Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Σεπτεμβρίου 2023

Η Κ.Ο. ΚΚΕ Λευκάδας για τα 68 χρόνια από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη

«Το ΚΚΕ τιμά τα 68 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, από την ιστορική μέρα που η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους, βασανίστηκαν, τραυματίστηκαν, έμειναν ανάπηροι, όλους όσοι αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στους εισβολείς κατακτητές του φασιστικού ιμπεριαλιστικού “Αξονα” Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες. Τιμάμε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικές οργανώσεις, που οργανωτής, βασικός αιμοδότης, εμπνευστής και οδηγητής αναδείχτηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν στις συνθήκες δύο καπιταλιστικών κρίσεων, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι την – ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου – Γερμανία δύναμη κρούσης του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Η Γερμανία έγινε και πάλι μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη χάρη και στη βοήθεια που της παρείχαν οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να την αξιοποιήσουν σε βάρος του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτό επιχειρούν να συγκαλύψουν σήμερα τα διάφορα κέντρα και επιτελεία του ιμπεριαλισμού. Οτι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και εξαφανίζονται με την ανατροπή του ίδιου του συστήματος που τους γεννά.

Στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αποφασιστική, καθοριστική, ήταν η συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, σχεδόν 30 εκατομμύρια θύματα μαζί με τους ανάπηρους και τραυματισμένους Σοβιετικούς πολίτες. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Βρετανία μόλις το 1944 άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη κατά του “Αξονα” και με βασικό στόχο να ανακοπεί η προέλαση του Κόκκινου Στρατού.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα και έξω από το σοβιετικό έδαφος, επιβεβαίωσαν περίτρανα ότι η υπεροχή του αντιπάλου μπορεί να στραπατσαριστεί μπροστά στην υπεροχή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της εργατικής εξουσίας που οργανώνει την αμυντική θωράκισή της, αναδεικνύει όλα τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λαό, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη, και με το Κομμουνιστικό Κόμμα ως επαναστατική εργατική πρωτοπορία.

Μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι καπιταλιστές επιχειρούν να “ξαναγράψουν” την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να σβήσουν τις ηρωικές σελίδες της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην επιτυχία αυτής της εποποιίας. Ο αντικομμουνισμός γίνεται επίσημη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Ημέρα της Ευρώπης”. Ο φασισμός εξισώνεται με τον κομμουνισμό, ο Χίτλερ που έπνιξε στο αίμα την ανθρωπότητα, με τον Στάλιν που ήταν ηγέτης της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ο λαός μας, η εργατική τάξη της χώρας μας, έχει πολύτιμη πείρα από την πάλη ενάντια στο φασισμό, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο φασισμός βγαίνει από τα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, την οποία εξέφρασαν ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι και γενικότερα τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα. Ο φασισμός και ο ναζισμός σε κάθε φάση σηκώνουν κεφάλι για να υπηρετήσουν τα μονοπώλια, να δώσουν ανάσα ζωής στον καπιταλισμό, ιδιαιτέρα σε συνθήκες κρίσης του.

Σήμερα, ο φασισμός εμφανίζεται με τη μορφή της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων. Η Χρυσή Αυγή είναι οργάνωση της αστικής τάξης, του κεφαλαίου, είναι φασιστική – ναζιστική οργάνωση. Το μαρτυρά η δολοφονική της δράση ενάντια σε μετανάστες, εργάτες, ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Το μαρτυρά η ολόπλευρη στήριξή της στην πλουτοκρατία. Το ομολογεί το αντικομμουνιστικό της παραλήρημα, το μίσος και η χολή για κάθε ηρωική σελίδα του λαού μας, τον αγώνα του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, το ΔΣΕ, η λατρεία της προς τα “τάγματα ασφαλείας”, τους δοσίλογους της Κατοχής, τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί που στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πάλης του ΔΣΕ, έγιναν συνεργάτες των Βρετανών και Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Η Χρυσή Αυγή είναι οι πολιτικοί απόγονοι των εχθρών του λαού.

Μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, η Λαϊκή Συμμαχία που θα δυναμώνει σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής του συστήματος, που γεννάει το φασισμό, μπορεί να απομονώσει και να αχρηστεύσει τη δράση των φασιστοειδών στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές.

Σήμερα, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για το μοίρασμα των αγορών, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την εμπλοκή της Ελλάδας. Η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, η πάλη για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία.

Οπως τότε, έτσι και σήμερα το ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη ο λαός να πιστέψει στη δύναμή του, να οργανώσει την πάλη του, τη Λαϊκή Συμμαχία για να βάλει τέλος στο σύστημα που γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, το φασισμό και τον πόλεμο.

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων που θα φέρουν την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα στην εξουσία και τις λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης και εξέλιξης».

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights