Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιανουαρίου 2022

Οι Οικολόγοι Πράσινοι (Περιφ. Οργάνωση Ιονίων Νήσων) για τις εκποιήσεις στο Ιόνιο από το ΤΑΙΠΕΔ

Δελτίο Τύπου 18/5/2013

Το φυσικό Περιβάλλον ως βασικός πυλώνας της βιωσιμότητας… και όχι ως μια ευχή που συχνά λησμονείται και καταπατείται .

Το κεντρικό θέμα που τέθηκε στο μάθημα της Γλώσσας στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι ένα από τα πλέον κομβικά ζητήματα που η χώρα, ειδικά σε εποχή πολύπλευρης κρίσης, οφείλει το ταχύτερο να αντιμετωπίσει.

Πρόκειται για την αποξένωση των πολιτών από το φυσικό περιβάλλον, που έχει πολλές αιτίες. Βασική είναι ο τρόπος που έχουν κτιστεί οι ίδιες οι πόλεις, με ανύπαρκτο ρυθμιστικό σχέδιο που ευνοεί συγκέντρωση δραστηριοτήτων και πληθυσμού, αλλά και “παράθυρα” που η νομοθεσία αφήνει, σε συνδυασμό με την πλημμελή τήρηση της στη συνεχή επέκταση του δομημένου χώρου σε βάρος της Φύσης.  Μια άλλη είναι ότι δεν έχουμε αποβάλλει το καρτεσιανό σύνδρομο “ο άνθρωπος κυρίαρχος της φύσης”, στο όνομα του οποίου έχουν συντελεστεί τεράστια εγκλήματα. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο είδος είναι υπερβολικά ευάλωτο, με την εξαφάνιση ειδών, αλλά και μνημείων της φύσης.

Η φύση μας δίνει ζωή, προσφέρει τους κρίσιμους πόρους αλλά και την αειφορία στην ίδια την εξέλιξη και όσο την υποτιμούμε, τόσο μεγαλύτερες συνέπειες βρίσκουμε όλο και συχνότερα μπροστά μας. Το φυσικό περιβάλλον δεν είναι “ωραίο”. Με τις απώλειες κρίσιμων “νησίδων” του, πτωχαίνει η ίδια η ζωή και οι δείκτες υγείας και βιωσιμότητας. Είναι η πιο ζωτική παράμετρος της ζωής μας.

Δυστυχώς στη χώρα μας πολλά από όσα αναφέρθηκαν, παραμένουν ως ευχή, ενώ συχνότατα κατευθύνσεις του μνημονίου, αλλά και “αναπτυξιακές” επιλογές της κυβέρνησης, δείχνουν μια σαφή οπισθοχώρηση σε ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Το τελευταίο ειδικά διάστημα παρουσιάζεται έξαρση ενδιαφέροντος για δραστηριότητες με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα και με διαπιστώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως το WWF. Έτσι, πολιτικές αποφάσεις και βούληση οδηγούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Και δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να παίζουμε, πριονίζοντας το δέντρο που καθόμαστε. Τα μέτρα λιτότητας, που επιβλήθηκαν από την τρόικα(ΕΕ. ΔΝΤ και ΕΚΤ) στην ελληνική κυβέρνηση ως χώρα οφειλέτη προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα,  έχουν επεκταθεί σε εκποίηση δημόσιων περιοχών, περιλαμβανομένων και  των  προστατευόμενων  περιοχών φυσικού κάλλους .

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν μπορούσε να αποτελέσει  εξαίρεση, έτσι φτάσαμε  τo περίφημο ΤΑΙΠΕΔ να είναι πλέον ο κύριος κάτοχος βάση μεταβίβασης   2700 στρεμμάτων στα Ιόνια Νησιά με σκοπό την «αξιοποίηση»-εκποίηση με «fast track» διαδικασίες.

– 4 ακίνητα στην Κέρκυρα, ήτοι:

Κάτω Κορακιάνα 83,6 στρέμματα

Άγιος Ελευθέριος 92,08 στρέμματα

Ίσσος 1.788,3 στρέμματα

Γουβιά 28 στρέμματα

– 1 ακίνητο στην Λευκάδα 31,35στρέμματα

– 2 ακίνητα στην Ζάκυνθο, ήτοι:

Αλυκές 170,25 στρέμματα

Αρκάδι 51,99στρέμματα

– 2 ακίνητα στην Κεφαλονιά ήτοι:

Τραπεζάκι 68,45 στρέμματα

Aργοστόλι (Εντός σχεδίου) 6,52στρέμματα

-Λευκάδα :  31,35 στρ. στην περιοχή Βαρδάνια ΑΒΚ 129 Δημόσιο κτήμα.

Όλα τα προαναφερόμενα περιοχές φιλέτα, παραθαλάσσια, χαρακτηρισμένα περιοχές φυσικού κάλους. H πολιτική του fast track ξεπουλήματος ολοκληρώνεται μετά τις παραπάνω μεταβιβάσεις και συμπληρώνει την πολιτική των εκποιήσεων μαρίνων και νησιών , παραχωρήσεις λιμανιών και αεροδρομίων, είσοδος off shore ως μεγαλοϊδιοκτητών.

Η πολιτική αυτή θα διαταράξει αισθητικά, περιβαλλοντικά αλλά και αναπτυξιακά το φυσικό περιβάλλον καθώς οι νομοθέτες έχουν μεριμνήσει  να διευκολύνουν τους νέους ιδιοκτήτες με την κατ’ εξαίρεση οικοδόμηση σε αυτές τις περιοχές με ψηλότερους συντελεστές δόμησης.

Το ακίνητο στην Λευκάδα διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο γεγονός και έχει ήδη μεταβιαβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ  που έρχεται σε αντίθεση με το ότι είναι δηλωμένο ως ιδιοκτησία του Δήμου.

Οι Αλικές Ζακύνθου, πέραν του ότι σύμφωνα με γεωλογικές μελέτες δεν προσφέρονται για ανοικοδόμηση αφού παρατηρείται ρευστοποίηση του εδάφους κατά τη διάρκεια σεισμικών δονήσεων, αποτελούν έναν υγρότοπο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας για ολόκληρη τη Μεσόγειο

O Eρημίτης στη ΒΔ ακτή της Κέρκυρας είναι Προστατευμένη Περιοχή Φυσικού Κάλλους, που έχει παραχωρηθεί για δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων ενώ μπορεί να μετατραπεί μόνο σε οικολογικό πάρκο. Είναι οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, βιότοπος του υδρόβιου θηλαστικού βίδρα και σταθμός αποδημητικών πτηνών. Εκκρεμεί ένσταση κατοίκων της περιοχής ενάντια στην απόφαση του ΣτΕ για τη μετακίνηση ναυτικού φυλακίου από την προς παραχώρηση περιοχή σε άλλη ακατάλληλη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ιονίων Νήσων πιστεύουμε ότι οι  Επτανήσιοι σύσσωμοι θα πρέπει να αντιταχθούν σε αυτά τα σχέδια με κάθε νόμιμο μέσο συντονισμένα και αλληλέγγυα με αποτρεπτικές ενέργειες στην εκχώρηση της Δημόσιας περιουσίας και θετικά προς την προστασία του περιβάλλοντος με δεντροφυτεύσεις αλλά και  διεκδίκηση του κοινού μας χώρου προς αποτροπή των πολιτικών ξεπουλήματος και απαξίωσης των κατοίκων.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Οικολόγων Πράσινων

Ο Εκπρόσωπος Τύπου

Κώστας Κιτσίκης: 26950 27585

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τέλεση Θείας Λειτουργίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος & Ιθάκης για τους απόδημους Λευκαδίους καί Ιθακησίους, που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Ενημέρωση από την Ι.Μ. Λευκάδος και Ιθάκης Τήν Κυριακή 26 Ἰανουαρίου 2014 ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος καί Ἰθάκης κ. Θεόφιλος […]

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ι.Ν. για την μη σύγκληση του ΠΣΙΝ: Μεθόδευσαν την συνεδρίαση σε μέρα και ώρα ώστε να μην έχει απαρτία

Οι περισσότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητήσαμε από τον Πρόεδρο του Π.Σ. και τον Περιφερειάρχη την έκτακτη σύγκληση […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *