με 7,2%, το ΚΚΕ με 8,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% και οι Οικολόγοι με 3,5%. Οι εκλογολόγοι προειδοποιούν ότι αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα απέχουν πολύ από την κατάρρευση που θα υποστούν οι σημερινές κυβερνητικές δυνάμεις αν στηθούν του χρόνου μόνες τους οι ευρωκάλπες. Προειδοποιούν ότι, επειδή οι ψηφοφόροι θα θελήσουν να τιμωρήσουν ακίνδυνα την τρόικα, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Την ίδια στιγμή, κανένας κυβερνητικός εταίρος δεν θέλει να καταγραφούν επισήμως χαμηλά ποσοστά για τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Κάποιοι μάλιστα εισηγούνται όχι μόνο να γίνουν μαζί οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, αλλά και να στηριχτούν κοινοί υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να υπάρχει ισχυρό πολιτικό διακύβευμα. Προτείνουν μάλιστα να στηριχτούν νέοι, ανεξάρτητοι, μη κομματικοί υποψήφιοι, ώστε να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της αλλαγής. Οι ίδιοι εισηγητές, επιχειρηματολογώντας υπέρ των ανεξάρτητων υποψηφίων, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έχουν συσπειρώσει στις τάξεις τους τα παλαιοκομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που ερεθίζουν την κοινή γνώμη στις τοπικές κοινωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καίγεται για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς η ηγεσία του εκτιμά ότι όποτε και να γίνουν θα αποκομίσει μεγάλα πολιτικά οφέλη και ότι θα κερδίσει πολλούς, αν όχι τους περισσότερους δήμους. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η φθορά των κυβερνητικών εταίρων. Άλλοι βέβαια πιστεύουν ότι οι μεγάλες μάχες πρέπει να δοθούν το συντομότερο, ώστε να μην προλάβουν να ανασυνταχθούν οι τοπικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι η καταγραφή ενός μεγάλου ποσοστού στις ευρωεκλογές θα στείλει τον Αλέξη Τσίπρα ένα βήμα πριν το Μαξίμου.

Παρόμοιο σκεπτικό επικρατεί και στα κομματικά επιτελεία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέλουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταγράψουν ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές και παράλληλα να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στους δήμους και τις περιφέρειες όλης της χώρας.

ΠΗΓΕΣ: aftodioikisi.gr, eleftheriaonline.gr

Σχετικά

Σε ρυθμούς προεκλογικής περιόδου κινείται το Μεγανήσι. Του χρόνου το Μάιο οι εκλογές

Νωρίτερα οι ευρωεκλογές του 2014

Κ.Ε.Π. Μεγανησίου: Ανταποκρινόμαστε στο κοινωνικό αίτημα και θα διεκδικήσουμε ως δημοτική παράταξη στις ερχόμενες εκλογές το δήμο στο Μεγανήσι

Κώστας Αραβανής: Κάποιοι αγχώνονται για τις επόμενες εκλογές

Και νέα συνάντηση με τους ετεροδημότες στην Αθήνα προετοιμάζει ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στ. Ζαβιτσάνος

Χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή η συγκέντρωση του δημάρχου Μεγανησίου στην Αθήνα

Οι «οπορτουνιστές» των Αθηνών «αδειάζουν» εκ νέου το Μεγανήσι

Κι όμως, υπάρχει κι άλλη πρόταση για το Μεγανήσι

Ετοιμάζουν δημάρχους στηριζόμενους σε «ευρύτερες συναινέσεις», στα πρότυπα της συγκυβέρνησης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights