Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Σεπτεμβρίου 2019

«Βοήθεια στο Σπίτι», «ΚΗΦΗ». 48ωρη απεργία

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΣΙΟ
ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ κ ΔΗΜΩΝ ΑΛΥΖΙΑΣ
ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ-ΚΕΚΡΩΠΙΑΣ
ΦΑΞ: 2645022466
ΛΕΥΚΑΔΑ 28-3-2011

Οι εργαζόμενοι στα κοινωνικά προγράμματα “Βοήθεια στο Σπίτι” και “ΚΗΦΗ”, καταγγέλλουν την πολιτεία με αφορμή την απαράδεκτη πρόσκληση του υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ, για τον τρόπο συνέχισης των προγραμμάτων και τα προβλήματα που δημιουργεί στην κοινωνία της Λευκάδας.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ήταν η πιο σημαντική υπηρεσία πρόνοιας της χώρας, αφού μέχρι τώρα εξυπηρετούσε μοναχικά και ανήμπορα άτομα. Όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η πολιτεία έπρεπε από το 2006 να έχει εντάξει το πρόγραμμα στο εθνικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας. Δεν το έκανε, το άφησε στους Δήμους, όπου οδηγείται σε κλείσιμο και σε απολύσεις εργαζομένων, αφού τα κριτήρια που βάζει η πρόσκληση του Υπουργείου και τα χρήματα που αυτή προβλέπει, δεν αφήνουν περιθώρια για την λειτουργία των κοινωνικών δομών όπως γνωρίζαμε ως σήμερα. Με βάση αυτή λοιπόν την πρόσκληση του Υπουργείου:

  • Για να συνεχίσει ένα πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μια Δομή και να είναι σε λειτουργία, θα πρέπει, να έχει βρει για φροντίδα ηλικιωμένους που έχουν κάποιον συγγενή άνεργο ή να μετέχει σε κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ με εισόδημα έως 5000 ευρώ. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο σε Νησιωτικές και Ορεινές Δυσπρόσιτες περιοχές και στην Επαρχία. Από την εικόνα των μέχρι σήμερα δικαιούχων λίγοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και οι περισσότεροι δεν θα είναι δικαιούχοι.

Κι’ όμως, μόνο τέτοιες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται από την πρόσκληση του ΕΣΠΑ !!

Έτσι αλλοιώνεται ο προνοιακός χαρακτήρας των υπηρεσιών αφού δεν προβλέπεται τίποτα για τα μοναχικά ανήμπορα άτομα που είναι και η ουσία της προσφοράς μας.

  • Από την άλλη, τα χρήματα που προβλέπονται για την χρηματοδότηση δεν φτάνουν γιατί ενώ για όλα τα Ιόνια Νησιά έχουν εγκριθεί 1.890.000 Ευρώ περίπου, μόνο για τη Λευκάδα τα χρήματα που απαιτούνται είναι 950.000 Ευρώ. Με δεδομένο ότι η πολιτεία ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει από πού θα πληρωθούμε (παρόλο που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ με επιστολή του το έχει ζητήσει εδώ και τρείς Εβδομάδες) για το διάστημα 1/1/2011 και μετά, αυτά τα χρήματα αν είναι για όλο το χρόνο πως θα φτάσουν; Πως θα φτάσουν για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο; Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια με τους συγγενείς ανέργους κ.λπ. και καταφέρουμε να πάρουμε όλα τα χαρτιά για πιστοποίηση βρίσκοντας όσους χρειάζονται για να λειτουργήσουμε, από πού θα πληρωθούμε αφού τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους;

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτεία εμπαίζει τους μοναχικούς ηλικιωμένους και εργαζόμενους διότι ενώ πριν την έγκριση του ΕΣΠΑ ζητούσε έστω και 1% Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη συνέχιση των υπηρεσιών και των εργαζομένων λέγοντας ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους, τώρα φαίνεται πως κάνει πίσω αφήνοντας ξεκρέμαστους και εμάς τους εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους.

Ίσως αυτό να μην είναι τυχαίο αφού το Υπ. Απασχόλησης σύντομα καταθέτει Νομοσχέδιο (αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση), που θα ισχύσει από το 2012 και μετά χωρίς Ευρωπαϊκούς πόρους, όπου το κάθε φυσικό πρόσωπο (εργαζόμενοι στη «Βοήθεια στο Σπίτι», Ιδιώτες, Ενώσεις κ.λπ.), θα μπορεί να συστήσει μια «Κοινωνική Εταιρία» και να ασκεί πρόνοια. Θα έχει τη δυνατότητα να πληρώνεται από χορηγούς, κοινωνικό ταμείο και κόμιστρα από εξυπηρετούμενους. Με διασφαλισμένο Νομικό πλαίσιο μεν, αλλά εκτεθειμένο στο πέλαγος του ιδιωτικού επιχειρείν και του επιχειρηματικού κανιβαλισμού.

Αυτή είναι η διαγραφόμενη πορεία όπως μέχρι τώρα φαίνεται της «Βοήθεια στο Σπίτι», και των άλλων προνοιακών δομών και των εργαζομένων.

Αντί για ένταξη στους Δήμους και κρατική χρηματοδότηση όπως προβλεπόταν, να γίνει ιδιωτική εταιρεία με σκοπό το κέρδος.

ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράστασή σας στον αγώνα που κάνουν για ισότιμη κοινωνική πολιτική. Για δωρεάν παροχές πρόνοιας.

Πότε ο πολίτης είναι διασφαλισμένος για τα γεράματα του;

Όταν ξέρει ότι λειτουργεί ιδιωτική «κοινωνική εταιρία» ή όταν γνωρίζει ότι η πολιτεία ότι και να γίνει είναι θεσμικά υποχρεωμένη να του παρέχει φροντίδα;

Ποτέ ο ιδιωτικός τομέας δεν λειτούργησε με άλλα κριτήρια πέραν του κέρδους.

Εμείς oι εργαζόμενοι απαιτούμε:

  • Η πολιτεία να αποφασίσει την σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση όλων των δομών και να εντάξει όλους τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνται, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ώστε το 2012, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι να γίνει επιτέλους υπηρεσία της πολιτείας και όχι «κοινωνική εταιρία» του ιδιωτικού κανιβαλισμού όπως προωθείται να γίνει με Νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα.
  • Να καλυφθούν από εθνικούς πόρους ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ που θα προκύψουν από τα κριτήρια του ΕΣΠΑ ώστε και οι μοναχικοί ανήμποροι ηλικιωμένοι να εξυπηρετηθούν και όλοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να εργάζονται.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΩΡΑ 11:00π.μ.

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Η «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ,
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *