Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Αυγούστου 2021

Το κλαρίνο ανασταίνει τους…νεκρούς στο Γηρομέρι Φιλιατών!

Ένα πρωτότυπο πανελληνίως και παλαιό ταφικό έθιμο αναβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Γηρομέρι Φιλιατών.Οι κάτοικοι του χωριού, με κλαρίνα και ντέφια, πήγαν στο νεκροταφείο και τραγούδησαν πάνω από τους τάφους των νεκρών (φωτό). Αμέσως μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του νεκροταφείου και τα τρισάγια από τον ιερέα, οι συγγενείς του νεκρού παρήγγειλαν στους οργανοπαίχτες το αγαπημένο τραγούδι του, όσο ήταν στη ζωή, πάνω από τον τάφο του. Από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τσιφτετέλια ακούστηκαν. Και φυσικά «κεράστηκαν» τα όργανα.
Έθιμο 300 ετών!
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του γύρω στα 1700. Τότε, χρόνια σκληρής τουρκοκρατίας στην περιοχή, πέθανε μια γιαγιά, την οποία αγαπούσαν πολύ οι συγχωριανοί της, καθώς τους στήριζε απέναντι στην τουρκική τυραννία. Και για να την τιμήσουν σκέφτηκαν να κάνουν το θάνατό της πανηγύρι, αλλά και εφαλτήριο εμψύχωσης των ραγιάδων. Διακόπηκε για λίγα χρόνια, αλλά συνεχίζεται έως και σήμερα, συμβολίζοντας την ανάσταση των νεκρών, αλλά και θυμίζοντας τον οφειλόμενο σεβασμό προς τους νεκρούς. Όπως μας έλεγε ο οργανωτής αυτού του εθίμου, ο κ. Φερεντίνος, «δεν πρόκειται να το σταματήσουμε, γιατί αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας, αλλά και κομμάτι της ψυχής μας».

ΠΗΓΗ

2 Shares

Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Συμμετοχή του κοινού σε όλα τα στάδια της διαδικασίας για την έγκριση ενός ιδιωτικού ή δημόσιου έργου

Εγκρίθηκε (20-6-2013) ομόφωνα (με μία αποχή) στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωμοδότηση του Νίκου Χουντή σχετικά με την οδηγία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *