Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

Παρών στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στη Λευκάδα ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Στάθης Ζαβιτσάνος

Στο Μεγανήσι ανήκει ένα μικρό ποσοστό του εν λόγω ακινήτου στη Λευκάδα που εκποιεί το ΤΑΙΠΕΔ-

Κατεπείγοντα χαρακτήρα είχε η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Λευκάδας, καθώς έπρεπε να παρθεί η απόφαση του σχετικά με τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτου του Δήμου Λευκάδας έκτασης 31,35 στρεμμάτων στη θέση Βαρδάνια.

Πρόκειται για ένα προνομιακό ακίνητο το οποίο ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Λευκάδας από το 1864, με διάφορες πράξεις που κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί με τη μορφή νόμου, όπως διευκρίνισε  ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αραβανής Λευτέρης αλλά και ο βουλευτής Λευκάδας στην πρόσφατη ανακοίνωση του.

Απών από το Συμβούλιο ήταν ο επικεφαλής της παράταξης των Ενεργών  Πολιτών κ. Βεργίνης Ξενοφώντας, ο οποίος βρισκόταν στη Μακεδονία, όπως  πληροφορηθήκαμε κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του στο Σώμα. Παρών στη  συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος του Μεγανησίου, κ. Ζαβιτσάνος  Ευστάθιος, καθώς η προσφυγή κατά της απόφασης πρέπει να γίνει από  κοινού, διότι το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ισχύει και για το Δήμο  Μεγανησίου, όπως διευκρίνισε και ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Ακολούθησε η εισήγηση του Δημάρχου για το θέμα, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού οικονομικών, ο οποίος έχει το δικαίωμα να παραχωρεί ιδιωτική γη του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, παραχωρεί  στο ΤΑΙΠΕΔ το ακίνητο ΒΚ129 το οποίο όμως  δεν είναι ιδιωτική γη του δημοσίου, αλλά είναι γη του Δήμου Λευκάδας.

Για τον λόγο αυτό είπε ότι η Δημοτική Αρχή πρόκειται να κινηθεί νομικά. Ήδη  έχει προβεί  σε ενέργειες μεταξύ των οποίων είναι η επικοινωνία του με το δικηγορικό γραφείο του κ. Φλογαίτη, το οποίο θα αναλάβει την διαδικασία διεκδικητικής αγωγής που θα προσβάλει τη μεταβίβαση του περιουσιακού στοιχείου του Δήμου στο ΤΑΙΠΕΔ, με εντεταλμένο σύμβουλό στο ΤΑΙΠΕΔ, και με τον νέο πρόεδρο του Κτηματολογίου.

Κατόπιν τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ( εκτός από την Δημοτική παράταξη των Ενεργών Πολιτών την οποία εκπροσώπησε ο κ. Καββαδάς Θανάσης), στις οποίες όλοι ανεξαιρέτως καταδίκασαν τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού. Όλοι συμφώνησαν ότι πρόκειται περί κλοπής Δημοτικής Περιουσίας την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτούν.

Επιπλέον τόσο ο κ. Δρακονταειδής, όσο και ο κ. Αραβανης Γεράσιμος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την διόλου απίθανη επανάληψη τέτοιων φαινομένων και με άλλα φιλέτα του νησιού.

Ο κ. Καββαδάς μάλιστα ανέφερε ότι δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες,  ώστε να προληφθεί ένα τέτοιο γεγονός, τη στιγμή μάλιστα που η παράταξη του είχε εισηγηθεί το θέμα της καταγραφής και της προστασίας της Δημοτικής Περιουσίας. «δυστυχώς το θέμα της εισήγησης μας δεν συζητήθηκε ποτέ σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, παρά μετά από έναν χρόνο ήρθε ένα θέμα σύστασης επιτροπής της καταγραφής δημοτικής περιουσίας, η οποία συστάθηκε μόνο μία με δύο φορές το πολύ και από τότε δεν έγινε τίποτε άλλο. Δυστυχώς όμως σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο μας προλαβαίνουν πάντα οι εξελίξεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος κατατέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις. Η αρχική πρόταση του Δημάρχου η οποία και υπερψηφίστηκε από τους Δ. Συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης και από την παράταξη του κ. Βεργίνη.  Την πρόταση της Δημοτικής Κίνησης «όλοι για την Λευκάδα», στην οποία συμπεριλήφθηκαν και κάποιες επισημάνσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Λαϊκή Συσπείρωση», ψήφισαν οι έξι σύμβουλοι των αντίστοιχων παρατάξεων.

Αναλυτικότερα η πρόταση της Δημοτικής Αρχής συμπεριλαμβάνει Αγωγή για τον παλιό αιγιαλό στην περιοχή, αγωγή κατά της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, εξώδικο στην Κτηματολόγιο ΑΕ να μην το περάσει ως διοικητική πράξη και ενημέρωση του γραφείου Πρωθυπουργού και των Δημοτών.

Θα ακολουθήσει αναλυτικότερο ρεπορτάζ γύρω από το θέμα αυτό.

Σ.Γ.

2013-05-15

ΠΗΓΗ: Lefkadanews.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *