Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
22 Ιανουαρίου 2022

Σαλάχι 200 κιλών στα δίχτυα του καπετάν Μάκη (Βίντεο)

Τα “στοιχειά”  του Ιονίου έβαλε σκοπό να ξεκάνει ο  καπετάν Μάκης Καλλίνικος στο Μεγανήσι , έτσι σήμερα στα δίχτυα του έπιασε ένα σαλάχι 200 κιλών  που χρειάζονταν γερανό να το σηκώσει !  Ο απρόσμενος επισκέπτης  , αλλιώς ονομάζεται  “διαβολόψαρο” ,  “διάβολος” ή “κερατάς”  και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σαλάχια στον κόσμο και γνωστό ως  σαλάχι της Μεσογείου.

Επιστημονική ονομασία: Mobular mobular

Οικογένεια: μυλλιοβατίδες

Υποκατηγορία ραγιόμορφα ελασματοβράχια.

Το μεσογειακό σαλάχι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη σαλαχιών στον κόσμο  και γι’αυτό το αποκαλούνε και σαλάχι γίγας. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα6,50 μέτραμήκος και τα1300 κιλά! Κινείται στην Μεσόγειο ενώ άλλα παρόμοια είδη κινούνται και στον ατλαντικό ωκεανό. Το χαρακτηριστικό φυλετικό τους γνώρισμα είναι το κεφάλι τους στο οποίο διακρίνονται δύο πολύ μεγάλα κέρατα(προεκτάσεις των πτερυγίων τους) τα οποία και χρησιμοποιεί για την ευκολότερη σύλληψη των θηραμάτων του. Τρέφεται κυρίως με μικρότερα ψάρια και μαλάκια κινούμενο κυρίως στα επιφανειακά στρώματα της θάλασσας. Το στόμα του είναι μεγάλο με πολλά μικρά δοντάκια. Το σώμα του έχει κυρίως μαύρο σκούρο χρώμα ενώ το μήκος του είναι πολύ μικρότερο του πλάτους.

Τα πτερύγια του είναι πολύ μακρόστενα δίνοντας του ένα απόλυτα σωστά διαμορφωμένο σχήμα για να αποκτά μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό. Η ουρά του είναι μακρόστενη και λεπτή. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι έχουν την τάση να πηδάνε με πολύ μεγάλη ορμή κάθετα έξω από το νερό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι ένα είδος ενταγμένο στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων υπό εξαφάνιση ψαριών καθώς ο αριθμός του έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Το σαλάχι αναμένεται να πουληθεί σε ψαραγορά της Λευκάδας κι όσοι τυχεροί σπεύσατε να εξασφαλίσεται κομμάτι από τον εκλεκτό  αλίευμα !

ΠΗΓΗ  foto & video  Στάθης Πολίτης (Γάτζος)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *